Пак станахме жертва - Facebook може да е използвал телефона

...
Пак станахме жертва - Facebook може да е използвал телефона
Коментари Харесай

Meta ни е подслушвала

Пак станахме жертва - Фейсбук може да е употребявал телефона ни, без ние да знаем. Тази поредна шпионска игра разкриват документи и пораждат новия скандал коло Зукърбърг.

Наскоро разпечатани правосъдни документи демонстрират по какъв начин Фейсбук е подслушвал дейностите на потребителите на Snapchat, YouTube и Amazon като част от „ Проекта Ловци на духове “.

Нов набор от незапечатани документи, оповестени от федерален съд в Калифорния, разкриха, че Фейсбук е " надушил " дейностите на потребителите на Snapchat , YouTube и Amazon .

Под кодовото име „ Project Ghostbusters “ компанията, благосъстоятелност на Марк Зукърбърг, прихваща и дешифрира мрежовия трафик на хора, които употребяват Snapchat.

Документите, които са част от колективен иск сред консуматори и Meta, демонстрират по какъв начин компанията е анализирала мрежовия трафик на консуматори, взаимодействащи с съперници на Фейсбук.

За да заобиколи предишното криптиране, употребявано от услуги като Snapchat , Facebook разработи специфична технология, с цел да види какво вършат потребителите на други платформи, написа Телеграф.

Във вътрешен имейл от 9 юни 2016 година основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг споделя: „ Когато някой зададе въпрос за Snapchat, отговорът нормално е, че защото техният трафик е криптиран, ние нямаме разбори за него. Като се има поради какъв брой бързо порастват, наподобява значимо да се откри нов метод за приемане на надеждни разбори за тях. Може би би трябвало да изградим панели или да напишем персонализиран програмен продукт. Трябва да разберете по какъв начин да извършите това ".

След като Зукърбърг изпратил имейла, разработчиците от компанията предложили да се употребява Onavo, сходна на VPN услуга, която Фейсбук купи през 2013 година Месец по-късно екипът, работещ върху Onavo, излиза с решение, което включвало инсталиране на „ комплект “ на Android и iOS устройства .

В различен имейл Фейсбук казlа, че техниката, която в действителност е офанзива с човек по средата (да се чете: потребител), ни разрешава „ да четем това, което другояче би било криптиран трафик, с цел да можем да измерваме потреблението в приложението “. Според правосъдните документи Фейсбук по-късно разширява програмата, с цел да „ подслушва “ YouTube и Amazon.

Звеното Onavo на Мета има дълга история на потребление на разнообразни техники за събиране на потребителски данни. След като закупи Onavo от израелска компания, Meta употребява услугата, с цел да шпионира своите съперници над милионите хора, които употребяват приложението.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР