Пак хванаха страната ни в злоупотреби. България е възстановила 24

...
Пак хванаха страната ни в злоупотреби. България е възстановила 24
Коментари Харесай

Германски евродепутат: България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради къщи за гости, построени с евросредства

Пак хванаха страната ни в злоупотреби. България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет поради установени злоупотреби с къщи за посетители, издигнати с безплатни евросредства. За страдание тези пари са платени от националния бюджет, т.е. от парите на всички данъкоплатци, а не от нарушителите, отбелязва.

Това разгласи през вчерашния ден немският евродепутат Виола декор Крамон-Таубадел, която е в делегацията на Комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент, посетила тези дни страната ни. Фон Крамон уточни, че е " мъчително " всички българи да заплащат къщите на хората, които са злоупотребили и вместо да развиват туризъм в тях, за което са получили финансиране, ги употребяват за персонални жилища. " Целта е тези, които са злоупотребили, те да върнат парите, само че това не зависи от нас, а в ръцете на българските органи ", сподели Виола декор Крамон-Таубадел.
 
" Всички извършители по програмата " къщи за посетители " са дадени на Националната организация за приходите и е въпрос на време Национална агенция за приходите да събере назад парите ", уточни евродепутатът Андрей Новаков. Делегацията на Комисията по бюджетен надзор е имала срещи в министерството на земеделието, откъдето са ги уверили, че Национална агенция за приходите работи по случая.

Новаков обаче изясни, че за някои от скандалните планове е изминал 5-годишният давностен период по договорите и бизнес-плановете и за тях няма да има никакви последици. " По плановете, за които този период не е изминал, може да се стигне до лишаване на къщата ", съобщи Новаков.

Наскоро следствие на Bird сподели, че от 738 къщи за посетители у нас, финансирани с над 200 милиона лв. от Европейски Съюз, 247 се ревизират и при тях са открити нередности при отпущането на грантове от фонд " Земеделие ". Повечето къщи за посетители обаче ще се разминат с инспекциите, тъй като са разплатени преди 2017 година, а Европейската прокуратура проверява случаи след 2017 година

Делегацията от Европарламента се е срещнала и със скандални случаи във фонд " Земеделие " на повишени цени по планове за закупуване на селскостопанска техника. " Цената на един трактор тук, закупен с европари, излиза четири пъти по-висока от тази в Германия или Нидерландия ", уточни чешкият евродепутат Томаш Здеховски, началник на делегацията. Той изясни, че има доста сигнали и за нарушавания по Оперативна програма " Регионално развиване ", при която в търговете в съгласие вземат участие три компании. " Ако естествената цена на плана е за 30 млн. евро, се подават три предложения за 80, 90 и 110 млн. евро. Същото се случва и с техниката - оферират се цени с двойно и тройно по-високи. А цените на производител може елементарно да се ревизират в Google. Институциите не може ли да вършат тези инспекции? ", попита чешкият евродепутат.

Делегацията се е срещнала с организации на гражданското общество, проверяващи публицисти, с премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, основния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и държавни чиновници, свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове в България, в това число от Министерство на вътрешните работи, Сметната палата и Националното съдружие на общините.

" Срещите ни демонстрираха нуждата от опростяване на кандидатстването и ръководството на европейските стратегии в страната, липсва единна, ясна методология за ръководство и докладване на европейските планове, би трябвало да се ускори и разговора и съдействието сред виновните институции ", съобщи Томаш Здеховски.

„ Призоваваме за по-голяма бистрота и разбор на финансираните от Европейски Съюз планове и за непрекъсната и ефикасна битка с корупцията в България. Очакваме българските управляващи да вкарат действителни промени в правосъдната система и прокуратурата, където до момента следствията не водят до забележими резултати ", сподели още той.

Делегацията на Комисията по бюджетен надзор към Екологичен потенциал ще излезе с отчет от визитата си в България с съответни рекомендации по какъв начин да се усъвършенства разходването на евросредства.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР