Паднаха две от трите оправдателни присъди на общинския съветник от

...
Паднаха две от трите оправдателни присъди на общинския съветник от
Коментари Харесай

Съдът оправда Бенчо Бенчев за укриването на Митьо Очите, но не и за незаконното оръжие

Паднаха две от трите оправдателни присъди на общинския консултант от Бургас Бенчо Бенчев, прочул се с поръчковия си ролс-ройс и аферата, в която името му бе забъркано със зрелищния арест на Митьо Очите в Истанбул на 4 август 2018 година

Преди дни Бургаският областен съд е изменил присъда от 23 юни 2021 година на районния съд в частта й, в която Бенчев бе приет за почтен, че е държал в дома си 57 броя фабрични патрони, представляващи муниции, без да има за това съответно позволение.

Както и че е почтен по обвиняване, че държал законно притежавани огнестрелни оръжия и муниции за тях - ловна карабина, 100 броя муниции за същото оръжие, 3 револвера и 90 броя муниции за тях, само че без да вземе нужните ограничения за сигурност.

Въззивният съд е на мнение, че Бенчев погрешно е държал три служебни револвера, марка " Байкал " в дома си вместо в офиса си на ул. " Лермонтов " в Бургас, за което е имал позволение, като по този начин е нарушил наредбите на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните субстанции.

За това нарушаване съдът му постанова административно наказване санкция в размер на 1000 лева

По обвиняването за патроните глобата също е административна - 700 лева санкция. Зърненият необут ще би трябвало да се бръкне и за направените 622 лева разходи по делото в районния съд, само че това надали ще го стресне, откакто единствено паричната гаранция, която му бе наложена по време на следствието, бе 50 000 лева

Решението на окръжните магистрати е дефинитивно и не може да бъде обжалвано. То идва откакто прокуратурата внесе митинг против оправдателните присъди на първа инстанция. Тогава делото бе гледано по общия ред, а държавното обвиняване пледира за общо наказване в размер на 2 година отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период.

Защитата настоя за оправдателни присъди, определяйки обвиняванията като несъстоятелни. Самият Бенчев на няколко пъти сподели, че не схваща в какво е упрекнат и че не е направил нищо нелегално.

Според държавното обвиняване обаче присъдата на първоинстанционния съд е неправилна, голословна и незаконосъобразна, защото в правосъдното разследване са позволени нарушавания при събиране и инспекция на доказателствата, безпричинно са изключени показанията на група очевидци, които са били значими за откриване на обективната истина.

Но както районният, по този начин и окръжният съд са безапелационни, че липсват доказателства Бенчо Бенчев да е укрил несебърския необут Димитър Желязков в Истанбул за да се избегне и осуети наказателно произвеждане против Желязков. Затова и втората инстанция оправдава зърнения необут за персонално укривателство, защото приема, че сред Бенчев и Желязков не е имало авансово съглашение босът да бъде укрит в Турция преди осъществяване на закононарушението, за което Митьо Очите е търсен към оня миг.

Освен това окръжни магистрати одобряват, че Бенчев не е имало по какъв начин да знае, че Димитър Желязков се търси с алена бюлетина от Интерпол.

В претекстовете си окръжният съд отбелязва още, че с цел да бъде налице персонално укривателство, би трябвало по безспорен метод да е потвърдено осъществяването преди този момент от друго лице на първичното (укриваното) закононарушение.

И в обвинителния акт то да бъде ясно разказано, а в тази ситуация такова изложение липсвало. Вместо да опишат в действителност изказвания за ръководенето или съществуването въобще на проведена незаконна група (ОПГ) с присъединяване на Желязков, прокурорите показали единствено цифровото изписване на правната подготовка на действията, която обаче съгласно съда, можело и да не е точна, цитира 24 часа.

Несебърският необут напуща България два дни преди огромна полицейска интервенция в Бургас и района, в която са задържани 12 от доближените му.

През нощта на 30 юли 2018 година Желязков, в компанията на млада дама с букви С.А. и аверът му Николай Радев, идват на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко челник. Тримата пътуват с порше " Панамера ", благосъстоятелност на компания за коли чартърен, която се свързва със Желязков.

Поршето е следвано от адуи, с което откакто стигнали границата Радев се върнал в България, а Митьо Очите и момичето траяли за Солун. Там пренощували в хотел " Хаят Рийджънси Тесалоники ".

Според гръцките управляващи, изпълнили поръчка по правосъдното разследване, липсва записано опазване на стаи в хотела на името на Желязков или на тайнствената му спътничка.

На 2 август 2018 г в Солун идва и Бенчо Бенчев с прословутия си първокласен бус мерцедес, модел " Вито ". Според Бенчев задачата на пътуването му била първо среща с бизнеспартньор в Солун, която се оказала в същия хотел, в който отсяда и Желязков, а по-късно да отиде в болница в Истанбул, където лекувал съществено неврологично заболяване.

Твърденията му се удостоверяват от направена информация, съгласно която той е имал непокътнат час за обзор в болница " Яшар " на 4 август.

Бизнес срещата на Бенчев в солунския хотел траяла към 30 минути. Когато се качил още веднъж в мерцедеса и разпоредил на водача си Домусчиев да потеглят за Турция, водачът чул почукване по автомобила.

Слязъл и видял сред паркираните коли Димитър Желязков. Тогава Бенчо поговорил с Желязков, с който се познавали добре. След къс диалог Бенчев уведомил, че Димитър Желязков ще пътува с тях до Истанбул.

По думите на несебърския необут той също отивал там за лекуване поради здравословни проблеми след стрелбата по него на 8 юни 2016 в Слънчев бряг.

Още до момента в който пътували към Граничен контролно-пропусквателен пункт Кипи-Исла на гръцко-турската граница, Бенчев се обадил на приятеля си и някогашен народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун да му резервира стая в хотел в Истанбул. Узун резервирал една стая в хотел " Рамада " и съобщил това на Бенчев по телефона.

Тогава зърненият необут прецизирал, че му трябват не една, а три стаи, без да изяснява за кого са. Около 21 ч на 2 август общинският консултант и несебърският необут минали границата и влезнали в Турция. Същата вечер дружно с водача Домусчиев се настанили в три обособени стаи в хотел " Рамада ".

По някое време тримата се събрали да пият ракия в стаята на водача, само че Митьо Очите не останал дълго. На сутринта, 3 август, тримата се срещнали във фоайето на хотела и отишли да хапнат чорба в локално заведение.

Същия ден в Истанбул на разходка пристигнали очевидците по делото Несрин Узун с приятелката си Толя Петрова, Шабан Шабан, Илина Тодорова и Милчо Тодоров, а вечерта компанията, дружно с Бенчев, водача му и Желязков отишли на вечеря в прочут ресторант в Истанбул.

Според свидетелски показания, по време на вечерята Димитър Желязков споделил, че схванал за полицейска акция в Бургас и че бил разгласен за търсене. Учудил се по какъв начин освен това състояние не е бил спрян на границата.

След обилна вечеря, която платил зърненият необут, компанията се разделила на две и поела с таксита към хотела. Таксито, в което се качил Димитър Желязов, пристигнало първо пред " Рамада ", където турски спецполицаи към този момент го очаквали.

Очите бил задържан, а останалите от компанията отведени за разпити в полицейското ръководство в Истанбул. На 4 август вечерта Бенчев и останалите от групата били ескортирани от турските управляващи и предадени на българските.

При претършуване в имението на Бенчо Бенчев в кв. " Меден рудник ", траяло 5 часа на 5 август, е открит величествен боеприпас. В каса в спалнята на предприемача са открити трите служебни револвера " Байкал-442 ", регистрирани на компанията на Бенчев " Бенмар " и 90 патрона същия диаметър, както и 6 пълнителя.

А в дрешник още веднъж в спалнята - ловна карабина и 155 патрона за нея. Още няколко огнестрелни оръжия и боеприпаси са открити в особено пригодено помещение в къщата.

Същия ден против Бенчев е повдигнато обвиняване за персонално укривателство на Очите. Желязков пък прекарва в турски затвор повече от година. Екстрадицията му се бави, само че на 15 февруари 2019 година той въпреки всичко е върнат под ескорт в България, а следствието за проведена незаконна група, ръководена от Желязков, се води от профилираната прокуратура.

По нейни данни незаконната група е работила от януари 2013 година до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг, като се е занимавала с рекет, пожари и наркоразпространение.

На съд по същото дело са предадени още 12 души, сред които и огромната щерка на Желязков - Станислава, упрекната за събиране на " такса успокоение " от таксиметрови компании и притежатели на търговски обекти в Слънчев бряг.

Самият Желязков дефинира обвиняванията като несериозни, тъй като се основавали единствено на клюки. Запознати разкриват, че пред свои хора даже казвал, че за разлика от предходното му дело за управление на ОПГ за наркоразпространение, в този момент не знаел за какво лежи зад решетките.

Делото за новото ОПГ на два пъти влиза в профилирания съд, само че бе връщано в спецпрокуратурата поради пропуски в обвинителния акт, както и поради липса на единодушие от способените управляващи на Турция за съдене на Желязков по пет от общо десетте закононарушения, в които е бил упрекнат.

След отстраняването им делото потегли, бяха разпитани неколцина очевидци, само че следващият проблем пристигна когато се оказа, че един от правосъдните заседатели би трябвало да напусне.

Това стана причина процесът да тръгне през цялото време и на 11 юни 2021 година още веднъж се организира разпоредително съвещание. Но делото отново бе върнато на профилираната прокуратура за премахване на позволени в досъдебното произвеждане основни процесуални нарушавания. Така три пъти бе внасян обвинителен акт.

След скорошното закриване на профилираните съд и прокуратура ориста на следствието против ОПГ на Димитър Желязков става все по-неясна. Той самият от 21 юли м.г. се завърна в имението си в несебърското село Кошарица, откакто Апелативният спецсъд го пусна под домакински арест.

Поставена му бе електронна гривна за следене и оттогава няма данни Очите да е нарушавал мярката си за неотклонение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР