Падна забраната за внос на украинско зърно. Насрочен е национален

...
Падна забраната за внос на украинско зърно. Насрочен е национален
Коментари Харесай

Адвокат Пламен Абровски: Нещата са до кокал, ако не се защитят, земеделците ще бъдат мачкани

Падна възбраната за импорт на украинско зърно. Насрочен е народен ефикасен митинг, ще затварят пътища и гранични пунктове.

" За да имаме по-голям надзор, би трябвало да имаме потенциал да го правим. В момента политиците преливат от пусто в празно. За мен това решение беше извънредно необичайно да бъде взето един ден по-рано. Ние дадохме сигнал през днешния ден към Европейска комисия на най-висше ниво, че не желаем, в случай че тя реши на следващия ден да издаде документ или във времето напред, да удължи мораториума. България сподели " Вие го удължете, само че единствено за останалите 4 страни ", каза експертът по земеделско право и юрист Пламен Абровски в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него решението е било взето, с цел да няма опция за " по-голямо шумене ".

" Управляващите не си дават сметка какво си предизвикаха, обиждайки целия аграрни бранш, тъй като тук сега не приказваме единствено за зърнопроизводители, приказваме за целия аграрни бранш ", сподели Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че 26 организации са се обединили и започват от понеделник дейни протестни дейности, тъй като са се почувствали излъгани.

" Първо 100 дни никой нищо не им изясни какво и по какъв начин ще се прави. Всички приказват какъв брой доста пари се дават на земеделците, какви дотации, а те не са си получили още дотациите. Едно от настояванията на цялото обединяване е изплащането на помощта от 213 милиона лв., която е обещана в бюджета, да стане до 30 септември, тъй като има индикации, че това няма да се случи ", добави юристът.

По негови думи България през днешния ден се е отказала от това да се самозащитава, а решението е взето доста от дълго време. Адвокат Пламен Абровски прочете, по негови думи, извадка от отчета на министър Кирил Вътев: " От името на Република България показах, че страната е огромен производител на слънчоглед и огромен преработвател, извършени са голям брой срещи, Министерски съвет работи по разбор на обстановката за намирането на най-правилното решение, до завършването на което министърът няма мандат от Министерски съвет за присъединение към писмото на петицата. Без явен мандат от Министерски съвет, министърът на земеделието не може да поддържа документа. Решението на Министерски съвет се чака на 11 септември. Това нещо се случва на 5 септември ".

" На 5 септември в границите на неофициалния съвет по земеделие, който се организира в Испания, е имало среща на петте страни членки, които бяха обхванати от възбраната, те са почнали атака да пуснат общо искане към комисията възбраната да бъде продължена. Те са желали това нещо да се направи общо от 5 страни членки ", изясни юрист Абровски.

Според него решението е било взето в услуга на ЕК и геополитическите ползи сега, свързани с войната в Украйна.

Относно аграрни производители, специалистът сподели, че те желаят да си получат това, което им е дадено.

" Другото нещо, което желаят е правила и изясненост, по които да работят, тъй като ние към момента имаме земеделие, само че не знам до по кое време, а ръководещите не знам дали са дават сметка какво си предизвикват. Времето за работа на полето съвсем изтече, единствената съществена цел на земеделските производители ще бъде да си пазят ползите. Те ще блокират всички пътни артерии, такива са поръчките,  нямат различен избор, тъй като в случай че в този момент не си защитят интереса, в никакъв случай никой няма да им обръща внимание и те ще бъдат мачкани, по тази причина нещата са до кокал. Земеделието ще оцелее, само че за какво би трябвало да плащаме тази цена, за какво би трябвало да си го предизвикваме? ", попита той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР