Падна забраната за извършване на планови операции в София. Със

...
Падна забраната за извършване на планови операции в София. Със
Коментари Харесай

Възстановяват плановите операции, но не и плановият прием в болниците

Падна възбраната за осъществяване на планови интервенции в София. Със заповед от през вчерашния ден, шефът на Столичната - РЗИ разрешава в лечебните заведения в София да бъдат оперирани и неспешни пациенти. Някои лечебни заведения обаче към момента се въздържат да стартират плановите интервенции. Причината е, че заповедта на РЗИ провокира въпроси измежду шефовете, тъй като намират в нея известно несъгласие.

Заповедта трябваше да разхлаби рестриктивните мерки в лечебните заведения. Вместо това провокира въпрос. Защо интервенциите са позволени, а приемът не?

" Пациентите първо се одобряват и след това се оперират. Така на пръв взор наподобява като неточност. Няколко шефове са с съответни въпроси, съгласно мен част от лечебните заведения не смеят да стартират планов банкет, просто тъй като в действителност видяно официално заповедта плановият банкет към момента е стеснен ", сподели адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация.

Отправихме този въпрос към Столичната здравна ревизия, само че към момента нямаме отговор. В Онкологичната болница също чакат.

" Малко има несъгласие, само че да речем, че първата част е вярна, че се възобновяват плановите интервенции ", сподели доктор Стефан Константинов, изп. шеф на Специализирана болница по онкология, София.



Пациентите в Онкологията в никакъв случай не са имали ограничаване дали да бъдат признати. Въпреки това някои неспешни положения са били отсрочени.

" Разбира се, това е някакъв дискомфорт, несъмнено в бъдеще би трябвало да се обмисля дали сходни ограничения в днешното опазване на здравето са изключително ефикасни. Мисля, че там би трябвало една професионална полемика да се направи ", сподели доктор Стефан Константинов, изп. шеф на Специализирана болница по онкология, София.

" Не всяка планова интервенция може без проблеми да се отсрочва. Забраната за планови интервенции е част от цената, която обществото заплаща при тази пандемия ", сподели доктор Иван Колчаков, анестезиолог и член на управлението на УМБАЛ " Софиямед ".

Във Англия към този момент броят - близо 5 милиона там чакат плановата си интервенция. Колко българи са отсрочили влизането си в операционна - още няма данни. Стартът на интервенциите в София обаче въпреки и публично даден със заповед, продължава да се отсрочва. До разяснение на заповедта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР