Падащи от небето огнени кълба са опожарили 10 милиона кв.

...
Падащи от небето огнени кълба са опожарили 10 милиона кв.
Коментари Харесай

Огромна комета е сложила край на ледников период на Земята преди 12 800 години

Падащи от небето огнени кълба са опожарили 10 милиона кв. км суша преди 12 800 години и са унищожили забележителна част от биомасата на планетата, заяви Лайф. Международна група учени изследваха съединения от 170 точки на планетата и в тях откриха следи от по едно и също време рухване на доста парчета от голяма комета, чийто диаметър е не по-малко от 100 км.

При прекосяването си през атмосферата отломките се загрели и опожарили огромни площи. Били унищожени 9 % от биомасата на сушата. Учените изследваха наличието на платина на 26 места на планетата преди 12 836-12 815 години. За този 21-годишен интервал там се увеличала концентрацията на платина. В 4 проби от лед на тази възраст бе открита анормално висока централизация на нитрати, оксалати, ацетати и соли на мравчената киселина. Подобни съединения се появяват при изгаряне на биомаса. Но по това време климатът бил леден и нямало биомаса покрай днешните ледници на сушата. Следователно " продуктите " от изгарянето на биомасата стигнали до ледниците, откакто били пренесени от ветрове.

За всеобщите пожари с големи мащаби свидетелства и пикът в наличието на въглероден газ в мехурчетата въздух в леда от това време. Учените се пробвали да открият какво количество биомаса би трябвало да изгори, с цел да се оставят сходни следи. Оказало се, че за задачата би трябвало да изгори биомасата на към 10 милиона кв. км суша. Учените означават, че огромни кратери през онази ера не е имало. Затова допускат, че платината и международният пожар не са били " донесени " от паднал метеорит, а са вследствие на разрушение на комета с диаметър не по-малко от 100 км покрай Земята. Фрагменти от кометата години наред са падали на нашата планета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР