Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на

...
Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на
Коментари Харесай

Стефан Янев за инцидента с МиГ-29: В никакъв случай не е пилотска грешка

Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на пилотска неточност. Тази теза опазиха във Варна служебният министър председател Стефан Янев, министърът на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

В града те следиха Националното военноморско обучение с интернационално присъединяване " Бриз 2021 ". И тримата оцениха високо представянето на българските военни в границите на учението, което продължава и на следващия ден.

Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на пилотска неточност. Тази теза опазиха във Варна служебният министър председател Стефан Янев, служебният министър на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. В града те следиха Националното военноморско обучение с интернационално присъединяване " Бриз 2021 ". И тримата оцениха високо представянето на българските военни в границите на учението, което продължава и на следващия ден.

Служебният министър председател прикани да се даде време на проверяващите, с цел да си свършат работата по следствието на случая с МиГ-29.

" Това никога не е пилотска неточност. Това е доста сложен проблем, който се получава в една сложна среда в една комплицирана специалност като тази на водач изтребителя. Нека не бързаме с изводите, да слагаме етикети, да търсим кой какво не е направил или е направил по не най-хубавия метод ", разяснява Стефан Янев.

" Основните и съпътстващи аргументи ние като военно управление сме ги изтъквали през годините годишно в отчетите ни за положението на защитата - систематичното недофинансиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим, това за мен е главното ", сподели адм. Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Министърът на защитата Георги Панайотов също акцентира, че в отчета на никое място не е записано повода за случая да е пилотска неточност.

" Прокуратурата води следствие по наказателно-процесуалния кодекс. Нека да свърши това следствие. Отново желая да кажа – разполагате с явната версия на отчета. Както към този момент имах имах опция да кажа – има и друга версия, която е класифицирана, на този отчет. Така че оставете ни да си свършим работата, както и прокуратурата да свърши нейната ", сподели Панайотов.

Изтребителната ни авиация сега към този момент прави летателна активност. Темповете, с които страните към нас влагат в отбранителни качества, са впечатляващи, а ние изоставаме, подчертаха тримата и допълниха, че с цел да бъдем по-успешни в защитата на страната, е нужен консенсус измежду политическите партии.

Репортер: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР