Па Конате, една от „перлите“ в състава на Ботев (Пловдив),

...
Па Конате, една от „перлите“ в състава на Ботев (Пловдив),
Коментари Харесай

Швед в Ботев: Нямах представа, че футболът в България е на т...

Па Конате, една от „ перлите “ в състава на Ботев (Пловдив), приказва извънредно за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той е роден в Швеция, само че има гвинейски и гамбийски корени. В кариерата си е играл за тимовете на Малмьо, Синсинати, Сундсвал, норвежкия гранд Розенборг, а от януари 2021 година е част от състава на „ канарчетата “. Има 18 мача за младежкия народен отбор на Швеция и 3 срещи за представителния състав на “тре кронур”. Но през 2019 година взема решение да пази цветовете на Гвинея, откъдето е неговият татко. За Ботев досега е изиграл 20 мача и е отбелязал 3 гола.

- Здравейте, мистър Конате! Преди всичко, благодаря ви, че приехте нашата покана. Как сте, по какъв начин се чувствате тук в Пловдив?
- И аз благодаря за поканата. Чувствам се ужасно сега. Отборът на Ботев играе добър футбол. В последните 3-4 срещи обаче срещнахме сложни противници и се видя, че изпитахме компликация. Тимът обаче е мощен и има огромен капацитет.

- Свикнахте ли към този момент с живота в България?
- Да, към този момент съм тук от 10 месеца и последователно привикнах с живота в Пловдив. Така че се любувам на времето си тук.

- Какво е усещането ви от нашата страна - от културата, хората тук, от града?
- Както ви споделих, в действителност за мен е доста прелестно да пребивавам във вашата страна, изключително в град като Пловдив. Хората тук са в действителност невероятни - доста положителни, дружелюбни и общителни. Откакто съм пристигнал, не съм видял неприятно отношение и всичко е било прелестно.

- Преди да дойдете знаехте ли, че Пловдив е един от най-старите живи градове в света?
- Не, не знаех. Научих го, когато пристигнах тук. Вече имах време да се разходя из града и да прегледам някои от историческите забележителности. Освен това съотборниците ми също ми го обясниха. Това още повече ме кара да одобрявам града.

- Да поговорим към този момент и за футбол. Как бихте оценили сезона на Ботев досега?
- Мисля, че се представяме ужасно досега. Намираме се в челото на класирането и това е мястото, където желаеме да бъдем. Играем хубав футбол и това ни радва. В последните няколко мача обаче изпитахме много компликации. Това се отнася изключително за дуелите с Лудогорец и ЦСКА. Загубихме и в двете срещи, само че, съгласно мен, бяхме равностойни и в двата дуела против двата най-хубави тима в България. Въпреки това с представянето си мисля, че показахме, че Ботев има капацитета да бъда в челото на таблицата.

- Дойдохте в Ботев при започване на 2021 година от Розенборг. Какво в действителност ви накара да приемете офертата на Ботев?
- За да бъда почтен, ще Ви призная, че съществена заслуга за прехвърлянето ми тук имаше треньорът Азрудин Валентич. Както знаете, той е работил в моята татковина Швеция и от мои сътрудници бях чувал какъв брой първокласен ментор е той и по какъв начин управлява своите тимове. Казаха ми, че се държи ужасно със своите футболисти. Малко преди да се случи прехвърлянето ми разбрах, че от Ботев имат интерес да ме привлекат и откакто приказвах с Валентич към този момент нямах никакво подозрение дали да приема предлагането. Усетих, че това е вярното решение за идната крачка в кариерата ми.

- Какво тъкмо ви сподели Валентич, с цел да Ви убеди да подпишете?
- Наблегна най-много на това, че с моите качества бих паснал съвършено на тима и на неговата визия по какъв начин би трябвало да играе отборът. Това беше най-важното нещо, което имах потребност да чуя, с цел да приема офертата, тъй като усетих, че с моите мощни качества ще пасна на философията на Ботев.

- А какво знаехте за Ботев и за българския футбол преди да дойдете тук?
- Честно казано, знаех малко за българския футбол. Бях чувал главно имената на тимовете, които играят постоянно в европейските клубни шампионати. Не знаех доста за Ботев, само че откакто от клуба ме потърсиха, прочетох повече за историята на тима и за страхотните почитатели. Така разбрах, че това в действителност е огромен клуб.

- А когато дойдохте тук и видяхте ситуацията, имаше ли нещо, което да ви изненада - в положителен или пък в отрицателен аспект?
- Най-много ме изненада качеството, което има в този тим. Нямах визия, че футболът в България може да бъде на толкоз положително равнище. В Ботев има обилие от качествени играчи и мисля, че се потвърждава с метода, по който играем през този сезон. Това ме прави още по-щастлив да бъда част от този отбор.

- Вие дойдохте по средата на предишния сезон, само че за цялата предишна акция тимът записа едвам 7 победи и изпитваше доста компликации. Коя беше повода за това?
- Не мога да кажа тъкмо каква е повода, тъй като, както и Вие споменахте, не бях тук през целия минал сезон. Мога да Ви кажа обаче, че когато аз пристигнах, дружно с новия треньор Азрудин Валентич и новите притежатели, разбрах, че това е дълготраен план с огромно бъдеще и желаех да бъда част от него. Това е единственото, което имаше значение за мен.

- А по какъв начин успяхте по този начин да измененията настройката си, че да се превърнете в един от водещите тимове през този сезон?
- В този тим всеки желае да побеждава и да печели титли. По този метод се мотивираме взаимно. Треньорът също желае от нас да се подобряваме с всеки минал ден. Мисля, че съумяваме да покажем тази упоритост на терена и това е методът, по който успяхме да израснем спрямо предходната година.

- А в игрово отношение коя е главната разлика сред предишния и сегашния сезон?
- Трудно е да кажа, само че мисля, че в този момент към този момент всички момчета в тима се познаваме доста по-добре и сме наясно с условията на треньора. Всеки от нас се подчинява на концепцията, че тимът би трябвало да побеждава и чувствам, че всеки от нас е подготвен да даде максимума от себе си в тренировките и мачовете. Според мен, това е една от огромните разлики спрямо предходната година.



- А след мощния старт, каква е задачата, която са ви сложили от управлението и треньорския щаб?
- Най-голямата ни цел е да продължаваме да играем добър футбол и да се намираме в челото на класирането. Искаме да играем в Европа през идващия сезон. Това е главната ни цел. За да я реализираме, би трябвало да продължаваме да се борим крепко и да печелим колкото се може повече.

- Но има и един главен проблем - през целия първи полусезон от постоянния сезон Ботев не съумя да завоюва мач като посетител. Какво е вашето пояснение за това?
- Да, в действителност е по този начин. Всичките ни победи през сезона пристигнаха на личен терен. В същото време наподобява извънредно мъчно да взимаме точки от гостуванията си. Много е мъчно да си обясня за какво се представяме едва като посетители. Вътре в тима също обсъждаме този проблем и се опитваме да намерим метод да го преодолеем. Знаем, че в случай че желаеме да сме в челото на класирането, би трябвало да стартираме да печелим надалеч от Пловдив. Мисля, че би трябвало да се преборим за първата си победа като посетител и по-късно към този момент ще сме по-уверени при гостуванията си.

- А за какво съгласно вас Ботев е толкоз мощен, когато играе вкъщи?
- Когато играем като домакини, се усещаме извънредно уверени във опциите си. Това е по този начин посредством и на нашите почитатели, които ни вдъхват в допълнение самочувствие. Искаме да пренесем тази убеденост от домакинските мачове и при гостуванията си, с цел да стартираме да печелим и надалеч от Пловдив.

- Освен това, Азрудин Валентич посочи и още една ваша уязвимост - доста елементарно пропускате чисти положения в мачовете. Как той се пробва да усъвършенства представянето ви в офанзива?
- Специално на мен ми споделя, че би трябвало да упражнявам още много (смее се).

- А какво споделя на момчетата в тима, не особено на вас?
- Това, което ми споделя на мен, важи за целия тим и най-много за нападателите. Нормално е да се ядосва, тъй като играем доста добър футбол, елементарно стигаме до чисти положения за гол, само че като че ли още по-лесно ги пропущаме. Това се видя доста ясно и в мача против Локомотив (София) преди седмица. Не е добре да пропущаме толкоз доста, по тази причина в този момент в тренировките акцентираме много върху точността на завършващите удари. Сигурен съм, че в случай че вкарваме ситуациите си, умерено може да се борим за място в топ 3 на класирането.

- Но пък вие към този момент имате 3 гола за Ботев в 20 мача, което е положително достижение за ляв бек. Явно се чувствате много удобно да играете в предни позиции...
- Да си призная, в никакъв случай до момента не съм вкарвал толкоз голове за един тим. Много съм благополучен, че с представянето си съумявам да оказа помощ на тима да реализира задачите си. Това обаче не би трябвало да ме успокоява, тъй като мога да вкарам още много попадения.



- Казахте, че Ботев се цели в място в топ 3. В момента на челните две позиции са Лудогорец и ЦСКА. Колко надалеч е Ботев от тези два отбора във футболно естество?
- Мисля, че във футболен аспект не сме доста надалеч от тези два клуба. Сами видяхте в мачовете ни против тези два отбора в последните седмици, че сме на едно равнище с тях. Борехме сме като еднакъв с еднакъв, само че нямахме шанс, с цел да успеем да вземем точки. Така че от показаното в тези два мача, е ясно, че не сме надалеч от тях. Да, Лудогорец е първенецът и сега е в страхотна серия, само че в случай че Ботев продължава да се развива в вярната посока, сигурно ще настигне Лудогорец и се надявам това да се случи допустимо най-скоро.

- Вече имахте опцията да играете и в пловдивското дерби против Локомотив. Успяхте ли да усетите какъв брой специфичен е този мач за хората тук?
- О, да. Това беше необикновен мач. Чувството да си част от това дерби е необикновено. Усетих какъв брой е специфичен този конфликт. Феновете сътвориха неповторима атмосфера. И против Локомотив, който е вицешампион от предишния сезон, се представихме добре. Бях доста благополучен да играя в този мач.

- Вие сте взели участие и в други огромни мачове в кариерата си. Бихте ли ги сравнили с пловдивското дерби?
- Да, взел участие съм в сходни мачове най-много в Швеция с тима на Малмьо. Това са специфични дуели с доста друга атмосфера. В такива мачове залогът е голям, а за почитателите успеха значи всичко. Всъщност, това са най-хубавите мачове, в които може да взе участие един професионален футболист.

- Споменахте какъв брой значим човек за вас е Азрудин Валентич. Разкажете малко повече за работата с него. Какъв е като човек?
- Начинът, по който Валентич желае да играем, съответствува доста с моите разбирания за футбола. Най-важното за него е да играем красиво и изисква от нас да се учим от грешките си след всеки мач. В подготвителния развой натъртва доста на работата върху детайлите и създава тактическия проект по отношение на всеки обособен съперник. Със сигурност той подвига доста качеството на тима ни и мисля, че това се вижда от метода, по който играем през този сезон, изключително вкъщи.

- А по какъв начин оценявате равнището на българския футбол като цяло?
- Нивото на футбола тук е много високо. Спокойно мога да кажа, че водещите тимове в България са на положително средноевропейско равнище. Това се вижда и в мачовете им в европейските клубни шампионати. Затова считам, че идването ми тук е крачка напред в кариерата ми и играейки в България, ще се подобря още повече като футболист.

- А какво мислите за почитателите в България? Те са много буйни...
- Да. Това е точната дума - буйни (смее се). Това е доста правилно. Страхотни са. Харесвам ги доста. Обичам да играя пред такива последователи. Винаги съм желал да съм в такава страна, където хората са толкоз темпераментни и живеят с футбола. Все отново тази игра е за тях и за нас е ужасно, че те ни поддържат толкоз буйно.

- Колко дълго се виждате в Ботев (Пловдив)?
- Знаете, че във футбола е мъчно да си правиш дълготрайни проекти. Договорът ми е за две години и половина, а съм тук едвам от 10 месеца. Ще забележим какво ще покаже бъдещето и какъв брой време ще остана в Ботев. Сега желая само да не преставам да играя и да се вардя от травми. Със сигурност бих се радвал доста, в случай че остана тук дълго време, тъй като клубът е страховит и съм доста благополучен да бъда част от него.

- А мечтаете ли да играете на новия стадион на Ботев, който се строи сега? Това е една от огромните фантазии на всички, свързани с тима...
- Да, безусловно. Нямам самообладание стадионът да бъде приключен и да играем на него пред цялостни трибуни. Това ще бъде в действителност ужасно възприятие, да можем да споделим страстите си с последователите там. Много бих се радвал да играя на новия стадион на Ботев.

- Сега да поговорим малко и за вашата кариера. Вие сте роден в Швеция и стартирате да упражнявате в Малмьо. Но вашият татко е от Гвинея, а майка ви е от Гамбия. Първо, по какъв начин те са решили да се реалокират в Швеция и по какъв начин по-късно вие решихте да упражнявате футбол?
- Баща ми първи се е преместил да живее в Швеция, когато още е бил младеж. Той е роден в Африка, само че е получил опцията да се реалокира, с цел да стартира живота си отначало. Всъщност, родителите ми не са се познавали преди. Запознали са се в Швеция, където моята майка също е емигрирала. Така съм се появил аз. А другояче започнах да играя футбол поради татко ми, който е огромен почитател на играта и от дребен постоянно ме лих и се записах да упражнявам в Малмьо още когато бях на 5-6 годинки. И от този момент насам, посветих живота си на футбола.

- Разкажете ни за престоя ви в Малмьо, който е първият тим в кариерата ви?
- Времето, прекарано там беше фантастично. Малмьо е огромен клуб в Швеция и един от най-хубавите на Скандинавския полуостров. С Малмьо имах някои страхотни достижения. Бях част от тима, когато той се класира за групите на Шампионската лига през 2014 година Бях титуляр в плейофа против Залцбург и по-късно изиграх 3 срещи в груповата фаза. Станах първенец на Швеция 4 пъти. Това беше незаместим опит за мен.

- През този сезон Малмьо също влезе в групите на Шампионската лига, елиминирайки българския първенец Лудогорец. Гледахте ли мача и удовлетворен ли сте от крайния резултат?
- (Смее се) Малмьо е тимът, който ми даде късмет да пробия във футбола, тъй че няма по какъв начин да не бъда благополучен от това, че се класира за групите на Шампионската лига. Ясно е, че за българския футбол не беше добре, че Лудогорец беше отхвърлен. Сега играя в България, тъй че желая и футболът тук да реализира триумфи в Европа, само че без да си изкривявам душата, бях доста благополучен за Малмьо.

- А какво мислите за представянето им в групите на Шампионската лига?
- Мисля, че им е много мъчно да реализират положителни резултати. Дори към момента не са съумели да вкарат гол. Все отново и противниците са доста класни - Челси, Ювентус, Зенит. В последната среща с Челси тази седмица се показаха добре, само че е извънредно мъчно да вземеш нещо от такива огромни тимове.

- Вие имате и 18 мача за юношеския народен тим на Швеция и 3 за мъжкия тим. Какво е възприятието да представяш страната си?
- Неописуемо е. Бях извънредно благополучен, че бях викан и в младежкия, и в мъжкия народен тим на Швеция. С тима до 21 години спечелихме Европейското състезание през 2015 година Това беше нещо необикновено. Всички тези повиквателни за националните тимове ми демонстрираха, че в действителност имам качества и се развъртвам в вярната тенденция.

- Разкажете ни малко повече за спечелването на Европейското състезание за младежи със състава на Швеция?
- Със сигурност тогава никой не ни слагаше измежду любимците за спечелването на шампионата. Честно казано, и ние самите не чакахме, че можем да стигнем толкоз надалеч. Но пък разполагахме със страхотни играчи. Най-силното ни качество обаче беше, че бяхме доста задружни и се борихме като тим. Беше в действителност особено да спечелим този трофей.

- Този триумф демонстрира, че в Швеция се работи вярно с построяването на младите състезатели.
- Да, тъкмо по този начин. В Швеция има някои в действителност доста положителни школи и от тях непрестанно излизат надарени деца. Клубовете имат вярна политика за развиването на младите гении и това се вижда и от триумфите на шведския футбол.



- А за какво през 2019 година решихте да играете за Гвинея?
- По това време бях в тима на СПАЛ в Италия. От гвинейската федерация се свързаха с мен и ми споделиха, че доста желаят да заиграя за националния тим на страната. Дори част от управлението на федерацията пристигна да се срещне с мен в Италия. По това време не бях викан в националния тим на Швеция от две години, а желаех да представям страната си. Усещах, че имам какво да дам на гвинейския народен тим и по тази причина взех това решение. Изобщо не скърбя за него и съм доста благополучен. Сега получих повиквателна за идните международни квалификации на Гвинея и нямам самообладание да взема присъединяване в тях.

- А по какъв начин успяхте да промените националните тимове, откакто към този момент имахте публични мачове за Швеция? Защото разпоредбите на ФИФА са доста прецизни...
- Да, в действителност разпоредбите на ФИФА са доста строги. От гвинейската федерация обаче откриха малка врата, която ми разрешава да играя за националния тим. Дори аз не съм осведомен в елементи по какъв начин тъкмо съумяха да го създадат (смее се).

- Бяхте замесен в доста забавна обстановка по време на последната пауза за националните тимове. Заедно със съотборниците ви от националния тим бяхте блокирани в страната поради боен прелом, само че успяхте да избягате с помощта на Наби Кейта от Ливърпул. Разкажете ни малко повече за това...
- В началото нямахме никаква визия какво се случва. Получих позвъняване от майка ми, която звучеше доста обезпокоена и ме питаше какво става, дали съм добре. Тогава аз даже не знаех защо става въпрос. След няколко часа обаче ни оповестиха, че в страната се прави опит за боен прелом и военните са взели президента за пленник. Беше много шокиращо за всички в тима. Още повече, че поради тази обстановка не можехме да летим назад, с цел да се върнем в клубните си тимове. След няколко дни обаче Наби Кейта се свърза с управлението на Ливърпул и те съумяха да ни уредят частен аероплан, с който да напуснем страната.

- Между другото, поддържате ли връзка с Наби Кейта? Може ли да се каже, че сте другари?
- Да, може да се каже, че сме положителни другари. Той е в действителност необикновен състезател, само че е и страховит човек. Много е земен. Изобщо не е надменен. Той подвига неимоверно доста класата на нашия народен тим.

- Играли сте в Швеция, Италия, Съединените щати, Норвегия и в този момент в България. Можете ли да сравните стиловете на игра в тези страни и къде сред тях се подрежда българското състезание като качество?
- Както споделих и по-рано, футболът в България е на високо равнище. Ако би трябвало да го съпоставям с този в Швеция, бих споделил, че тук в България има доста по-технични футболисти. И то освен нападателите, само че даже и бранителите. В Швеция се разчита доста повече на физиката, а в Италия се залага доста повече на тактиката. Така че футболът в тези страни е много друг.

- Споменахте, че тук в България има доста качествени играчи. Един от тях несъмнено е Тодор Неделев. Какво е да играеш с футболист като него?
- Страхотно е да играеш с футболисти като него. Той има смъртоносен ляв крайник. Аз също съм левичар, обаче неговият ляв крайник е просто необикновен. Той е страховит и като човек и сигурно е най-подходящият човек да бъде капитан на нашия тим. Щастлив съм, че имам шанса да играя с него.

- Връщайки се на тематиката народен тим - в този момент също получихте повиквателна за отбора на Гвинея. Как се показва тимът в международните квалификации?
- Шансовете ни да се класираме за международното състезание са дребни. Загубихме доста точки в мачове, които трябваше да спечелим и сега се намираме в доста сложна позиция. Сега ще използваме оставащите срещи в групата да се подготвим добре за идната Купа на африканските народи, където се надявам да се представим доста по-добре.

- Какво ще значи за вас присъединяване на континентално състезание като Купата на африканските народи?
- Досега в кариерата си не съм взел участие на такова състезание с мъжки тим. Да, печелил съм Европейското състезание до 21 година, само че чувството да си на подобен шампионат с първия тим ще бъде ужасно. Надявам се с играта си тук в Ботев да убедя треньора ни, че имам място в състава на Гвинея за Купата на африканските народи.

- А на клубно равнище къде мечтаете да играете?
- Мечтата ми? Най-много от всичко искам още веднъж да имам опцията да играя в Шампионската лига. Това е неописуемо преживяване. Имал съм шанса към този момент да усетя тръпката да участваш в този шампионат и това е нещо, което желая да се повтори. Надявам се, че един ден може даже да играя в Шампионската лига с Ботев. Това би било в действителност особено.

- Какво мислите за расизма във футбола и били ли сте жертва на расизъм?
- Мразя го. Това е нещо, което би трябвало да се изкорени от футбола. На мен също ми се е случвало да бъда жертва на расизъм. Тук в България също от време на време слушам подвиквания от трибуните по време на мачовете. Това е нещо доста неуместно и не би трябвало да го има освен във футбола, само че и на всички места като цяло. Надявам се, че благодарение на ФИФА и локалните федерации ще успеем да изкореним този проблем.

- Къде обичате да си почивате, когато имате свободно време?
- Едно от обичаните ми места в Пловдив е залата за тренировки, където има джакузи, спа и сауна. Това е един от методите ми да разпусна. Обичам да навестявам такива места. Така релаксирам.

- А кое е обичаното ви място в Пловдив?
- Любимото ми място? Може би гребната база. Близо е до мястото, където пребивавам. Там обичам да упражнявам и да се разхождам.

- И финален въпрос - защо мечтаете в персонален и в професионален проект?
- За какво бленувам? Наистина най-голямата ми фантазия е един ден да играя още веднъж в Шампионската лига. Това искам най-вече. Надявам се, че един ден ще можем да изведем тима на Ботев до равнище, на което да се бори за постигането на нещо сходно. Това би било чудесно
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР