Завесата за грандиозните незаконни далавери, които въртят собствениците на 5-те

...
Завесата за грандиозните незаконни далавери, които въртят собствениците на 5-те
Коментари Харесай

ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ НА ХИПЕРМАРКЕТИТЕ 

Завесата за грандиозните противозаконни далавери, които въртят притежателите на 5-те най-големи вериги у нас бе повдигната при уволнението на изпълнителния шеф на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум ” Николай Маринов. Дни след уволнението си той разкри, че една от аргументите за “обезглавяването ” му е написана от него заповед, с която цената на млякото и млечните артикули, създавани в държавната компания, се понижава с 30%. Маринов описа, че несполучливо е опитвал да понижи цената доста по-рано, само че не му е било позволявано, защото това не е устройвало огромните задгранични вериги. При опит на някогашния шеф да сезира Комисия за защита на конкуренцията и КЗП, му било казано персонално от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, че не може да води война с огромните вериги от чужбина, защото над тях е обтегнат чадър от немското посолство. 

 

“Билла ”, “Лидл ” и “Метро ” са немски хранителни вериги, а Т-маркет е литовска. През последните дни министърът на земеделието Явор Гечев се принуди да признае абдикацията на страната през спекулата на огромните вериги. “Има аномалии по цялата система. Този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Не е обикновено сиренето да се продава с 50% надценка в супермаркетите. Прясното мляко пък се изкупува за 1 лева, в дребните ферми даже за по-малко. Доставя се до магазините на цена 1,60-1,80 лева На щанда е 3,60-3,80. Надценката при млякото е 200% ”, заключи кожодерските практики министър Гечев, без обаче да даде отговор за какво страната е позволила народът да бъде обеден обиран от печалбари. Земеделският министър не посмя даже да употребява думата “спекула ” във връзка с супермаркетите и не даде приемливо пояснение по какъв начин служебното държавно управление ще озапти галопиращата инфлация при бързооборотните артикули, които образуват към 40% от разноските на семействата. 

 

Десетките производители на хранителни артикули от дълго време сигнализират, че не те са в основата на мощно и непрекъснато завишаващите се цени през последните месеци. Вината е на комерсиалните вериги, които извиват ръцете на сътрудниците си и ги товарят с големи спомагателни такси. “За да популяризирам месото си в брошурата на Лидл предходната година платих 600 000 лева.допълнително! Това е наложително изискване да те позволен дилдо щандовете - би трябвало да си платиш рекламата в брошурите им, които излизат всяка седмица в огромен тираж. Прибират се също и такси за маркетинг и положително позициониране и по този начин разноските ми набъбнаха до 750 000 лв.. Забраниха ми и да продавам месото си под цената, избрана от тях, която е повишена с 20%. Накрая обаче ревизират мен за далавера, само че в никакъв случай комерсиалните вериги ”, ожали се месар от Горна Оряховица, поискал анонимност. По думите му, в случай че не заплаща всички тези безумни такси, месото му ще е по-евтино с 3 лева./кг. 

 

Млекопроизводител пък описа, че даже при промоции, когато цените се понижават, огромните търговски вериги не губят, а масрафът се поема от производителя. “Ако имаш контракт за доставка за повече от 2 години, си длъжен един път на всеки три месеца да даваш отстъпка от 30% от продукцията си. Така производителят поема разноските по отстъпките ”, възмущава се мастит млекар. “Въпреки, че комерсиалните вериги с непозната благосъстоятелност подтикват действителната конкуренция, в доста случаи те работят единни като картел - усилват по едно и също време цената на хляба, яйцата, млечните артикули и месата ”, безапелационен е огромен производител на тестени произведения. 

 

Веригите безусловно издевателстват над месопроизводителите. “Притискат ни за цена под 10 лева за свинско, която е нереална. Същевременно огромните вериги посредством фирми-бушони внасят замразено месо от Полша, Чехия и Ирландия. Всяка огромна верига работи със лични сътрудници от сивата сфера и по този начин се укрива Данък добавена стойност за десетки милиони левове ежемесечно, не годишно! Никога не се стига до навлизане на ГДБОП и данъчните в офисите Ва непознатите вериги, даже при следствието на грандиозни Данък добавена стойност схеми като да вземем за пример тези с месото и захарта на Иван Танев - Универсалния отпреди десетилетие. Винаги го отнасят вносителите, само че не и поръчителите на вноса на месото, което влиза контрабандно. “От “Фантастико ” преди 5-6 години съвсем напълно копираха модела на непознатите търговци ”, споделя производител от Плевен. 

 

Че огромните вериги движат подмолно контрабандни схеми сигнализира в миналото и крупния предприемач и притежател на ЦСКА Гриша Ганчев, който бе обвиняем по дело за укриване на Данък добавена стойност при импорт на захар. В едно от редките си изявленията по тематиката, Ганчев разгласи, че контрабандата се движи не от българските производители, а от задграничните вериги, които ползват разнородни хватки за контрабанда на бързооборотни артикули посредством фирми-бушони, вериги от компании с краен изчезнал търговец или бутафорни снабдители. От думите на Гриша Ганчев не последва нищо, а оттогава неговата бира “Леденика ” към този момент не се предлага по щандовете на хипермаркетите. 

 

Продължава и порочната процедура от производителите на хранителни артикули да се желаят всевъзможни такси, които непрестанно се подвигат. Публична загадка е, че с цел да стои стоката ти на рафта би трябвало да платиш “входна такса ”, както и всевъзможни суми за присъединяване в промоции в размер на десетки хиляди левове, жалват се производители. 

 

Безобразната далавера евентуално ще донесе на веригите рекордна облага за 2023 година, която ще надвиши дори и плодородната 2022 година Не е за поверие, че оборотът на всички вериги взети дружно е 5 млрд.лв. за миналите 365 дни. Подобни облаги не образуват даже енергийните сдружения, при все това предходната година инфлацията в този бранш надмина 200%. 

 

Именно поради високите равнища на облага, в резултат на очеизваждащата и незабелязана единствено от страната далавера, висшите мениджъри на непознатите вериги прибират безусловно банкерски заплати. “Върнахме се като при комунизма, когато бакалинът печелеше повече от учения - в този момент отново е същото ”, подмятат не без отвращение заети в IT бранша, чиито хонорари към този момент бледнеят в съпоставяне със заплатите на “магазинерите ”. 

 

Безспорен първенец по най-високо заплащане е новоназначеният основен действен шеф на “Билла ” Валтер Волф. Лустросаният немец, който встъпи в служба преди броени дни, ще прибира над 90 000 лева месечна заплата! Волф получава и куп “президентски ” благини от “Билла ” - безвъзмездна къща в Бояна и представителна лимузина “Ауди ” А8 с персонален водач, безлимитно гориво и представителни разноски. 

 

Огромна заплата получава и  главният изпълнителен шеф на “Лидл ” в България Милена Драгийска ”. Според източници на “Уикенд ”, амбициозната дама прибира по 70 000 лева месечна заплата, а кръгът й от доверени мениджъри - по 20 000 лева месечно. Драгийска и част от чиновниците й са си разделили общ бонус от 2,5 млн.лв. в края на 2022 г. 

 

Заради избухналото публично неодобрение, държавното управление на Гълъб Донев рекламно разгласи, че се заема с високите цени в магазинната мрежа. Пръст на огромните вериги размаха и президентът Румен Радев, който разгласи, че има редица обезпокоителни фактори, открити при течащите инспекции. 

 

Мнозина обаче се тормозят, че ентусиазмът на Радев и гълъба му бързо ще секне щом слушалката вдигне немския дипломат. 

 

Смайващи обороти и облаги - над 6 милиарда годишно

 

Докато потребителите у нас се жалват от цените на най-насъщните храни, приходите на огромните вериги не стопират да нарастват. Оборотът на “Билла ”, “Лидл ”, “Метро ” и “Фантастико ” приближава зашеметяващите 6 милиарда лв. годишно или по 200 млн.лв. всеки ден!

 

Годишната инфлация евентуално ще покаже още по-голям растеж за 2022 година и резултатите ще са с най-малко 15% по-високи, разясняват нашите източници. Печалбите на веригите бележат непрекъснато повишаване, като сред 2020 и 2021 година е близо 13 на 100. “Лидл ” да вземем за пример е осъществил продажби от 1,569 млрд.лв., а облагата е малко над 74 млрд.лв. “Метро ” са създали 846 млн. лева оборот и са спечелили “само ” 18 млн.лв. Плътно по петите им е “Билла ” с осъществен оборот от 839 млн.лв., само че изненадващо веригата работи на загуба за трета поредна година. За 2021 година тя е 26 млн.лв. и най-вероятно това е повода незабавно да бъде заменен изпълнителния й шеф. Веригата има 143 магазина у нас, което е най-вече в страната. “Фантастико ” също се показват повече от добре със 704 млн.лв. оборот и облага от 26,5 млн.лв. Другата огромна верига “Т-маркет ” заявява оборот от 386 млн.лв. СВА има символичните 150 млн.лв. оборот и 3,4 млн.лв. облага. Веригата магазини за алкохол “Аванти имат 116 млн.лв. доходи и близо 4 млн.лв. облага. 

 

Сподели:

Още от Разкрития

 69-годишната Ким Бейсингър наподобява на маска на ужаса (Неузнаваема е след следващата промяна – Снимки)

69-годишната Ким Бейсингър наподобява на маска на ужаса (Неузнаваема е след следващата промяна – Снимки)

09 мар 15:45 0 19089  Kaufland България: За 17 години сме вложили над 1.7 милиарда лева в дълготрайни активи и сме изплатили близо 1 милиарда лева заплати

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР