П роблемите в енергетиката са от поне десет години, те

...
П роблемите в енергетиката са от поне десет години, те
Коментари Харесай

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне десет години

П роблемите в енергетиката са от най-малко 10 години, те са сложни и комплицирани. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

Той и неговите заместници дават отговор на настоящи въпроси от парламентарните групи в Народното събрание. В пленарната зала са министър-председателят и вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов.

"Ситуацията с високия ток на енергийната борса е овладяна ", отговори служебният министър председател на въпрос на някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Той уточни, че фактически пиковата цената на борсата през вчерашния ден е била 330 лева В момента е към 250 лева за мегаватчас.

Преди към три седмици със заповед на служебния министър на енергетиката Топлоелектрическа централа "Марица - Изток 2 " се е присъединила в енергийната система в началото с един реактор, сега работят три. Има подготвеност да работят и още.

Служебният министър председател обърна внимание, че стартирането и прекъсването на един реактор в сходна топлоелектрическа централа е развой, който лишава време.

Освен заповедта на министъра Топлоелектрическа централа "Марица - Изток 2 " да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на контролирания пазар за едногодишен интервал, управлението на централата търси пазари за дълготрайни контракти. Ако централата има контракти на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система.

Не операциите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който подвига цените, смята Стефан Янев.

Според него казусът в енергетиката са от най-малко 10 години, само че от позиция на служебното държавно управление се прави всичко допустимо.

Министерството на здравеопазването е изготвило обстоен проект при бъдеща вълна от Ковид-19 и решение на здравна рецесия. Този проект включва всички аспекти на демонстрация на сходна рецесия.

Това сподели още служебният министър председател Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос за ограниченията на служебното държавно управление против настъпващата четвърта вълна.

Янев означи, че имунизацията върви с мудни темпове, макар че ваксини има за всички. Мотивационните акции не дават по-голям резултат.

Според него за имунизацията би трябвало да се регистрира и статистиката какъв брой хора действително са преболедували и затова не са стимулирани да се имунизират.

Този разбор здравното министерство се пробва да направи.

По отношение на лекарството против Ковид-19 беше посочено, че към този момент има много медикаменти, които се оферират на равнище Европейска комисия и Европейска организация по медикаментите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР