П ринудителното приземяване на самолет на ирландската компания Ryanair в

...
П ринудителното приземяване на самолет на ирландската компания Ryanair в
Коментари Харесай

El Pais: ЕС се опасява, че Путин ще опита да анексира Беларус

П ринудителното приземяване на аероплан на ирландската компания Ryanair в Минск, както и последвалата рецесия с Европейския съюз, наподобява дава опция на Русия да анексира Беларус.

Такива опасения са изразили някои европейски водачи по време на изключителната среща на върха, извършена единствено преди седмица в Брюксел, единствено 24 часа откакто държавното управление на Александър Лукашенко принуди самолета, изпълняващ полет сред Атина (Гърция) и Вилнюс (Литва), да кацне в Минск, с цел да арестува журналиста Роман Протасевич и неговата другарка, написа испанският народен всекидневник El Pais, представен от "Фокус ".

Председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, се опита да отбрани оптимално срещата на върха, с цел да предотврати течове.

Но източници на изданието настояват, че на нея са изказани опасения от това, че съветският президент Владимир Путин би могъл да се възползва от възходящата изолираност на Лукашенко, с цел да включи Беларус във тип федерация, към която Кремъл също ще се опита да включи елементи от Украйна.

Мишел подреди дебатът по време на европейската среща на върха да се организира по извънредно конфиденциален метод и без да разрешава на държавните ръководители на 27-те страни-членки да имат мобилни телефони на разположение, с цел да се избегне приключване на информация.

Тази мярка, съгласно съветваните източници, е разрешила на водачите да се изразят с цялостна искреност по отношение на последствията от това, което те са описали като "държавно похищение " на европейски търговски полет със 117 пасажери на борда.

"Москва се възползва от митингите против режима на Лукашенко, с цел да насърчи интеграцията на страната му в Русия и не можем да изключим федерация сред двете страни ", е казано в залата по време на срещата.

Миналия петък Путин одобри Лукашенко в Сочи (Русия) и като се изключи че утвърди решението му да прихване самолета, той му даде обещание финансова поддръжка на страната, с което още повече обвърза беларуския водач с Кремъл, разясняват от редакцията.

Дебатът по време на европейската среща на върха за бурните връзки с Путин бе белязан, съгласно някои от присъстващите, с четири намеси: на немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, унгарския министър-председател Виктор Орбан - с положителни връзки с Кремъл; и устния отчет на Върховния представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, който дефинира параметрите за влошените връзки с Москва.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР