П резидентът на Тунис Каис Сайед обяви снощи, че суспендира

...
П резидентът на Тунис Каис Сайед обяви снощи, че суспендира
Коментари Харесай

Президентът на Тунис уволни премиера и суспендира парламента

П резидентът на Тунис Каис Сайед разгласи нощес, че суспендира Народното събрание за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши, след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, ориентирани основно против ръководещата умерена ислямистка партия "Ан Нахда ", оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Той разгласи също, че ще поеме изпълнителната власт благодарение на нов министър председател, назначен от него.

"Съгласно Конституцията, взех нужните в сегашната обстановка решения, с цел да спася Тунис, страната и туниския народ " ,

съобщи Сайед след незабавно съвещание с представители на службите за сигурност и армията по отношение на ситуацията в страната. "Конституцията не разрешава разпускането на Народното събрание, само че разрешава заледяване на активността му ", добави президентът, който от месеци е в спор с "Ан Нахда, негов главен политически конкурент и най-голямата партия в Народното събрание.

Tunisian president ousts government in move critics call a coup
— Reuters World (@ReutersWorld)
Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство против признатата през 2014 година демократична конституция ,

която разделя властта сред Народното събрание, премиера и президента, който дава отговор за външната политика, защитата и националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Народното събрание Рашид Гануши, който е водач на "Ан Нахда ", упрекна президента в осъществяване

на "държавен прелом против революцията и против Конституцията ". В официално съобщение, оповестено във Facebook, ислямистката партия съобщи, че нейните "привърженици, както и народът на Тунис, ще защитят революцията ".

Революцията от 2011 година прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва от този момент, макар обществените провокации и заканите против сигурността, отбелязва Франс прес.

Веднага след оповестяването на решението на президента улиците

в столицата и други градове се извършиха с ликуващи тълпи макар полицейския час, а военни заеха позиции към постройката на Народното събрание и националната телевизия.

Вчера в няколко градове на страната се състояха многохилядни протестни

демонстрации с претенции за разформироване на Народното събрание, промяна на политическия режим и привличане под отговорност на отговорните за утежняването на здравната и социално-икономическата обстановка в републиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР