П резидентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис

П резидентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис ...

Подаръкът на Борис Джонсън за Байдън, какво е посланието


П резидентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън размениха подаръци.

Белият дом съобщи, че Байдън е подарил на министър-председателя

"велосипед американско производство и велосипедна каска, изработена по поръчка от "Биленки Сайкъл Уъркс", малко семейно предприятие от Филаделфия". Байдън е родом от Пенсилвания. Белият дом заяви, че подаръкът е връчен като "жест на приятелство и във връзка с общия им интерес към колоезденето",предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кабинетът на Джонсън съобщи, че премиерът е подарил на Байдън

снимка в рамка с портрет на Фредерик Дъглас, нарисуван върху стена в Единбург от британския уличен художник Рос Блеър.

Дъглас е чернокож аболиционист (политическо движение за премахване на робството) от 19 век, посочва Ройтерс. Той бяга от робството в САЩ и се превръща в аболиционистки водач, който обикаля Великобритания и Ирландия, откъдето са и семейните корени на Байдън.

With a nod to Black Lives Matter, UK's Johnson gives Biden mural photo
— Reuters (@Reuters)
Подаръкът е намигване към движението "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Ройтерс.

Самият Рос, когато представя творбата си през 2020 г. в интернет, го прави с хаштаг #blacklivesmatter ("Животът на чернокожите има значение").
Байдън цитира Дъглас в своя реч от 2020 г. във време, когато САЩ се сблъскваха с въпроси за расова несправедливост в съвременен и исторически план, поставени от протестно движение, което се разпространи и във Великобритания.

Джил Байдън получи като подарък

първото издание на книга на писателката Дафни дю Морие, голяма част от творчеството на която е преминало именно в графство Корноуол, където се намира живописният английски курорт Карбис бей.

Обединеното кралство е първата спирка от първата задгранична обиколка на Джо Байдън. Вчера, също за пръв път, той се срещна с Джонсън.

Източник: vesti.bg