П реди десетки милиони години пясъчните тигрови акули са ловували

...
П реди десетки милиони години пясъчните тигрови акули са ловували
Коментари Харесай

Зъб на акула разкри мистерия за климата на Земята

П реди десетки милиони години пясъчните тигрови акули са ловували във водите край Антарктида, написа „ ”.

Днес от тях са останали единствено острите им зъби, само че те описват историята на световния климат.

Преди към 50 милиона години той е почнал да минава от „ парников”, който е много по-топъл от днешния, към по-хладен „ ледников”.



Много теории за тази смяна на климата се концентрират върху Антарктида. Съществуват геоложки доказателства, че проливът Дрейк и по този начин нареченият Южен океан са се разширили и задълбочили през това време, като тектонските плочи на Земята са се преместили.

По-дълбоките води довели до зараждането на Антарктическото циркумполярно течение. То обикаля към ледения континент, улавя студените води в Южния океан, поддържайки Антарктида замръзнала.

Но преди 50 милиона години климатът там е бил тропически. Пясъчните тигрови акули са един от най-древните към момента съществуващи скотски типове на Земята. Те имат стотици зъби, които непрекъснато се сменят.



Химическият състав на всеки зъб съдържа значима информация за околната среда, която може да се резервира в продължение на милиони години.

Например външният пласт е формиран от хидроксиапатит, сходен на емайла на човешките зъби. Той поема кислородни атоми от водата, в която живее акулата. Чрез разбор на кислорода може да се дефинира температурата и солеността на околния океан.

Зъбите, открити на остров Сеймур, демонстрират, че антарктическите води, най-малко там, където са живеели акулите, са останали топли, доста по-дълго, в сравнение с се смяташе до момента.

Друга диря идва от химическия детайл неодим, който се адсорбира и замества други детайли във външния гланц на зъба по време на ранното вкаменяване. Всеки океански басейн има друго съответствие на два неодимови изотопа въз основа на възрастта на скалите на дъното.



Проучването на това съответствие в зъбите разрешава да бъдат открити източниците на водата, на мястото, където акулата е умряла. Ако изискванията са били постоянни, съставът на неодима няма да се промени. Ако обаче съставът на неодима се трансформира във фосилните зъби с течение на времето, това демонстрира промени в океанографията.

Изследваните проби допускат, че температурата на водата край Антарктида е била като тази в тропическите географски ширини в наши дни, където живеят актуалните пясъчни тигрови акули.

Последните са много по-дребни като оптимални размери от античните си антарктически предшественици.

Концентрациите на въглероден диоксид в атмосферата тогава са били от три до шест пъти по-високи от днешните.

И най-после, неодимът демонстрира, че промените на световния климат са били съпроводени с дейни тектонични процеси.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Бърза помощ ли е? -  Да, кажете! - Елате незабавно, на всички ни е зле! - Адреса? - България! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниУправителят на НЗОК проф. Петко Салчев отговори на обвиняванията от БЛСФренски боец направи предложение на приятелката си на " Шан-з-Елизе " ЦИК преброява повторноСтигнало се е до наложително кацанеМихаил Константинов напуща държавното сдружение през августОт прокуратурата показват, че подсъдимите са работили с директен умисълКомпанията продължава развиването си на пазара на ICT бизнес услугиБелгийските управляващи заседават през днешния ден, с цел да преценяват дали да не вкарат обвързване да се имунизират всички, участващи в доставката на обществени услуги.„ Уошинтън поуст ”: Защо Америка претърпя такова унизително поражениеЕм Джей Родригес стана първата транссексуална жена с номинация за актьорска премия ЕмиТо е било дружно с 9-годишният си братГлавен контрольор Райчо Омерски е назначен на длъжността шеф на районно управление (на МВР) КюстендилМъжът е открит с забележими следи от насилиеКакво още съобщи водачът на ГЕРБДвама са починалите Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР