П реди 3400 години според египетски фараон изоставя името си,

...
П реди 3400 години според египетски фараон изоставя името си,
Коментари Харесай

Археолози откриха „изгубения златен град в Луксор”

П реди 3400 години съгласно египетски фараон изоставя името си, религията си и своята столица Тива (днешен Луксор). Археолозите знаят какво се е случило по-късно: фараонът Ехнатон построил, съществувалият малко град Ахетатен, където ръководи дружно със брачната половинка си Нефертити и уважава слънцето. След гибелта му, младият му наследник Тутанкамон става държател на Египет и обръща тил на спорното завещание на татко си.

Но за какво Ехнатон изоставя Тива, която е била столица на античен Египет повече от 150 години

Отговорите може би се крият в откриването на промишлен кралски метрополис в Тива, който Ехнатон е наследил от татко си Аменхотеп III. Находката, наречена „ изгубеният златен град в Луксор”, ще предизвика също толкоз възторг, несъгласия и спекулации, колкото и фараонът, който го е напуснал.

В последните години на Аменхотеп III се счита, че той е царувал за малко дружно със сина си Ехнатон. Но няколко години след гибелта на татко си, Ехнатон, който ръководи към 1353-1336 година, скъсал с всичко, за което се застъпвал починалият държател. По време на своето 17-годишно ръководство той прекатурва египетската просвета, изоставяйки целия обичаен египетски мавзолей, с изключение на един, богът на слънцето Атон. Той даже сменил името си от Аменхотеп IV на Ехнатон, което значи „ предан на Атон”.

Еретичният фараон не стопира дотук .

Statue of Akhenaten, known for abandoning traditional Egyptian polytheism and introducing worship centered on the Aten, which is sometimes described as monotheistic or henotheistic. He was also a father of Tutankhamun. 1353–1336 BC.
— Insta Science (@insta_science)
Ехнатон преместил своето кралско седалище от Тива на север в напълно нов град, който нарекъл Ахетатен (съвременното име на мястото е Амарна) и управлявал артистична гражданска война, която за малко трансформирала египетското изкуство от твърдо и унифицирано в анимирано и детайлно. Но след гибелта му множеството следи от владетеля бяха заличени. Започвайки от сина му, момчето фараон Тутанкамон, столицата на Ехнатон, неговото изкуство, неговата вяра и даже името му бяха отхвърлени и систематично изтрити от историята.

Само преоткриването на Амарна през XVII в. възродило наследството на водача на ренегатите, което подхранва археологическите спекулации от стотици години.

Открит едвам при започване на септември предходната година,

археолозите едвам са почнали да откриват повече за този град, само че са впечатлени от равнището на предпазване на откритото .

"It’s very much a snapshot in time—an Egyptian version of Pompeii, " says one archaeologist about the 3,400-year-old royal city
— National Geographic (@NatGeo)
„ Няма подозрение за това; в действителност е феноменална находка”, споделя Салима Икрам, археолог, началник на звеното за египтология в Американския университет в Кайро. „ Това е моментна фотография във времето – египетска версия на Помпей”.

„ Градът, който се е наричал „ Възнесението на Атон”, е бил най-голямото административно и промишлено населено място в египетската страна на западния бряг на Луксор – изяснява ръководителят на разкопките Захи Хауас. - Още в тези времена той е имал улици, а домовете са били високи по три метра”.

Разкопките са почнали през септември 2020 година, като задачата е била да бъде открит погребалният храм на фараона Тутанкамон. „ В рамките на няколко седмици здания от кирпич започнаха да се появяват отдолу под пясъка и бяхме изумени, когато разбрахме какъв голям град се отваря пред очите ни. Той е добре непокътнат, стените на къщите са останали съвсем непокътнати, а доста стаи бяха цялостни с принадлежности, като че ли жителите преди малко си бяха тръгнали, оставяйки всичко на мястото си”, споделя Хауас.

Археологическите пластове остават непокътнати хиляди години.

Според специалисти откриването на този загубен град е съпоставимо с намирането на гробницата на Тутанкамон .

Egypt announces the discovery of what it termed the "Lost Golden City " in the southern province of Luxor.
— ABC News (@ABC)
Въпреки че размерът на града към момента не е избран, датирането му е ясно с помощта на йероглифите на разнообразни предмети. На съд, за варено месо, е изписана годината 37 – времето на Аменхотеп III и интервала на възможното му взаимно ръководство със сина му Ехнатон. Скарабеи, тухли, съдове и други носят печата на фараон Аменхотеп III.

„ Тази находка може да ни разреши да разбираем една от най-великите мистерии на Древен Египет, а точно за какво фараонът Аменхотеп IV (Ехнатон) дружно с кралица Нефертити са решили ненадейно да се реалокират в Тел ел Амарна, доста на север от Луксор”, сподели Бетси Брайън, професор по египтология от американския университет „ Джонс Хопкинс”.

Археолозите са открили, че на територията на града има три двореца на фараона Аменхотеп III ,

както и административен и промишлен център на империята. Цветна керамика, глинени тухли с печата на фараона, бижута, амулети-скарабеи и други артефакти – всичко това ще помогне на експертите да изучат историята на този град.

unearths a 3,000-year-old 'Lost Golden City': Egypt has announced the discovery of what it termed as the "Lost Golden City " in the southern province of, describing the find as the biggest archaeological discovery since Tutankhamun's tomb nearly a century ago.
— Africa Global News (@Africaglobalnew)
В южната му част има пекарна, както и зона за готвене – с фурни и съдове, предопределени за огромен брой хора. Административните и жилищните региони с добра организация на пространството са ситуирани настрана, споделиха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към здания.

Археолозите са разкрили работилници с принадлежности и леярски форми. В едно от пространствата са открити две необикновени погребения на крава или бик. Специалистите занапред ще изследват и открият тяхното предопределение. Някои човешки погребения със странни позиции на тялото също остават мистерия. Предстои голяма работа и на градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР