П равославната църква почита днес паметта на мъчениците София, Вяра,

...
П равославната църква почита днес паметта на мъчениците София, Вяра,
Коментари Харесай

Два празника отбелязваме днес, имен ден имат...

П равославната черква уважава през днешния ден паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов, починали в мъчения за Христовата религия през 126 година по времето на римския император Адриан (117-138 г).

София, чието име значи "мъдрост ", била благочестива жена с три дъщери, които кръстила на главните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Момичетата били родени в Рим, когато управляващите грубо преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята религия и я изповядвали намерено. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите ѝ отправили гореща молба към Христос да им даде сили да не се опасяват от очакващите ги страдания и крах. И в действителност – когато те застанали пред императора, всички били сюрпризирани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче настойчиво отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, само че това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на рид отвън града. София останала на гроба и след три дни на молебствия, умряла с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската черква уважава София като мъченица, тъй като в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите ѝ девойки. Вяра, Надежда и Любов са оповестени за покровителки на децата, тъй като и те самите са потърпевши в името на Христа като деца.

17 септември е и празникът на София.

На 25 март 1992 година Столичният общински съвет утвърждава датата като празник на града.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР