П овечето монарси имат около 1000 служители в кралските си

...
П овечето монарси имат около 1000 служители в кралските си
Коментари Харесай

Най-странните професии в Бъкингамския дворец

П овечето монарси имат към 1000 чиновници в кралските си домове. Елизабет II не прави изключение и в Бъкингамския замък има огромен личен състав, който се грижи да нея.

Някои от длъжностите са нормалните – градинари, готвачи, домакини, само че има и доста длъжности, които сигурно биха ви изненадали.

Ето и кои са най-странните специалности в Бъкингамския замък, събрани от

Кралски хорологист

В замъка Уиндзор и другите кралски резиденции има над 1000 часовници, барометри и термометри. Разбира се, те не са цифрови и всеки би трябвало да бъде навиван и ремонтиран при нужда. Някои от тях са извънредно скъпи и излъчени на монарсите през епохи. Затова се изисква извънредно висококвалифициран и умел хоролог, който да може да поддържа часовниковите механизми, които могат да бъдат на стотици години.

Главен отговорник по рязането на месото

Няма по какъв начин да чакаме, че по време на вечеря кралицата единствено ще реже месото си. За тази цел има специфична служба, на човек, който реже печеното месо по време на специфични мотиви. В момента тази служба се извършва от рубрика на Денби и Дезмънд, като това е позиция излъчена по завещание.

Кралски обущар

Един от чиновниците в дрешника е виновен за зародили проблеми с обувките на кралицата. Нейният стилист Стюарт Парвин изяснява, че това е належащо, с цел да не изпитва Елизабет II стеснение или болки в краката по време на събитие. Обущарят е високо скъп, защото кралицата носи обувки на токчета за всяко събитие, в продължение на 90 години.

Сержант на знамето на кралицата

Длъжността се появява още през 1997 година Сержантът дава отговор за повдигането и спускането на флага, съгласно това дали кралицата е в двореца или не, както и по време печал. В момента длъжността се извършва от сержант Нейтън Боуен.

Инспектор на кралските картини

Дезмънд Шауи-Тейлър е на тази позиция от 2005 година Основните му отговорности са да се грижи и поддържа всички картини в кралския замък.

Пазител на кралските марки

Кралицата не е необикновен обожател на колекционирането на марки. Тя обаче придобива голяма сбирка от татко си Джордж V, която счита, че би трябвало да бъде непокътната. От 2003 година за нея се грижи Майкъл Сефи, който е разпален колекционер на марки. Той пътува из целия свят в търсене на нови марки, които да добави към кралската сбирка.

Върховен свирач

Това е позиция, която кралица Виктория основава още през 1843 година Неговата основна задача е да свири под прозореца на кралицата всеки ден от седмицата, тъкмо в 9 часа в продължение на 15 минути. Това се случва, когато кралицата е Бъкингамския замък, замъка Уиндзор, двореца Холирудхаус или замъка Балморал. Позицията е извънредно влиятелна и досега е имало единствено 15 висши свирачи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР