Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в
Коментари Харесай

Нови небесни изображения ще създадат 3D карта на Вселената

Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в научния бюлетин Wonder Theory на CNN. За да го получите във входящата си поща, .

Космосът е цялостен с непредвидени изненади.

Обсерватории като галактическите телескопи Хъбъл и Джеймс Уеб и рентгеновата обсерватория Чандра виждат Вселената в разнообразни дължини на вълната на светлината, демонстрирайки нови елементи, които човешкото око в никакъв случай не би разкрило единствено.

Но когато техните мощни качества се комбинират, телескопите могат да разкрият още повече небесни мистерии, включително най-старата черна дупка, откривана някога и сблъскващи се космически купове, които блестят като коледна елха.

Междувременно задачи като галактическия транспортен съд Lucy на НАСА разкриват метеорити, които другояче биха останали скрити от погледа. Камерите на сондата споделиха още една нова изненада за какво кръжи около космическата скала Динкинеш в основния астероиден пояс.

Също тази седмица нов телескоп отвори очите ни за нова вероятност на Вселената.

През Вселената

Първите пет изображения, снимани от телескопа Евклид, демонстрират блестящи купове от галактики и звезди.

Телескопът, пуснат през юли, е планиран да сътвори най-подробната 3D карта на скритата „ тъмна страна “ на Вселената. Въпреки че са невидими, се счита, че тъмната материя и тъмната сила играят решаваща роля в структурата и разширението на космоса.

Euclid има необятно зрително поле, способно да улови 1000 галактики в клъстера на Персей   както и повече от 100 000 спомагателни далечни галактики на назад във времето в едно изображение.

Телескопът също по този начин показа мечтателна и извънредно подробна панорамна панорама на мъглявината Конска глава в съзвездието Орион, където млади планети може да се крият в звездната ясла.

Сила на природата

Под Южна Италия има латентен колос, който може би се разсънва още веднъж.

Супервулкан напусна гигантска меланхолия, наречена калдера, преди към 2 милиона години, създавайки Campi Flegrei или Флегрейските полета, които се простират на благи от покрайнините на Неапол до островите Капри и Иския.

Последното огромно изригване на Campi Flegrei се случи през 1538 година, създавайки планина в залива на Неапол.

От декември 2022 година е открита засилваща се сеизмична интензивност.   С опцията за   изригване, надвиснало над   това, което се е трансформирало в гъсто обитаем район, Campi Flegrei може е най-опасната вулканична опасност за Италия.

Диво царство

Цветни дупки, изкопани от риби, няколко игриви скачащи вълци и миг, в който есента среща зимата, са единствено част от спечелилите в Световния фотоконкурс на The Nature Conservancy за 2023 година

Голямата премия отиде при унгарския фотограф Тибор Литауски, който снима осветено подводно изображение на алпийски тритон, плаващ върху жабешки яйца.

Някои от изображенията демонстрират въздействието на климатичната рецесия и навлизането на хората в света на природата. Тази седмица ново проучване сподели, че поради промени в потреблението на земеделската земя, хиляди растения и животни в цяла Европа са изправени пред риск от изгубване.

В южното полукълбо учените са обнадеждени, защото Големият бариерен риф в Австралия навлиза в сезона на мятане на хайвера на коралите, пораждайки идващото потомство корали.

Преди доста време

Пакети с писма, предопределени за екипажа на френския боен транспортен съд Galatée, по този начин и не доближиха до получателите си преди 265 години, откакто мъжете бяха хванати по време на Седемгодишната война.

Сега възприятията и историите в техните пликове са споделени за първи път, откогато са били запечатани с червен восък и вързани с панделка.

„ Кутията със съкровища “ от писма дава визия за това каква е била фамилната динамичност по време на войната от 18-ти век – включително сагата за млад моряк, неговата ревностна майка и неговата избраница.

Чудото

Мистерии   заобикалят Големия сфинкс в Гиза, в това число за какво и по какъв начин е бил изработен.

Космическият академик и геолог Фарук Ел-Баз за първи път предложи през 1981 година, че в случай че античните египтяни открият естествена земна форма, наречена ярданг, те биха могли да прибавят повърхностни елементи, с цел да основат солидната варовикова скулптура.

Ярдангите могат да се оформят, когато вятърът извайва компактен пясък, а някои наподобяват на седнали животни, от време на време наричани „ кални лъвове “, съгласно Лейф Ристроф, доцент в Института по математически науки Курант на Нюйоркския университет.

Ристроф и сътрудниците му се заеха да пресъздадат   ландшафтните условия отпреди към 4500 години и организираха проби за ерозия върху глинени модели на ярданг. Новото проучване прибавя доказателства към теорията, която допуска, че вятърът е играл роля при оформянето на скулптурата.

любопитство

Тези завладяващи четива сигурно ще привлекат вниманието ви:

— Гмуркач откри повече от 30 000 римски бронзови монети край крайбрежията на Сардиния. Добре непокътнатите артефакти, датирани от четвърти век, биха могли да допускат съществуването на незнайна корабокрушение.

— Любопитно дали той „ може да построи дървена къща на Луната или Марс “, Kyoto U

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР