Бележка на редактора: Джон Д. Сътър е журналист за климата

...
Бележка на редактора: Джон Д. Сътър е журналист за климата
Коментари Харесай

Мнение: Какво очаквате, когато ръководител на петрола води преговорите за климата?

Бележка на редактора: Джон Д. Сътър е публицист за климата и режисьор на нехудожествени филми. Той е гост-професор на Тед Търнър по екологични медии в университета Джордж Вашингтон. Мненията, изразени в този коментар, са негови лични. Прочетете още

Като човек, който рапортува за климатичната рецесия повече от десетилетие, мога да кажа, че най-коварната опасност за дейностите в региона на климата не е отричането или апатията.

Това е подозрение и комплициране.

Ето за какво новините от COP28 в Дубай са толкоз вбесяващи.

COP — интернационална среща за партньорски напън, имаща за цел да предотврати пагубното световно стопляне — се чака да бъде миг на голяма изясненост, когато международните водачи се съберат, с цел да поемат още веднъж своите задължения за занемаряване на изкопаемите горива и поощряване на бъдеще, което е, знаете ли, кадърен за живеене.

Посланието би трябвало да е ясно: светът може и би трябвало да се откаже от изкопаемите горива допустимо най-бързо в интерес на по-чисти енергийни източници като вятър и слънце.

Имаме технологията и политическите лостове, от които се нуждаем, с цел да успеем.

Вместо това диалозите на COP28 бяха затънали в несъгласия и комплициране.

Обединените арабски емирства, петролна страна, са хазаин на договарянията. Президентът на COP е Султан Ал Джабер, началник на компания за възобновима сила, а също и на Националната петролна компания на Абу Даби.

Назначаването на изпълнителен шеф на петрола, който да управлява световните договаряния за климата, не е друго от това да позволите на NRA да улесни провеждането на симпозиум за надзор върху оръжията.

Следователно не е изненада, че Ал Джабер направи някои, е, смайващи мнения, в това число, че изоставянето на изкопаемите горива - което още веднъж би трябвало да бъде задачата на тези диалози - рискува да ни върне „ назад в пещерите “. Той също по този начин твърдеше, погрешно, че „ няма просвета “, подкрепяща цялостното унищожаване на изкопаемите горива, с цел да се реализиран температурните цели, които са в центъра на договарянията.

„ Моля, помогнете ми, покажете ми пътна карта за последователно унищожаване на изкопаемите горива, което ще разреши стабилно социално-икономическо развиване, в случай че не желаете да върнете света назад в пещерите “, сподели той на 21 ноември, в дните, водещи до срещата на върха COP28. Забележките бяха част от диалог с Мери Робинсън, някогашен президент на Ирландия и специфичен делегат на Организация на обединените нации по климата, и бяха съобщени за първи път от The Guardian, който разгласява видео от полемиката.

„ Няма просвета там или няма сюжет, който да споделя, че последователното унищожаване на изкопаемите горива е това, което ще реализира 1,5C “, сподели той, базирайки се на температурна цел от Парижкото съглашение, която има за цел да ограничи стоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

В доклад, оповестен в неделя по време на COP28 от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда и други, се показва, че „ належащо е бързо и ръководено прекъсване на изкопаемите горива “, с цел да се реализиран световните климатични цели.

Ал Джабер се опита да отхвърли коментарите на конференция в понеделник, като сподели, че почита науката и че мненията са обект на „ неправилно показване “. „ Отново и още веднъж съм казвал, че последователното понижаване и премахването на изкопаемите горива е неизбежно “, сподели той.

Дотогава обаче вредите бяха нанесени.

Наблюдателите са прави да слагат под подозрение желанията на Ал Джабер и задачата на целия този развой. И обществеността може разбираемо да бъде объркана по отношение на това дали тези старания си костват.

Това е трагично, изключително в светлината на дългата и разочароваща история на ползите на изкопаемите горива, които внасят подозрения в политическите диалози по отношение на климатичната рецесия. Широките линии на науката за климата са добре разбрани от няколко десетилетия.

Започвайки през 70-те години на предишния век, фирмите за изкопаеми горива взеха страница от книгата на тютюневата промишленост и започнаха да внасят подозрения и комплициране в добре откритата просвета.

Джон Д. Сътър

Но започвайки през 70-те години на предишния век, фирмите за изкопаеми горива взеха страница от книгата на тютюневата промишленост и започнаха да внасят подозрения и комплициране в добре откритата просвета. Последиците от това подозрение към момента преследват политическите диалози за климатичната рецесия през днешния ден. Това води до години и десетилетия на застой или нежно деяние.

Също по този начин е разочароващо, като се има поради, че обществеността има малко благоприятни условия да се концентрира върху световното стопляне - и годишната среща на COP нормално е един подобен миг, когато светът обръща внимание.

В Съединените щати единствено 35% от възрастните приказват за климатичната рецесия най-малко понякога, според изследване от 2021 година на Програмата на Йейл за връзка по отношение на изменението на климата.

Малко по-малко - 33% - чуват за това най-малко един път седмично в медиите.

Не е тъкмо това, което бихте очаквали, като се има поради, че обитаемостта на нашата планета е застрашена. Живеем с последствията от един свят, който затоплихме през днешния ден – под формата на горски пожари, рискови метеорологични условия, изпепеляваща суша и разрастваща се рецесия на изгубване в естествения свят.

Ако има сребърна подплата във обстоятелството, че мненията на Ал Джабер са били извънредно разсейващи и разрушителни, това е, че има известна изгода от ясното наблюдаване на затрудненото състояние, в което се намираме.

Замърсяването с хващане на топлината от изкопаемите горива продължава да нараства година след година.

Вземете нашия безвъзмезден седмичен бюлетин

Има доста хора и компании, които печелят от това.

Може би апелът към Ал Джабер да подаде оставка е част от краткосрочно решение за възобновяване на доверието в COP28 и всички идни срещи на COP. Но има по-голям миг, по който би трябвало да има безспорна изясненост в публичното схващане: Трябва да пожелаеме цялостно унищожаване на изкопаемите горива.

Световните водачи на COP28 могат и би трябвало да изпълнят това заричане.

И обществото би трябвало да им потърси сметка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР