Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в
Коментари Харесай

Доклад, който предвещава CPI, е комбинация от добро и лошо

Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в бюлетина Nightcap на CNN Business. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се гратис тук.

Инфлацията е като неприятен съквартирант, с който сте принудени да живеете, до момента в който не изтече договорът ви за наем.

Нов комплект от това, който беше пуснат през днешния ден, ме кара да имам вяра, че можем да забележим повече от този „ съквартирант “.

Ето договорката

Инфлацията се охлади доста отпреди година. В своя пик през юни 2022 година цените се повишиха с 9,1% годишно движение. За разлика от това, последният отчет за показателя на потребителските цени откри, че американците са платили 3,7% повече за артикули и услуги за 12-те месеца, приключващи през август, в сравнение с преди една година.

Но това беше вторият следващ месец, в който инфлацията се форсира след закъснение в продължение на 13 поредни месеца.

Ако третият път е очарованието, подгответе се да бъдете очаровани, когато отчетът за CPI в четвъртък за септември бъде оповестен в 8:30 сутринта ET. С това имам поради, че инфлацията на годишна база евентуално ще пораства за трети следващ месец.

Може обаче да бъркам. Икономистите чакат годишната инфлация леко да се намали до 3,6%, съгласно консенсусни оценки на Refinitiv.

Четене на стаята

По-високите цени на силата са главната причина за нагряване на инфлацията. Миналия месец цените на газа доближиха нови годишни върхове, защото цените на петрола надвишиха 92 $ за барел на фона на съкращения на доставките и пагубни наводнения в Либия.

Примерен образец: Отделен измерител на инфлацията, показателят на цените на производител, се увеличи предишния месец. PPI мери междинните промени в цената, които предприятията заплащат на доставчиците.

Както отбелязва сътрудника ми Алиша Уолъс, „ PPI е деликатно следен измерител на инфлацията, защото улавя междинните ценови промени, преди да доближат до потребителите, и служи като евентуален сигнал за цените, които потребителите в последна сметка заплащат. “

Ето за какво не е извънредно PPI да се повишава за един месец, а CPI да се покачва през идващия месец.

Искате ли да познаете какъв брой поредни месеца PPI се повишава на годишна база? Ще ти оказа помощ - три.

Но си коства да се означи, че цените на едро се повишават по-бавно от потребителските цени. Това може да помогне за по-ниски цени за потребителите.

С взор напред

Инфлацията към момента е по-висока, в сравнение с Федералният запас желае да бъде. Целта на централната банка е 2% годишна инфлация.

И до момента в който някои хора се чешат по главите с въпроса: „ Какво е толкоз специфичното на 2%? “ и чудейки се дали 3% са задоволително близо, чиновниците на Фед са много твърди в това да понижат инфлацията до 2%.

Повечето чиновници на Фед считат, че ще е належащо още едно повишение на лихвите, с цел да се стигне до там. Но някои не са уверени, че това е належащо.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР