Къде е министърът на отбраната на Китай? Пекин мълчи

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Китай отказа да коментира местонахождението на своя министър на отбраната, тъй като въпросите се въртят около статуса му месец след последното му виждане на публично място.

Отсъствието на генерал Ли Шанфу от края на август подхранва слухове за съдбата му, но по време на редовен брифинг за пресата в четвъртък, говорителят на Министерството на отбраната У Чиан каза, че „не е наясно със ситуацията“, когато го попитаха дали министърът е разследван.

Изчезването на Ли следва поредица от необясними кадрови промени, които разбуниха висшите редици на управляващата комунистическа партия в Китай това лято, включително отстраняването през юли на бившия външен министър Цин Ган.

Дни по-късно Пекин обяви смяната на двама генерали, ръководещи Ракетните сили на Народната освободителна армия, военният клон, който контролира националния арсенал от ядрени и балистични ракети.

Запитан от CNN как отсъствието на Ли и смяната на двамата генерали е повлияло на операциите, Ву се позова на коментари, които направи пред репортери миналия месец – когато той обеща да „разследва всеки случай и да разбие всеки корумпиран служител“, според Ройтерс по това време.

Изчезването на двама високопоставени министри в бърза последователност повдигна въпроси относно управлението на лидера Си Дзинпин, който направи политическата система на Китай още по-непрозрачна, тъй като концентрира властта и налага строга партийна дисциплина.

Висши китайски служители са изчезвали от публичното пространство в миналото, само за да бъдат разкрити месеци по-късно от дисциплинарния надзор на Комунистическата партия, че са били задържани за разследване. Такива внезапни изчезвания се превърнаха в обичайна характеристика на антикорупционната кампания на Си и пропуските в информацията не са необичайни в китайската политическа система.

Къде е Ли Шанфу?

Wall Street Journal съобщи по-рано този месец, че Ли е бил отведен през септември от властите за разпит, цитирайки лице, близко до вземането на решения в Пекин.

Financial Times съобщи, че правителството на САЩ смята, че министърът на отбраната е бил разследван, цитирайки американски служители. Нито един от докладите не цитира причина за разследването.

Попитан по-рано този месец от репортери, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че няма „нищо да предложи“ по въпроса, което той добави, че е въпрос, който китайското правителство трябва да реши.

Ли, който беше санкциониран от САЩ през 2018 г. заради закупуването на руски оръжия от Китай, все още е посочен като министър на отбраната на Китай, един от петимата му държавни съветници и член на влиятелната Централна военна комисия на партията (CMC).

В края на юли отделът за развитие на оборудването на CMC издаде известие, призоваващо за публични сигнали за корупционни практики за обществени поръчки, датиращи от 2017 г., което съвпада с период от време, в който Ли отговаряше за обществените поръчки в отдела.

Не е ясно дали срещу Ли са били или ще бъдат предприети дисциплинарни действия.

Бившият външен министър Цин, който изчезна от публичното пространство за месец, преди да бъде отстранен от министерския си пост, също така запази позицията на държавен съветник, старша роля в кабинета на Китай, според уебсайта на Държавния съвет.

Нито Ли, нито Цин бяха заснети в кадри от учебна сесия на Комунистическата партия, на която присъстваха висши партийни служители и излъчена от държавната телевизия CCTV в сряда. Виждаха се и другите трима държавни съветници.

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че Цин е установен от разследване на Комунистическата партия, че е имал извънбрачна връзка, докато е служил като пратеник на Китай във Вашингтон, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Цин е имал извънбрачна връзка с високопоставена китайска телевизионна водеща, която има дете чрез сурогатно майчинство в Съединените щати, съобщи Financial Times във вторник.

Пекин никога не е издал обяснение за отстраняването на Цин, нито е казал, че бившият министър е разследван. Информационната служба на Държавния съвет на Китай не е отговорила на запитвания на CNN по въпроса.

Нектар Ган от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР