Starbucks залага на Китай с център за печене и разпространение на стойност 220 милиона долара

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Starbucks казва, че е вложил повече от 200 милиона долара в нов кампус в Китай, в знак на това как китайският потребител остава ключов за глобалната верига кафенета въпреки голямото икономическо забавяне.

Гигантът за напитки откри огромното съоръжение в Източен Китай във вторник, което ще служи като негов основен център за производство и дистрибуция в цялата страна, доставяйки прясно кафе на хиляди китайски магазини, се казва в изявление. Мястото е дом на голямо съоръжение за печене на кафе и зона, която позволява на посетителите да видят как се правят напитките.

Starbucks (SBUX) казва, че е отделила колосалните 1,5 милиарда юана или около 220 милиона долара за проекта, най-голямата инвестиция, която някога е правила за център за производство и разпространение на кафе извън Съединените щати.

Това е почти 50% повече от 150-те милиона долара, отпуснати преди това през 2020 г., което вече беше по-високо от 130-те милиона долара, обявени по-рано същата година.

Запитан защо сумата е била увеличена два пъти, говорител на компанията каза пред CNN, че „са направени допълнителни капиталови инвестиции за по-нататъшно повишаване на използваните съвременни технологии и оборудване“.

Откриването на 80 000 квадратни фута (7400 квадратни метра) „иновационен парк“, разположен в град Куншан, на около час от Шанхай, идва след едногодишно забавяне.

Starbucks Новият кампус на Starbucks в Куншан, Източен Китай. Starbucks/Раздаване

Starbucks по-рано каза, че съоръжението ще „заработи през лятото на 2022 г.“, въпреки че графикът беше даден през ноември 2020 г., докато Китай се бореше с разрушителните ограничения, свързани с пандемията. Компанията не отговори веднага на искане за коментар във вторник относно причините за забавянето.

Китай отдавна е един от най-важните двигатели на растежа на Starbucks, служейки като вторият по големина пазар в световен мащаб и водещ задграничен пазар.

Но главният изпълнителен директор Лаксман Нарасимхан казва, че компанията е „все още в ранните си дни в Китай“, отбелязвайки, че консумацията на кафе в исторически пиещата чай нация остава сравнително ниска.

По време на разговор за печалбите миналия месец той посочи как приходите в Китай са се възстановили по-рано тази година, след като продажбите на компанията в страната бяха засегнати от ограниченията на Covid-19, които бяха премахнати в края на миналата година.

 Starbucks China store FILE Tingshu Wang/Ройтерс

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави тази година, тъй като страната продължава да се бори от ефектите на засегнатия от кризата имотен сектор и колебливото потребителско доверие. Но новите данни в петък показват, че спадът се стабилизира.

„Като един от най-големите потребителски пазари в света, Китай предоставя огромни възможности за Starbucks“, каза Нарасимхан в изявлението.

Той каза, че новото пространство ще подобри веригата за доставки и целите за устойчивост, особено след като съоръжението ще се превърне в най-енергийно ефективния завод за производство на кафе в света.

„Не мога да бъда по-горд от визионерското мислене на китайския отбор“, добави Нарасимхан. „Като най-големият и най-бързо развиващ се международен пазар на Starbucks, ние ще продължим да задълбочаваме нашите инвестиции и да засилваме нашия непоколебим дългосрочен ангажимент към китайския пазар.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР