Лондонски моден дизайнер се извинява след спора за миниполите със саудитско знаме

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

Базираната в Лондон нигерийска модна дизайнерка Мовалола Огунлеси се извини, след като предизвика бурна реакция онлайн за демонстрирането на минипола с щампа на знамето на Саудитска Арабия в колекцията си за пролетта на 2024 г. на Седмицата на модата в Лондон в петък.

Колекцията Mowalola съдържа различни знамена като миниполи, включително тези на Китай, Обединеното кралство и Япония. Флагът на Саудитска Арабия включва Шахада, ислямската клетва, която гласи: „няма друг бог освен Бог; Мохамед е пратеникът на Бог.”

Големи арабски и мюсюлмански модни акаунти призоваха модния дистрибутор FarFetch да спре продажбите на артикули Mowalola, заплашвайки да бойкотира компанията. FarFetch има голяма клиентска база в Близкия изток.

Огунлеси първоначално се присмиваше на спора в X, известен преди като Twitter.

„Една мини пола като акт на война през 2023 г. е толкова антиутопична“, според екранна снимка, публикувана от акаунта на Couture is Beyond в X. „Изплачете ми река“, казва друг.

По-късно дизайнерът изтри публикации и се извини за „нараняване или обида“, причинени от дизайните й.

„След шоуто открих, че едно от тези знамена – на Саудитска Арабия – включва свещени думи и използването му предизвика голяма обида. Сега, след като съм образован по тази тема, искрено се извинявам за това“, каза Огунлеси на X.

„Благодаря ви, че ме потърсихте отговорна и оценявам разбирането ви, докато се уча от този опит“, добави тя.

Саудитското знаме обикновено не се отпечатва върху дрехи от уважение към свещения надпис. Саудитското министерство на търговията забрани на бизнеса да го използва за търговски цели през 2022 г., според саудитските медии. Саудитското знаме никога не се вее наполовина по време на национален траур навсякъде по света.

Потребителите на X критикуваха дизайна в публикации и коментари, наричайки го „неуважителен“ и „обиден“.

Тази минипола не е първият път, когато Mowalola използва религиозни символи в дизайна. Марката често използва разпятието в колекцията си за пролет 2023 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР