Държавна железница в тази страна каза на жените да не се гримират във влаковете. Ето как отговориха

...
Жена се гримира на жп гара в Пекин на 12
Коментари Харесай

Жена се гримира на жп гара в Пекин на 12 декември 2014 г.

Жена се гримира на жп гара в Пекин на 12 декември 2014 г.

Хонконг (CNN) -- Рекламен видеоклип от държавна железница в Китай, който поиска от жените да се въздържат от поставяне на грим по време на пътуване с влак, предизвика ожесточена реакция и дебат за сексизма.

В събота клипът на China Railway беше най-търсеният, най-четеният и най-обсъжданият елемент в Weibo, подобна на Twitter социална медийна платформа на Китай - два месеца след първоначалното му публикуване.

Гневният прием на поста идва на фона на по-широко феминистко движение, което призовава за по-голямо равенство между половете в страната с население от 1,4 милиарда, където мъжете често все още доминират в заседателните зали и висшите държавни органи – и където в миналото феминисткото движение често е било цензурирано.

Публикацията изглежда е била предназначена като част от кампания на железниците за намаляване на антисоциалното поведение на пътниците и следва поредица от други публикации, които инструктират хората да не изхвърлят отпадъци, да не заемат местата на други хора или да говорят твърде високо.

Представено през юли, видеото включва стилно облечена жена, която се снима, докато се подготвя да нанесе лосион и фон дьо тен, докато седи в нещо, което изглежда като кабина на високоскоростен междуградски влак.

Тя е прекъсната от мъж на съседната седалка, който я потупва по рамото и след това клипът показва лицето на мъжа, покрито с нейния фон дьо тен.

„Няма нужда да се гримирам, красавице“, след това казва той на жената, която се извинява и му помага да почисти.

Клипът от около минута предизвика полемика, която не показва признаци на отслабване.

До събота свързаният с него хаштаг е събрал 340 милиона гледания и 20 000 коментара. Много граждани разкритикуваха видеото като обидно.

„Защо трябва да е толкова фокусиран върху пола случай на жени, които се гримират, за да илюстрира нецивилизовано поведение?“ попита един потребител на Weibo.

Други защитиха правото да се гримират. „В това няма нищо нецивилизовано“, каза един.

Друг попита: „Следващият ход ще включва ли забраната на жените във влаковете веднъж завинаги?“

CNN се свърза с China Railway за коментар.

Китайските власти се опитаха да защитят рекламата с коментар, разпространен от държавните медии, призоваващ хората да не я „тълкуват прекалено много“.

Коментарът, публикуван за първи път в Nanfang Daily, твърди, че инциденти с грим като изобразения са сред „най-честите“ получени оплаквания.

Въпреки това признава, че има и по-лоши поведения - като прекалено шумно или заемане на седалката на друг пътник.

„Издателят на видеото не моли хората да не се гримират във влака, а да се застъпва за цивилизована форма на пътуване и да се съобразява с чувствата на другите пътници“, се казва в него.

В отговор на запитвания от местната преса служителите на горещата линия за обслужване на клиенти на China Railway казаха, че поставянето на грим не е забранено във влаковете.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР