Новият главен изпълнителен директор на Alibaba приема AI и иска по-млад мениджърски екип

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Alibaba Group ще възприеме изкуствения интелект (AI) и ще насърчи по-млади хора във висшия мениджмънт, казва новият главен изпълнителен директор, докато гигантът за електронна търговия и облак се заема с най-амбициозното си преструктуриране в историята си.

„Времената се променят и Alibaba също трябва!“ Еди Ву, който влезе в ролята на главен изпълнителен директор в неделя, каза в бележка до персонала, видяна от CNN.

Ву замени Даниел Джан, за да стане Alibaba (BABA) е четвъртият главен изпълнителен директор в нейната 24-годишна история. Той също така пое поста ръководител на облачния отдел след изненадващото напускане на Джан от отдела.

В бележката от вторник Ву изложи дългосрочните си цели за компанията, които търсят нови точки на растеж на фона на предизвикателна икономическа среда и нарастваща конкуренция от конкуренти.

„Гледайки напред, двата основни стратегически фокуса на Alibaba ще бъдат „Потребителят на първо място“ и „управляван от AI“, каза той. „Ние ще калибрираме нашите операции около тези две основни стратегии и ще променим нашите бизнес приоритети.“

„През следващото десетилетие най-значимият фактор за промяна ще бъдат смущенията, причинени от ИИ във всички сектори“, добави той. „Ако не сме в крак с промените в ерата на ИИ, ще бъдем изместени.“

Разкритието на стратегията на компанията идва, когато тя се заема с най-голямото си преструктуриране.

Според план, обявен през март, Alibaba ще се раздели на шест отделни звена, включително облак, електронна търговия, логистика, медии и развлечения. Всяко подразделение ще бъде наблюдавано от свой собствен главен изпълнителен директор и борд на директорите и повечето от тях ще имат възможност да преследват отделни обяви или набиране на средства.

Бизнес средата също стана по-трудна за една от най-ценните интернет компании в Китай.

Общо изглед отгоре на силуета от Lujiazui и река Huangpu в Шанхай, Китай е заснет на 7 август 2023 г. Общ изглед отгоре на силуета от Lujiazui и река Huangpu в Шанхай, Китай е заснет на 7 август 2023 г. Ying Tang/NurPhoto/Getty Images

Икономиката на Китай се забавя, а потребителите въздържат разходите. Компаниите за електронна търговия като Alibaba са подложени на натиск да предлагат стоки с повече отстъпки, за да привлекат клиенти.

Компанията е изправена пред нарастваща конкуренция от големи онлайн конкуренти, включително Pinduoduo (PDD) и Douyin, собственост на Bytedance, приложение за кратко видео със силен бизнес за пазаруване на живо.

Ву каза, че Alibaba е постигнала бърз растеж през последните 24 години, „като се е възползвала от тенденцията на интернет технологиите“.

Но трябва да се „трансформира“, за да „намери ключа към бъдещето“, тъй като традиционните интернет модели стават все по-хомогенни и новите технологии като AI се появяват като новия двигател на глобалния бизнес растеж.

Освен това Alibaba ще направи своя ръководен екип по-млад. Той има за цел да насърчи родените след 1985 г. да формират „ядрото на екипа за управление на бизнеса“ през следващите четири години, добави той.

Alibaba ще засили стратегическите си инвестиции в три области: интернет платформи, управлявани от технологии, технологични бизнеси, управлявани от AI, и глобални търговски мрежи, каза той.

Освен това, тя също така ще търси „отворени отношения на сътрудничество“, включително с компании, които традиционно е считала за конкуренти.

Най-добрите технологични фирми по света пренасочват фокуса си към AI, включително Google (GOOG), Amazon (AMZN) и Microsoft (MSFT), особено след като ChatGPT превзе света в края на миналата година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР