Активността в услугите в Китай пада през август до най-ниското си ниво от осем месеца

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Частно проучване на бизнес активността в сектора на услугите в Китай падна до най-ниското си ниво от осем месеца през август, тъй като вълната от мерки за икономически стимули изглеждаше неспособна да възобнови потреблението.

Индексът на мениджърите по закупуване на общи услуги (PMI) на Caixin в Китай се понижи до 51,8 миналия месец от 54,1 през юли, според данни, публикувани във вторник от Caixin Media и S&P Global. Отчитане над 50 показва разширяване, докато всичко под това ниво показва свиване.

„Забавянето на бизнес активността съвпадна с по-слабо увеличение на общия нов бизнес. Новите поръчки се увеличиха скромно и с темпове, които бяха под средните за 2023 г. досега“, се казва в изявление на Caixin и S&P.

Това отчасти се дължи на по-слабото чуждестранно търсене на китайски услуги, добавиха те, цитирайки доказателства за бавни задгранични поръчки.

Резултатът до голяма степен съответства на официалните данни за PMI за август, публикувани миналата седмица от Националното статистическо бюро (NBS), които показват забавяне на търсенето на услуги. Подиндексът за индустрията на услугите, най-големият източник на заетост за по-младите хора, падна до най-ниското ниво миналия месец от януари, според NBS, и беше далеч под нивата преди пандемията.

В сравнение с официалното проучване, показателят на Caixin/S&P се фокусира върху по-малки предприятия и частни компании.

След силното начало на 2023 г. след премахването на строгите пандемични ограничения икономическият растеж в Китай е в застой.

От април насам редица разочароващи икономически данни и статистики за населението предизвикаха безпокойство, че Китай може да е изправен пред период на много по-бавен растеж.

Оттогава правителството стартира постоянен поток от инициативи, предназначени да възстановят доверието във втората по големина икономика в света.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР