Акциите на производителите на жилища блестят, тъй като бъдещите купувачи се насочват към ново строителство

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Акциите на производителите на жилища се покачват, стимулирани от скок в търсенето тъй като някои американци избягват исторически стегнатия и недостъпен пазар за съществуващи жилища.

Опитът на Федералния резерв да намали инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти доведе до рязко покачване на лихвите по ипотечните кредити в САЩ през последната година. Това, съчетано с ограниченото предлагане на къщи на пазара, водено от нежеланието на собствениците да се откажат от изключително ниските лихви по ипотечните кредити, които са заключили по време на разгара на пандемията, означава, че домовете не са е от 1984 г.

Ипотечните лихви в САЩ се понижиха тази седмица, прекъсвайки петседмична поредица от печалби. Но 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент остава повишена, средно 7,18% през седмицата, приключваща на 31 август, спрямо 5,66% през предходния период на годината.

Уморени от ожесточена конкуренция за малко къщи, налични в целевите им квартали, или като се стремят да избегнат изобщо войните за наддаване, някои американци вместо това избраха ново строителство.

Това беше благоприятно за акциите на домашни строители. В сравнение с ръста на индекса S&P 500 от около 17% тази година, акциите на Pultegroup скочиха с приблизително 80%, Toll Brothers добави 64%, DR Horton се покачи с около 34%, а Lennar се покачи с 32%.

Анализаторите на Bank of America заявиха в неотдавнашен доклад, че очакват строителите на жилища да увеличат темпото си на започване на жилища през втората половина на тази година.

Декларация за ценни книжа по-рано този месец разкри, че Berkshire Hathaway, ръководена от Уорън Бъфет, е направила голям залог на Lennar, DR Horton и NVR. Това помогна да се покачат някои акции на производителите на жилища, въпреки че много от тях все още паднаха през август заедно с по-широкия пазар.

Анна Ратбун, главен инвестиционен директор в CBIZ Investment Advisory Services, казва, че очаква нарастването на акциите на строителните компании да продължи, тъй като ипотечните лихви остават високи, а предлагането остава ниско. „Особено ако купувате за първи път, това е невъзможен пазар“, каза тя.

Запасите от мебели също се повишиха тази година, което показва, че американците, които не могат или не искат да се преместят, вместо това облагородяват домовете си, казва Ратбун. Акциите на Wayfair скочиха с приблизително 110%, RH се повиши с 37%, La-Z-Boy добави 35%, а Ethan Allen спечели 21%.

Цените на бензина през уикенда на Деня на труда са близо до най-високите си стойности за всички времена

Шофьорите, тръгващи на път през уикенда на Деня на труда, ще бъдат посрещнати от исторически високи цени на бензина за това време на годината.

Рекордно високите цени на бензина през седмицата, водеща до Деня на труда, бяха определени през 2012 г. на 3,84 долара за галон, според преглед на CNN на федерални данни от 1990 г.

Текущите цени просто са срамежливи от това. Средната национална стойност за обикновен бензин е 3,82 долара за галон към петък, според AAA.

Обикновено цените на помпата се охлаждат с отминаването на лятото. Не тази година.

Прочетете повече тук.

Китай все още страда от намаляващото фабрично производство

Фабричната активност в Китай се сви за пети пореден месец през август, което увеличи натиска върху Пекин да въведе повече мерки за стимулиране, за да подкрепи колебливата икономика.

Официалният индекс на мениджърите по покупките (PMI) - който изследва по-големите компании и държавните предприятия - възлиза на 49,7 през август спрямо 49,3 през юли, според данни, публикувани от правителственото Национално статистическо бюро (NBS) в четвъртък. Отчитане над 50 показва разширяване, докато всичко под това ниво показва свиване.

Това беше третият пореден месец, в който индексът се подобри спрямо предходния месец и беше по-добър от очакванията на икономистите. (А частно проучване, публикувано в петък, предполага, че по-малките производители може да се справят по-добре.)

Въпреки това огромната производствена индустрия в Китай се свива от април, според данните, а в четвъртък имаше повече доказателства, че други области на икономиката отслабват.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР