Холивуд се надяваше стачката на писателите да приключи през лятото. Но сделка не се вижда никъде

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Лятото е към своя край, но Холивуд все още е в стачния ад.

През почти четирите месеца, откакто Гилдията на писателите на Америка, Запад, стачкува, телевизионните графици бяха разтърсени, филмите и предаванията бяха прекъснати, някога бляскавите червени килими потъмняха и смехът на късната нощ умря .

Преди няколко седмици, когато болката от трайната безизходица започна да предизвиква трепване, студиата започнаха отново разговорите със сценаристите, предизвиквайки чувство на предпазлив оптимизъм в Tinseltown. Изглеждаше, че след изтощително лято, изпълнено с безкрайни часове на пикетиране и риторика, подхранвана от разпалени страсти, надеждата е на хоризонта.

Но тезилъчки надежда за неуловимо споразумение се оказаха мираж. Сега, на прага на уикенда на Деня на труда, сделка не се вижда никъде. Училищата започват да работят отново, времето се охлажда, но Холивуд остава въвлечен в трудов спор от векове.

Ръководителите на студиото вярват, че са положили сериозни усилия през последните седмици, за да сложат край на застоя. Представени от AMPTP, студиата предоставиха на сценаристите условия, които те се надяваха да бъдат отправна точка за преговори, които в крайна сметка ще доведат до споразумение. Но те дълбоко грешаха. Писателите, представлявани от WGA, се подиграха на предложението. За тях това беше крайно недостатъчно на редица фронтове.

Оттам AMPTP се опита да се обърне директно към членовете на WGA, като публикува публично условията на своята оферта. Може би, надяваха се те, когато членската база на WGA сами види предложението, това ще доведе до бунт, който може да наклони везните в тяхна полза. Смелият ход показа колко уверени са студията в предложението, което са поставили на масата.

Но не помогна много, ако не и да премести иглата. Вместо това, това спечели на студиата още едно мъмрене от преговарящите в гилдията, които разкъсаха студиата за опит да ги заобиколят.

„Въпреки опита на AMPTP да ни заобиколи, ние оставаме ангажирани с преки преговори с компаниите“, каза WGA миналата седмица в бележка до членовете. „Всъщност така се сключва сделка и стачката приключва. Това ще е добре и за останалата част от индустрията, и за компаниите.”

Гилдията може да се ангажира с преки преговори, но преки преговори не се случват. Вместо това, двете страни отново играят на кокошки, чакайки другата страна да направи първия ход. Всяка страна твърдо вярва, че топката е в полето на другата страна. Преговорите са в такова отчаяние, че двете страни не могат да се споразумеят дори за основното състояние на играта.

„Това е игра на изчакване“, каза ми един ръководител на студио в четвъртък.

Тази игра с кокошки е на път да стане много по-сериозна след Деня на труда. Прозорецът за сделка, която спасява зимния сезон на производство и отново задейства камерите, бързо се затваря. И паниката започва да се просмуква и от двете страни на уравнението. Както каза ръководителят на студиото, с когото говорих, възможността за зимен сезон „просто се изпарява“, ако стачките не бъдат разрешени в рамките на следващите няколко седмици. И ако няма зимен сезон, до нова година ще има малко работа по телевизионни продукции със или без сделка.

Продължителната безизходна ситуация - която сега се насочва към рекордна територия - повишава реалната възможност холивудската продукция да остане замразена в продължение на много месеци. Това би означавало, че писателите и много други, които зависят от бръмченето на холивудския двигател, за да свързват двата края, може да трябва да прекарат празниците без работа. Едно лято на пикетиране ще отстъпи място на зима на студена мъка. Банковите сметки на стачкуващите писари бързо се свиват, плановете за филми и телевизионни предавания са допълнително застрашени, а масивната икономика на Калифорния понася удар.

Неуспешното сключване на сделка скоро след Деня на труда не е предрешено в никакъв случай. Пробивът може да се случи във всеки един момент. И сценаристите, и студията споделят едно общо убеждение: че стачката е продължила твърде дълго. Но в този момент все още няма светлина в края на тунела. И ако не бъде решен в кратки срокове, това ще бъде мрачна зима за индустрията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР