Как икономическите сътресения в Китай могат да навредят на вашето портфолио

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Китайската икономика е в беда. Това е лоша новина за американските акции и потенциално за портфолиото ви.

Какво се случва: Потребителските разходи в Китай, фабричното производство и инвестициите в дълготрайни активи (като имоти, машини или други стоки) се забавиха допълнително през юли в сравнение с преди една година, според Национално статистическо бюро.

Младежката безработица във втората по големина икономика в света многократно е достигала рекордни нива. По-рано тази седмица Пекин реши напълно да спре публикуването на тези месечни данни.

Междувременно напрежението между САЩ и Китай нараства, тъй като двете най-големи икономики в света се сблъскват по въпроси, вариращи от търговската политика и технологиите до инвазията на Русия в Украйна.

Миналата седмица президентът Джо Байдън обяви изпълнителна заповед, ограничаваща инвестициите на САЩ в индустрии с напреднали технологии в Китай. Заповедта накарамениджърите на фондове да се тревожат как трябва да инвестират в страната.

Отделно, комисия на Конгреса обяви по-рано този месец, че разследва BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, и MSCI, един от най-големите доставчици на индексни фондове, за да определи дали те инвестират в китайски компании в черния списък от правителството на САЩ по въпросите на сигурността и човешките права.

Защо има значение: „През по-голямата част от последните две десетилетия икономическият растеж на Китай беше основен двигател на глобалната икономика“, каза Алекс Етра, стратег във фирмата за анализ на данни Exante. Това означава, че ако икономиката на Китай се забави, глобалният икономически растеж се забавя.

„Когато глобалният икономически растеж се забави, това обикновено е отрицателен капитал на САЩ. И част от това е свързано с директната експозиция на продажбите на американски компании в Китай и с това, че Китай е основен потребител на стоки.

Дори компании, които не продават директно в Китай, са засегнати от това, което се случва, каза той. ExxonMobil (XOM) може да не прави твърде много бизнес с Китай, каза Etra, но ако китайският растеж се забави, това означава, че цените на петрола падат. Те направиха точно това през последната седмица или така, плъзгайки се с около 5%.

Къде ще навреди: Базираните в САЩ компании, които правят бизнес в Китай, могат да загубят, ако икономиката там продължи да върви по низходяща траектория. Компании като Apple (AAPL), Intel (INTC), Ford (F) и Тесла (TSLA) всички имат големи производствени връзки в страната. Други, като Starbucks (SBUX) и Nike (NKE), разчитат на китайските потребители.

По-рано тази година Bank of America състави списък на компаниите от S&P 500 с най-голяма експозиция към Китай.

Начело на списъка беше Лас Вегас Сандс (LVS). Казино компанията получава 68% от продажбите си от Китай и цената на акциите й е паднала с почти 10% досега през последните 30 дни.

Qualcomm (QCOM), производител на полупроводници, има 67% процент на експозиция към Китай. Акциите на акциите отбелязаха най-дългата си губеща серия от повече от четири години в сряда и се понижиха с близо 11% през последния 30-дневен период.

Tesla, Intel, Nvidia (NVDA), Wynn Resorts (WYNN) и MGM Resorts (MGM) също бяха сред 25-те компании от S&P 500 с най-голяма експозиция към Китай.

Фондовете вече се оттеглят: Инвестициите в частен капитал и рисков капитал в САЩ достигнаха осемгодишно дъно миналата година и продължават да падат, според данни от PitchBook.

Големи хедж фондове като Scion Asset Management на Майкъл Бъри, Moore Capital Management, Coatue, D1 Capital и Tiger Global също намалиха експозицията си към китайски компании през второто тримесечие на 2023 г., според последните документи на Комисията за ценни книжа и борси.

Светът е загубил 3,5 милиона милионери през 2022 г

Миналата година беше лоша година за 1%. Инфлацията и лихвените проценти се повишиха, докато пазарите се сринаха, оставяйки някои от свръхбогатите да не са толкова богати, колкото бяха преди. В резултат на това общото богатство на домакинствата е намаляло за първи път от световната финансова криза през 2008 г., съобщава колегата ми Алисън Мороу.

Общата сума на цялото частно богатство в света е намаляла с 2,4% до 454,4 трилиона долара миналата година, според годишния доклад за глобалното богатство на Credit Suisse и UBS. Голяма част от това се дължи на загуби на пазарите на акции и облигации, които непропорционално засягат по-богатите хора.

Това не е непременно лошо нещо: глобалното средно богатство, по-значим показател за това как се справя типичният човек, всъщност се е повишило с 3% през 2022 г., сочи докладът.

Но изтичането на богатство на върха означава, че сега светът има 3,5 милиона милионери по-малко, отколкото през 2021 г. Милионерите обаче все още се намират в добра компания – има около 60 милиона от тях по света.

Aldi купува 400 супермаркета Winn-Dixie и Harveys

Германският гигант в супермаркетите Aldi вече остави своя отпечатък в голяма част от Съединените щати и сега се придвижва на юг.

Aldi придобива Winn-Dixie и други магазини за хранителни стоки в Югоизточната част в опит да увеличи присъствието си в региона, съобщиха от компанията в сряда.

Aldi ще преобразува „значително количество“ от магазини на Winn-Dixie и Harveys в техния формат на магазини през следващите години, каза главният изпълнителен директор на Aldi USA Джейсън Харт пред CNN, въпреки че някои от близо 400-те местоположения на Winn-Dixie, които Aldi придобива ще запази познатата червено-бяла марка Winn-Dixie и традиционното оформление на магазина.

Това е част от дългосрочния план на Aldi за разширяване в САЩ - по-рано беше обявено, че ще отвори 120 нови магазина с цел 2400 магазина до края на 2024 г.

„Югоизтокът е голяма част от нашата инициатива за растеж в цялата страна“, каза Харт. „Всъщност това [беше] фокус на нашата инициатива за растеж дори преди това придобиване – така че беше перфектният вид сливане на фактори.“

Харт добави, че придобиването може също така да послужи като възможност за лизинг на недвижими имоти за Aldi, тъй като магазините изискват само около половината квадратни кадри от традиционните магазини за хранителни стоки, съобщава моят колега Ramishah Maruf.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР