Какво знаят Майкъл Бъри и Уорън Бъфет от „Големия недостиг“, което ние не знаем?

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Индексът S&P 500 е нараснал с близо 17% до момента, а Nasdaq composite е с над 30% по-висок. Американците продължават да харчат пари, безработицата е ниска, Федералният резерв може скоро да спре болезнените си повишения на лихвените проценти, тъй като нивата на инфлация стабилно - макар и бавно - намаляват.

Но данните от Комисията за ценни книжа и борси, публикувани в понеделник, показаха, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет (BRKA) е продал почти 8 милиарда долара повече в акции, отколкото е купил през второто тримесечие на 2023 г. Това не е твърде много по неговите стандарти, но значителен ход, когато пазарът е нагоре.

Майкъл Бъри, инвеститорът „Big Short“, който стана известен с правилното прогнозиране на епичния срив на жилищния пазар през 2008 г., също направи гигантски залог през последното тримесечие за срив на Уолстрийт. Фондът на Бъри, Scion Asset Management, закупи 866 милиона долара пут опции (това е правото да се продаде актив на определена цена) срещу фонд, който проследява S&P 500, и 739 милиона долара пут опции срещу фонд, който проследява Nasdaq 100.

Повечето мениджъри на фондове изглеждат по-малко мечешки настроени по отношение на акциите, отколкото са били в близкото минало. Bank of America публикува своето глобално проучване за мениджъри на фондове през август във вторник и установи, че мениджърите на пари се чувстват най-малко песимистично настроени към пазарите от февруари 2022 г. Нивата им на парични средства също са спаднали от 5,3% на 4,8%, което означава, че инвестират тези пари вместо държейки се за него.

И така, какво знаят Бъфет и Бъри, което останалите от нас не знаят?

Ето четирите неща, които може да изплашат умните инвеститори.

Китай: Здравето на китайската икономика се превърна в сериозен проблем за американските инвеститори. Търговците се притесняват, че слабостта на втората по големина икономика в света може да повлияе на глобалните перспективи. Потребителските разходи, фабричното производство и инвестициите в дълготрайни активи в Китай са се забавили допълнително през юли спрямо предходната година, според Националното статистическо бюро. Китай също така наскоро спря публикуването на месечни данни за безработицата сред младите хора, след като цифрата многократно достигна рекордни стойности.

Междувременно напрежението между САЩ и Китай нараства, тъй като двете най-големи икономики в света се сблъскват по въпроси, вариращи от търговската политика и технологиите до инвазията на Русия в Украйна.

Русия и Украйна: Глобалната инфлация най-накрая намалява, но повишеното геополитическо напрежение заплашва да повиши цените на храните и петрола по целия свят. Инвазията на Русия в Украйна продължава да подклажда страхове от повишени цени на суровините, глобална икономическа нестабилност и несигурност около сигурността.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase (JPM) е цитирал продължаващата война като най-голямата си грижа в много случаи. Съвсем наскоро той каза пред CNBC, че светът вижда „сериозни“ нива на „разпространение на ядрени оръжия и ядрено изнудване“. Това ниво на геополитически хаос, каза той, не е виждано от Втората световна война. "Светът не е толкова безопасен."

Забавяне в САЩ: Безработицата е ниска и инфлацията стабилно намалява. Но икономиката на САЩ все още показва признаци на забавяне. Купувачите стегнаха кесията си пред лицето на по-високите цени и разходите по заеми, като се съсредоточиха върху плащането на стоки от първа необходимост като хранителни стоки вместо дискреционни покупки като дрехи или подобрения в дома. Има признаци от някои търговци на дребно, че търсенето е отслабнало, което в крайна сметка може да изяде печалбите им.

Банков риск: Страховете от зараза все още съществуват около регионалната банкова криза през март: Фондът на Бъри също се измъква от дяловете си в редица регионални банки – той продаде своите 150 000 акции на First Republic Bank (FRC), както и дялове в Huntington Bank, PacWest (PACW) и Западния алианс (WAL).

Големите банки също може да са в затруднено положение: акциите на банките паднаха в понеделник след съобщенията, че Fitch Ratings предупреди за допълнително понижаване на рейтинга на банковата индустрия в САЩ, което може да повлияе на рейтингите на няколко големи американски кредитори.

Предпазливо, но все пак харчи

Просто не можете да задържите американския потребител за дълго - поне що се отнася до купуването на неща.

Продажбите на дребно се повишиха рязко през юли, нараствайки с 0,7%, тъй като потребителите отваряха портфейлите си повече в магазините за спорт и дрехи, харчеха повече онлайн и трупаха по-големи раздели в ресторанти и барове, според данни на Министерството на търговията, публикувани във вторник.

Дори когато се коригира с инфлацията, обемите на продажбите на дребно се повишиха с 0,6%, „показвайки, че въпреки че потребителите са все по-предпазливи с разходите си на фона на повишени цени и лихвени проценти, те не съкращават“, каза главният икономист на EY Грегъри Дако.

Общите разходи за кредитни карти на домакинство са се увеличили с 0,1% на годишна база през юли, според последните данни на Bank of America. Разходите за карти на домакинство са се увеличили с 0,7% на месечна база.

Потребителските разходи представляват около 70% от икономиката на САЩ, така че скокът на продажбите през юли показва по-широк икономически растеж като цяло. Това означава, че Фед е по-малко загрижен за рецесия и повече за поддържане на инфлацията под контрол чрез повишаване на лихвените проценти.

Намиране на начин за възстановяване

Агонията, причинена от най-смъртоносния горски пожар в САЩ от един век, едва започва в Лахайна, Хавай, където адът на практика изтри града от картата, пише колегата ми Катрин Торбек в опустошителна история за това какво е изгубено и какво може да последва за жителите .

Техният страх, докато започват процеса на сортиране на останките, е, че строителните предприемачи сега ще се опитат да нахлуят и да изкупят земята, където домовете на хората са били унищожени, евентуално да възстановят Лахайна в туристическа база в стил Лас Вегас.

Страховете от заграбване на земя от външни хора, които се опитват да спечелят от трагедията и да изтласкат повече местни хора от Мауи, са много реални, съобщава Катрин. Обществените групи започнаха да споделят ресурси, като призовават хората да докладват за инциденти на спекуланти, които обикалят собствеността им в търсене на сделка.

Можете да прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР