Служителите на Фед са разделени, но задържането на лихвите през септември изглежда вероятно

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се запишете. Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Представители на Федералния резерв ще се срещнат следващия месец, за да решат дали да повишат лихвените проценти за 12-ти път, за да охладят икономиката, или да ги задържат стабилни. Някои служители смятат, че Федералният резерв вече е повишил референтната си лихва по заеми достатъчно, за да ограничи инфлацията, но други смятат, че е твърде рано да се натискат спирачките.

Ясно е, че централната банка е разделена. Но точно сега финансовите пазари виждат повече от 90% шанс централната банка да се съгласи да спре повишаването на лихвените проценти следващия месец, според инструмента FedWatch на CME.

„Видяхме началото на разделението във Фед в протокола от срещата през юни“, каза Раджив Шарма, управляващ директор на отдела за фиксирани доходи в Key Private Bank, пред CNN. „Някои членове на Фед се противопоставиха на паузата и искаха да продължат с пълна пара, но се приближиха, знаейки, че вероятно ще има увеличение през юли.“

В действителност служителите на Фед единодушно гласуваха за повишаване на лихвите с една четвърт пункт до диапазон от 5,25-5,5%, най-високото ниво от 22 години. Председателят на Фед Джеръм Пауъл поддържа ястребов тон по отношение на борбата с инфлацията на своята пресконференция след срещата, като дава да се разбере, че още едно увеличение все още е в плановете.

Неговите забележки на годишен икономически симпозиум в Джаксън Хоул, Уайоминг, по-късно този месец ще изяснят разказа и може да дадат намек за предстоящото решение на Фед през септември.

Стабилното забавяне на инфлацията през последните месеци е утешително както за обикновените американци, така и за инвеститорите. Финансовите пазари се надяват, че юли бележи края на повишаването на лихвените проценти и предвиждат намаления на лихвените проценти още през следващата година – въпреки че Фед продължи да изразява решителност да държи пазарите под контрол, в случай че инфлацията се окаже по-устойчива от очаквано и централните банкери решават да повишат отново.

Президентът на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкър повтори това мнение в реч миналата седмица, като каза „Вярвам, че може да сме в точката, в която можем да бъдем търпеливи и да поддържаме лихвените проценти стабилни.“

Други служители на Фед са съгласни.

„Днес сме в рестриктивна позиция и тъй като инфлацията продължава да спада, степента, до която тя е рестриктивна, всъщност нараства, тъй като разликата между нивото на инфлация и нашия лихвен процент се разширява“, каза наскоро президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик. „Така че мисля, че това ще постави достатъчно ограничение върху икономиката, така че тя да продължи да се забавя.“

Но все още има по-агресивен лагер, който вярва, че Фед трябва да повиши лихвите отново.

„Инфлацията все още е значително над“ целта на Фед от 2%, каза управителят на Фед Мишел Боуман миналата седмица на събитие в Атланта. „Като се има предвид тези развития, подкрепих повишаването на лихвения процент по федералните фондове на нашата среща през юли и очаквам, че вероятно ще са необходими допълнителни увеличения, за да се намали инфлацията до целта на FOMC.“

Карол Шлайф, главен инвестиционен директор в BMO Family Office, каза, че очаква Федералният резерв да поддържа лихвите стабилни през септември, но силата на пазара на труда все още може да даде на Фед „достатъчно пространство“ за ново повишаване.

„През цялата година инвеститорите са търсили убедителен и сплотен разказ за темата за дезинфлацията, но все още не виждаме, че пазарът на труда е достатъчно смекчен“, каза Шлайф.

Фед и инвеститорите следят дали инфлацията продължава да се забавя, без пазарът на труда да се влоши рязко, което би довело до така нареченото меко кацане. Някои икономисти казват, че нивото на безработица трябва да се повиши, за да се премахне излишното търсене от икономиката и да се намали инфлацията, въпреки че други твърдят, че по-нататъшният спад на свободните работни места може да свърши работа.

Watchdog казва, че IRS не може да намери милиони данъчни записи

Службата за вътрешни приходи не може да намери хиляди касети с микрофилми, съхраняващи милиони чувствителни записи на бизнес и индивидуални данъчни сметки, установи нов доклад на наблюдението.

Данъчната информация може да се използва за извършване на измами с възстановяване на данъци, според главния инспектор на данъчната администрация на Министерството на финансите, службата, която е направила доклада.

Неговият преглед идентифицира „значителни недостатъци“ в начина, по който IRS защитава, отчита и съхранява своите резервни микрофилмови касети – които агенцията е задължена по закон да пази за определен период от време, съобщава моята колега Кейти Лобоско.

„Например, нашата физическа инспекция откри празни кутии, етикетирани като включващи касети за архивиране на микрофилм, без обяснение за местоположението на липсващите касети“, се казва в доклада.

По време на посещение на място IRS не успя да намери никоя от микрофилмовите касети за фискалната 2010 г., които трябваше да бъдат изпратени до Центъра за обработка на данъци в Канзас Сити през 2022 г. след затварянето на Центъра за обработка на данъци във Фресно.

Прочетете повече тук.

Следва

Понеделник: Националното статистическо бюро на Китай публикува данни за промишленото производство за юли. Японското правителство публикува данни за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие.

Вторник: Печалби от Home Depot. Министерството на търговията на САЩ публикува данни за юли за продажбите на дребно.

Срядаy: Печалби от родителя на Chili Brinker, Target и TJX. Министерството на търговията на САЩ публикува данни за юли за разрешителни за строеж и ново строителство на жилища. Федералният резерв публикува протоколи от срещата си за определяне на политиката през юли, както и данните за промишленото производство през юли.

Четвъртък: Печалби от Walmart и Tapestry.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР