3 разследвания и 2 думи, които никой президент не иска да чуе

...
Бележка на редактора: Тази история първоначално е публикувана на 14
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Тази история първоначално е публикувана на 14 януари 2023 г. Тя е актуализирана, за да отрази новите развития.

Три отделни разследвания и две думи, които никой президент никога не иска да чуе: специален прокурор.

Това са независими адвокати, назначени, обикновено от главните прокурори, за да проучат, без конфликт на интереси, действия, включващи президента или неговата администрация. Въпреки че може да сте забравили имената им, вие сте запознати с работата им.

Уотъргейт. Иран-Контра. Бяла вода. Разследването на Русия. Купол на чайник.

Други разследвания включват разследвания на изтичането от администрацията на Джордж У. Буш на самоличността на агент под прикритие на ЦРУ, чийто съпруг е поставил под съмнение разузнавателни данни за Ирак, в крайна сметка смъртоносната обсада на правителството на комплекса Branch Davidian и бизнеса с фъстъци на Джими Картър.

Обърнете внимание, че тук включвам специални адвокати, специални прокурори, независими адвокати и независими прокурори. Закон, който разрешаваше независими прокурори или независими адвокати, които имаха по-голяма автономия от Министерството на правосъдието, изтече през 1999 г. след високопоставени и скъпи разследвания по време на Рейгън и Джордж Х. У. Администрациите на Буш в аферата Iran-Contra и по време на администрацията на Клинтън в Whitewater. През годините след това Министерството на правосъдието прие разпоредби, които позволяват на главния прокурор да извика специален адвокат, когато е необходимо.

След Картър само Барак Обама излезе от Белия дом, без да има специален адвокат или специален прокурор, който да гледа администрацията му. Вижте списъци на тези разследвания, съставени от A-Mark Foundation и The Washington Post.

Трима специални съветници

Сега има трима специални прокурори, действащи едновременно. Единият, Джак Смит, разглежда многобройните разследвания, включващи бившия президент Доналд Тръмп, вариращи от опитите му да отмени изборите през 2020 г. до предполагаемото му боравене с класифицирани данни и измама, които накараха ФБР да претърси Мар-а-Лаго миналото лято. Оттогава Тръмп е обвинен и в двата случая и пледира невинен.

Робърт Хър, назначен през януари, оценява какво трябва да се случи в резултат на открити класифицирани документи както във Вашингтон, окръг Колумбия, офис, използван от президента Джо Байдън след неговото вицепрезидентство, така и заключени в гаража на неговия Уилмингтън, Делауеър, дом, където държи и своя Corvette.

И сега Дейвид Вайс, американският прокурор на Делауеър, беше издигнат до специален съветник в разследването на бизнес сделките на Хънтър Байдън, сина на президента.

И екипите на Байдън, и на Тръмп отрекоха да са извършили нередности.

Назначен на предишни работни места от републиканците

Вайс беше назначен от Тръмп през 2018 г. да ръководи разследването на Хънтър Байдън за потенциално укриване на данъци, незаконно чуждестранно лобиране, пране на пари и други възможни престъпления. Тази седмица той поиска да бъде издигнат до специален адвокат след прекъсването на преговорите за признаване на вината между неговия екип и Хънтър Байдън след изслушване миналия месец в Делауеър, където съдията каза, че не е готова да приеме сложното споразумение за признаване на вината, което беше договорено .

Всички предишни назначения на Хър на официални длъжности са били по време на републиканските администрации, включително назначаването му за американски прокурор в Мериленд от Тръмп. Той е служил като правен секретар за федерални съдии, назначени от бившия президент Роналд Рейгън, включително покойния главен съдия на Върховния съд Уилям Ренквист. Някога той заемаше висша позиция като помощник на настоящия директор на ФБР Кристофър Рей, също назначен от Тръмп, но който беше критикуван от Тръмп. Като американски прокурор в Мериленд той ръководи дело за корупция, при което бивш кмет на Балтимор от Демократическата партия беше осъден на три години затвор след скандал с детски книги.

История на преследване на политици

Смит, който координира разследванията на Тръмп, е работил в Министерството на правосъдието по време на администрацията на Обама. Докато беше в отдела за обществена почтеност на Министерството на правосъдието, Смит участва в решението за преследване на бившия губернатор на Вирджиния Боб Макдонел, републиканец, който беше осъден за корупция, въпреки че Върховният съд по-късно отмени присъдата. Той също така участва в неуспешното съдебно преследване на бившия сенатор Джон Едуардс, демократ.

Специалните прокурори все още се отчитат пред главния прокурор

Има някои важни разлики по отношение на вида правомощия на специалния адвокат. Между 1978 г. и 1999 г., като част от етиката в правителственото законодателство, главният прокурор можеше да поиска от трима съдии да назначи независим прокурор с почти пълни правомощия за повдигане на обвинения. Прочетете повече от Изследователската служба на Конгреса.

Съвсем наскоро главните прокурори назначиха специални адвокати, които имат известна автономия, но все пак в крайна сметка докладват на главния прокурор. Тази командна верига беше пределно ясна, когато главният прокурор на Тръмп Уилям Бар забави пускането на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер за разследването на Русия по начин, който изглеждаше от полза за Тръмп.

По този начин Мерик Гарланд или неговите наследници са тези, които в крайна сметка ще решат какво да правят с откритията на Смит, Хър и Вайс.

Тази история е актуализирана с допълнителни разработки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР