“Темата за детското здравеопазване е ключова. Трябва да подсилим профилактичните

...
“Темата за детското здравеопазване е ключова. Трябва да подсилим профилактичните
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Столична Община може да отпуска поне пет пъти повече пари за здравеопазване

“Темата за детското опазване на здравето е основна. Трябва да подсилим профилактичните и инвитро стратегиите. Общината може да отпусне 50 млн. лева за общинско опазване на здравето ”. Това съобщи претендентът за кмет на София повдигнат от Българска социалистическа партия и “Обединена Левица ” Ваня Григорова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 

Кандидатът за кмет на София разиска проблемите на детското и женско общинско опазване на здравето по време на среща с майки.

Според Григорова общината би трябвало да има по-силно наличие при провеждането на инвитро процедурите. “Към момента чистите общински средства за опазване на здравето са 10 млн. лева Ние настояваме те да се усилят на 50 млн. лева ”, разясни претендентът за кмет. Тя посочи, че в идващия мандат мощно се надява да ръководи Столична Община и да сложи акцент върху детското и майчинското опазване на здравето. “По този метод може да се реши и казусът с демографската рецесия ”, акцентира Григорова.

Таня Андреева, някогашен министър на опазването на здравето, разяснява, че казусът е с профилактиката. “Надявам се да има въведени профилактични стратегии, както и да се основат стратегии, при които дамите с репродуктивни болести да бъдат хванати в точния момент. Надявам се задачите да се осъществят ”, съобщи още Таня Андреева. Тя изрази вяра и че може да се предложи въвеждането на национална стратегия за поддръжка на дамите по време на родилния интервал.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия - София и на Комисията по опазване на здравето и обществена политика през предишния мандат на СОС Милка Христова прикани идващия СОС да направи по този начин, че 2% от бюджета на София да отиде за опазване на здравето, защото в този момент процентът е 1,5 %.

Ваня Григорова разяснява, че би трябвало да има повече осведомителни акции и по отношение на потребността от репродуктивни проби. “Това е метод дамата да може да има деца, тъй като без да е наясно за тези проби тя ще изпусне своя късмет до момента в който е време да предприеме нужните ограничения ”, сподели претендентът за кмет.

По време на срещата се повдигна тематиката за храната в общинските детски градини. “Троян е превъзходен образец, който може да се заимства и от европейските градове. Там се създават екологично чисти плодове и зеленчуци, с цел да може децата да имат достъп до качествена храна, това би трябвало да стане и тук ”, счита претендентът за кмет.

Григорова изясни, че до момента в който е се е срещала с поданици на Горна Баня е била осведомена, че там няма персонални лекари. “Трябва да има връзка сред Столична община и районните кметове. Не бях наясно, че в Горна баня няма подобен достъп до лекарска помощ, това не е добре ”, добави още Ваня Григорова.

Инфо: bgnes.bg

Тагове: Ваня Григорова столична община здравеопазване пари
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР