Тази вечер към 20.00 часа, след края на заседанието на

...
Тази вечер към 20.00 часа, след края на заседанието на
Коментари Харесай

Нов скандал! СИЕЛА направила опит да изнесе машините за гласуване, без разрешение на ЦИК

Тази вечер към 20.00 часа, след края на съвещанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от СИЕЛА - компанията, притежател на машините. 

От него излиза наяве, че  по всички посоки за страната, без София,,  са излезли конвоите с машините за гласоподаване и са потеглили за регионалните центрове, макар решението, че гласуването ще е с бюлетина.  Към този час единствено в Перник са били доставени, другите са били на път.

Скандалното е, че ЦИК не е давала позволение машините да излизат от склада,  изрично подчертаха за Епицентър.бг  нашите източници

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова незабавно свикала ново съвещание на ЦИК.
На него се приема решение, с което дават инструкции на Министерство на вътрешните работи да върнат всички машини неотложно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

 

Явно бързането на СИЕЛА машините да излязат от склада, е обвързвано с днешния скандал,   запален от зам.-министъра на електронното ръководство, за който стана ясно, че преди два дни е снимал кода на машините и ги е изнесъл на флашка.  Може би зад желанието да бъдат бързо изведени машините прозира нещо, което би трябвало да бъде прикрито.

 

Както е известно, Централната изборна комисия  възложи на  " Сиела Норма "  АД да извърши дейностите по техническото обезпечаване на машинното гласоподаване в изборите за локална власт на 26 октомври 2023 година

 

Тази години " Сиела Норма " изиска 3 милиона лв. повече от оптимално избраната от ЦИК по публичната поръчка,  обвързвана с машинното гласоподаване на идните локални избор. Отначало ЦИК не одобри препоръчаната цена и на два пъти изиска нови ценови оферти от " Сиела Норма ".

 

В резултат на договарянията участникът понижи първичната цена единствено с към 200 000 лв.. Окончателното предложение на Сиела Норма за първи тур е 7 397 975 лв., като цената за втория тур ще се дефинира на база действително осъществени действия съразмерно на броя секции, в които ще има втори тур, изясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.

 

Припомняме, че през днешния ден, в Народното събрание, бе изнесена информацията, че на 25 октомври, в формален отчет на ДАНС, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, е записал с телефона си цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, след което си го е свалил на флашка, която е взел със себе си.

Автор: epicenter.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР