Данни на консултантската компания Savills по-рано тази година показаха, че

...
Данни на консултантската компания Savills по-рано тази година показаха, че
Коментари Харесай

Стотици британци остават на улицата заради повишени наеми и ипотеки

Данни на консултантската компания Savills по-рано тази година демонстрираха, че чистата облага за вложителите в бранша на частните жилища чартърен е намаляла до най-ниските ѝ равнища от 2007 година насам поради по-високите лихви и данъчни промени.

Бийдъл прибавя, че от ден на ден притежатели на парцели в този момент са в „ нежелана позиция “ от финансова гледна точки. Дори растежите на лихвите по ипотечните заеми от предходната година да бъдат „ извадени от уравнението “, възвръщаемостта е „ много дребна от известно време насам “, добавя той.

Макар че към момента няма признаци за бягство на притежатели на парцели от пазара, „ повече хора продават, в сравнение с купуват и повече хора споделят, че ще продадат вместо да влагат “, отбелязва още Бийдъл. „ Тъкмо приказвах с човек, чиято вноска по ипотечния заем е повишена от 800 паунда на 1500 паунда, той няма как да го трансферира на наемателите, като увеличи наема със 700 паунда…, може да му се наложи да продаде “, добавя Бийдъл.

Тези решения към този момент намират отражение в статистиката. През първото тримесечие на 2023 година броят на семействата, които са останали без дом, защото притежателите на парцели или са продали жилището, или са повишили наема, е повишен с 27% по отношение на предходната година, сочат данни на държавното управление.

Принудителните извеждания от вкъщи „ без ничия виновност “ по глава 21 от Закона на жилищата, при които наематели като Елизабет са принудени да изоставен дома си, макар че не са нарушили наемния си контракт, също са нарастнали с 41% през същия интервал.

Принудителните извеждания бяха неразрешени по време на коронавирусната пандемия, само че от 2021 година съдилищата в Англия и Уелс последователно почистиха насъбраните молби.

За фамилии, които са изцяло изключени от наемния пазар поради високите цени, локалните управляващи се намесват, с цел да обезпечат краткотрайни места за настаняване, от време на време в доста неприятно положение.

Доктор Лаура Нелсън, основен изпълнителен шеф на благотворителната организация Shared Health Foundation в Манчестър, споделя, че локалните управляващи постоянно се въздържат да ползват прекомерно строги стандарти за краткотрайните жилища в случаите, когато това би предиздвикало „ доста притежатели на парцели да продадат “.

Експерти означават, че замразяването през 2016 година на програмата Local Housing Allowance, целяща да оказва помощ с наема на по-бедни семейства, живеещи в частни парцели чартърен, е задълбочило казуса.

Анализ на Института за фискални проучвания, употребяващ данни от онлайн организацията Zoopla, откри, че във Англия единствено 5% от частните жилища чартърен, оповестени през първото тримесечие на 2023 година, могат да бъдат обхванати от Local Housing Allowance.

В Манчестър мощното търсене на жилища води до остра рецесия с бездомни фамилии през последните години. Средният наем на тристайно жилище в града е повишен с 13% сред 2022 и 2023 година, а хората, които са останали без дом поради повишение на наемите или продажби на жилищата от притежателите им, са се нараснали с 500% за година към първото тримесечие на тази година.

Луиз Емот от имотната организация Kingsdene в града споделя, че след пандемията растежът на хората, живеещи в Манчестър, които от време на време пътуват до Лондон, е повишил в допълнение търсенето. Тя добавя, че „ огромният дефицит на предложение на студентски жилища “ също ускорява натиска.

В Олдъм Елизабет споделя, че макар миризмата във краткотрайното ѝ жилище тя и децата ѝ „ затворили прозорците за две седмици, с цел да се опитат да се отърват от многочислените мухи, които се появявали непрекъснато. „ Не знаехме от кое място идваха “, добавя тя.

В последна сметка Елизабет разкрила, че идвали от тоалетна, която била блокирана от седмици преди да се нанесат.

Арудж Шах, началник на съвета в Олдъм, се извинява за проблемите на Елизабет и добавя: „ Наблюдаваме в действителност обезпокоителен растеж в броя на фамилиите от Олдъм, които имат потребност от краткотрайно място за настаняване “, като цифрите са нарастнали над два пъти през последните три години.

Шах отдава увеличението на „ неуспеха в бранша на частните жилища чартърен “.

Източник: lupa.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР