Несъгласувани мерки за тотален контрол от страна на държавата; действия

...
Несъгласувани мерки за тотален контрол от страна на държавата; действия
Коментари Харесай

„Билла“ пропищя от държавен тормоз

Несъгласувани ограничения за цялостен надзор от страна на държавата; дейности на регулатори, които са необясними и за отрасловото им министерство; промени в комплицирани системи, които единствено една от ангажираните страни ще би трябвало да заплати от джоба си – с всичко това се сблъсква Billa, най-голямата комерсиална верига в България по брой обекти.

На среща с медиите изпълнителният шеф на " Билла България " Вигинтас Шапокас показа съответни проблеми.

Тотален надзор

Шапокас сложи преди всичко въвеждането на надзор над 540 типа артикули с висок фискален риск, измежду които – плодове, зеленчуци, месо и ред други.

" Правителството желае да има цялостен надзор върху веригата на доставки за тези артикули.

Този надзор стартира с външните снабдители, само че от 1 януари ще засегне и локалните ", изясни Шапокас.

Както по-рано сигнализираха и от Асоциацията на месопреработвателите, съгласно Billa

наложеният от Национална агенция за приходите режим не е съчетаем с модела на доставяне, който се употребява от комерсиалните вериги.

По думите на Шапокас всяко разминаване в декларирани и доставени количества ще блокира доставките за часове - до идването на инспектори, а вероятно забавяне на всеки един камион ще изисква попълване на нови документи дори и дадените артикули да идват през нощта.

В противоположен случай санкциите са в размер на хиляди левове.

" Аз съм чужденец, работил съм на доста пазари и намирам това за необичайно. (...) Това е прекален надзор, а също така е и огромен напън върху човешките запаси – би трябвало да се работи 24 часа 7 дни в седмицата, тъй като при разминаване в часа на всяка доставка

би трябвало да се подават нови формуляри - другояче има санкция ",

акцентира изпълнителният шеф.

По думите му " доста мъчно " и сега върви работата с доставките от чужбина, които към този момент са по новия режим: " Налага се да назначаваме спомагателни хора, тъй като има извънредно доста бумащина – всичко се вкарва на ръка. Национална агенция за приходите дават обещание, че на някакъв стадий това ще се автоматизира, само че не знаем тъкмо по какъв начин ".

Колко коства грам протеин?

Вигинтас Шапокас насочи вниманието на медиите към проблема " Born Winner " – няколко търговски вериги получиха големи по мярка санкции поради продажбата на протеинови питейни заведения, при които има разминаване сред заявено и действително наличие.

По думите му " формалната версия " е, че клиент се оплакал в КЗП, че протеиновото равнище е по-ниско от публично оповестеното.

Последвал лабораторен разбор, който разкрил, че протеинът е с 1 грам по-малко.

Комисията изпратила инспекторите си в магазините на Billa, те открили, че продуктите се продават и всеки обект отнесъл по 30 000 лв. санкция – общо 3 млн. лв. за веригата. Същото се случило и с техни съперници.

Сдружението за съвременна търговия отнесло въпроса до Министерството на стопанската система, като е имало диалози с министър Богдан Богданов и негов заместител: " Те се извиниха, споделиха, че са наясно, че това е несериозно. Имаме заричане за промени в КЗП – само че по кое време? ".

Междувременно, санкциите падат в съда, само че, както означи Шапокас, правосъдните разноски се заплащат от българските данъкоплатци.

Кой ще заплати за е-ваучерите и депозитната система?

" Много добра концепция, в която обаче има измама " – по този начин изпълнителният шеф на " Билла България " дефинира електронизацията на ваучерите за храна, която стартира от 1 януари и ще е цялостна от лятото.

Причината –

новите ваучери ще се употребяват като банкови карти, а Visa и Mastercard удържат до 1,5% такса за всяка транзакция.

При 1,05 милиарда лв., минаващи през ваучерите годишно, това прави над 20 млн. лв., които би трябвало да бъдат платени от огромни и дребни магазини.

" Тези пари няма да останат в България. За тези компании това е добър бизнес ", означи мениджърът. По думите му комерсиалните вериги са

излезли с апел таксата да се ограничи до 0,3%, само че на този стадий остават нечути от Министерството на стопанската система.

За момента няма чуваемост и във връзка с въвеждането на депозитна система у нас. Шапокас уточни, че доста се приказва кой ще има върнатите от потребителите пластмаса и алуминий, само че не излиза наяве

кой ще би трябвало да заплати за машините за събирането на материалите,

които ще се конфигурират в комерсиалните обекти.

По думите му става дума за инвестиция от по 30-50 000 евро на машина, като позицията на веригите е, че те нямат интерес от материалите и производителите би трябвало да имат водеща роля.

Достъпно (ли е) за вас?

В деня на старта на акцията на Министерството на стопанската система за артикули на трайно ниски цени " Достъпно за вас ",

от Billa оповестиха, че няма да се включат.

" Днес имаме дефлация или доста дребна инфлация – имам вяра, че Billa прави настина доста във връзка с достъпността ", акцентира Вигинтас Шапокас.

По думите му инфлацията доста е намаляла през октомври и доставчиците " съвсем стопираха повдигането на цените ", като по този начин преди две седмици е имало 2,6% дефлация, а през предходната – 1,4%.

Сред другите аргументи да не взе участие в " Достъпно за вас " е по-ранното писмо на Комисия за защита на конкуренцията и мощно отрицателната позиция на антимонополния орган: " От Министерството на стопанската система в действителност трансформираха доста неща по-късно писмо на Комисия за защита на конкуренцията, само че към момента няма ясна позиция от тяхна страна, че тази самодейност не въздейства отрицателно на конкуренцията ".

Изпълнителният шеф акцентира, че компанията следи обстановката и не изключва присъединяване на по-късен стадий.

Автор: lupa.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР