На фона на минималното предлагане в Боровец на апартаменти ново

...
На фона на минималното предлагане в Боровец на апартаменти ново
Коментари Харесай

Милионерът Сотир Немов прави 70 апартамента върху стар хотел в Боровец, вижте „7 Angels“

На фона на минималното предложение в Боровец на жилища ново строителство за продажба се набива на очи реклама във фейсбук, която предлага на зелено предстоящ първокласен жилищен комплекс в курорта.

7 Angels е затворен комплекс със 70 жилището в два блока, обособен ресторант и спа зона. Очаква се строителството да стартира през лятото и да приключи в края на 2025 година „ Комплексът е планиран по този начин, че природата да влезе в стаята ви “, споделя нагледно вложителят Сотир Немов. Той е един от огромните индустриалци в Самоков, написа „ Капитал ”.

Собственик е на компании от групата „ Си 7 “ с бизнес в производството и търговията със сладкарски произведения. 7 Angels ще е дебютът му в жилищното строителство. Дотук има опит като вложител в индустриалното, около построяването на индустриалната му база в Самоков, която е с към 12-14 хиляди кв.м РЗП.

Нови 70 жилището

Интересното е, че 7 Angels ще бъде на мястото на остарял хотел, чиито параметри ще надвиши умерено, и начинанието по-скоро се води реорганизация. През април 2022 година Сотир Немов през сдружението си „ Си Фууд Индъстри 7 “ купува някогашния хотел „ Зодиак “ (впоследствие комплекс „ Гергана “) в региона на остарелия център на Боровец. Базата е някогашен почивен комплекс на профсъюзите, строен през 1986-1987 година

Теренът от шест декара е на 900 м от седалковия въжен превоз в курорта и на 200-300 м от централния път, свързващ Самоков с Костенец. Около два декара от земята е застроена – тогавашният хотел заема 667 кв.м. Има нещо като хотелско предверие върху 133 кв. м и ресторант с повърхност към декар.

Общата РЗП на хотела е към 6 хиляди кв.м. При бъдещото строителството по план на архитектурното студио ISPDD, тя ще доближи 8 хиляди кв.м. Немов споделя, че е съветвал плана и със собствен прочут с дълготраен опит за хотелите Marriott. Завареното строителство дава опция за реорганизация.

Предвидени са жилища с величина от 55-60 кв. м до 223 кв.м. Таваните са високи над 2.60 м, като има и пространства с височина към 3.30 м. Апартаментите са насочени на юг, запад и изток, без северно ревю. Както и до момента ще има два блока – единият ще остане 3-етажен, а другият ще бъде 4 етажа плюс един мезонетен с два жилището. Тече конкурс за строител сред локални компании, като към момента няма любимец.

Историята с някогашния „ Зодиак “

Сотир Немов изяснява, че хотелът не работи към този момент четири години – от коронавирус рецесията, която съгласно него става причина последните година-две и други бази в Боровец да сменят притежателите си. Разказва, че хотелът от към две десетилетия е бил благосъстоятелност на фамилни другари, на които е съдействал за продажба на полски вложител. Преговорите траяли към година и половина, само че поради локдауните и невъзможността да се пътува не се стигнало до договорка. Тъй като бил поел ангажимент към хората, Немов купил хотела.

Справка в Имотния указател демонстрира, че през 2005 година община Самоков трансферира „ Зодиак “/ “Гергана “ на сдружението „ Туристическа информация и регистрация “. То евентуално е правоприемник на бивше държавно сдружение, приватизирано посредством РМД. Според Търговския указател ТИР се съставлява от Георги Попниколов и хора от фамилията му. Сделката е изповядана през април 2022 година на цена от 3.9 млн. лв. (деклариран веществен интерес). Изглежда, че хотелът е платен с заем, тъй като теренът и постройките са ипотекирани против 4.9 млн. от Пощенска банка.

Решението си да преработи „ Зодиак “ в жилища, вместо да го развива като туристическа база, Сотир Немов изяснява с това, че „ има търсене “, а и с рецесията на хора, „ които да желаят да работят по разпоредбите “, освен това освен в туристическата промишленост.

Очаква инвестицията в реконструкцията и дострояването на хотела да коства най-малко 6 млн. евро, като изяснява, че планът е взаимен с Пощенска банка, от която е главното финансиране. В Имотния указател има вписани два заема, отпуснати от банката – 2.5 млн. лв. и 5 млн. лв., против които са ипотекирани други парцели на компании от групата „ Си 7 “.

Ваканционни жилища или непрекъснати

Инвеститорът си показва бъдещия 7 Angels като безшумно и умерено място, в което живеят хора, оценяващи природата, в случай че не непрекъснато, то най-малко през множеството дни от седмицата. Той отбелязва, че и сега има доста непрекъснато живеещи в курорта – македонци, сърби, украинци, руснаци от Европа и българи.

Набляга, че преди да стане ски курорт, Боровец е бил летовище. Както и че покрай комплекса му има 800-метрова писта за начинаещи, писта за ски тичане, ще бъде построен въжен град за развлечение на децата, има конна езда – т.е. и други спортове и благоприятни условия отвън огромните писти и зимния сезон.

Любослава Ярловска, действен шеф на хотелите на „ Феста “ в Боровец, счита, че купувачите преглеждат курорта по-скоро като ваканционен комплекс и че непрекъснато пребиваващите са били събитие по време на пандемията.

Тънкости на продажбите

Обичайните купувачи в Боровец са българи от София и Пловдив, главно скиори, и чужденци от прилежащите Сърбия, Македония и Румъния. „ В тези страни ски курортите са по-малко, изискванията по-лоши и цените на парцелите – по-високи спрямо българските “, споделя Никола Стоянов, притежател на Luximmo, компанията с извънредни права по продажбата на 7 Angels.

Стартовите цени, оповестени на уеб страницата на плана, са сред 1450 и 1600 евро на кв.м без Данък добавена стойност. От Luximmo разясняват, че оферират две съществени схеми за заплащане. И при двете в началото се внася гаранционен депозит сред 7 и 11 хиляди евро според от размера на жилището, който след това се приспада от първата вноска. Стандартната скица е при започване на строителството, което се чака лятото, да се преведат 25%, още толкоз при слагане на дограмата, при приключена фасада – 30%, и останалите 20% се превеждат при акт 16. В този случай цената е 1450 евро на кв. м.

Компанията предлага и известната в последно време скица 20% при започването на обекта и 80% при завършването му, само че при нея цената е 1600 евро. Никола Стоянов изясни, че откакто строителството стартира, ще изготвят и самостоятелно ценообразуване на всеки апартамент – съгласно етажа, гледката и прочие. На този стадий цените към този момент ще бъдат сред 1500 и 1700 евро без Данък добавена стойност. Освен това прибавя, че работят без комисиони и такси за купувачите.

Обявената такса поддръжка е 15 евро на кв.м годишно. А Сотир Немов възнамерява да ръководи комплекса през свое сдружение, което при предпочитание от притежателите да отдава и жилищата им чартърен. Той споделя също и че поставя старания да се види и беседва с всички клиенти.

Визитка

Сотир Немов е притежател и шеф на няколко компании, като най-известната от тях е „ Си комерсиал 7 “ – един от най-големите производители на сладкарски произведения на Балканите. Продукцията на фабриката се изнася за 35 страни. Собственик е на районната онлайн медия „ Самоков 365 “. През 2012 година влиза във финалния топ 10 в състезанието „ Мениджър на годината “ на сп. „ Мениджър “. Баща му Ангел Немов е първият самостоятелен кмет на Самоков и заема поста в интервала 1999-2003 година

Източник: narod.bg

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР