Срокът, който парламентът даде на енергийния министър да започне преговори

...
Срокът, който парламентът даде на енергийния министър да започне преговори
Коментари Харесай

ФИНАЛ: Разфасоват АЕЦ „Белене“, Украйна взима руското оборудване

Срокът, който Народното събрание даде на енергийния министър да стартира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ „ Белене “, изтече на 11 септември. Дни по-късно министър Румен Радев внесе в енергийната комисия отчет за свършената работа, с който желае още 90 дни за осъществяване на договаряния.

Депутати разясниха пред , че по-скоро ще оставят държавното управление да работи без съответни периоди, тъй като има да се изчистят прекалено много позиции, а и украинският парламент би трябвало да утвърди договорката с съответната цена

Част от неяснотите са свързани с наличните активи – какво би трябвало на Украйна, и какво счита да задържи България за себе си. Последно от АЕЦ „ Козлодуй “ са поискали два от парогенераторите като аварийни, само че е допустимо това да не се случи. И един от най-съществените въпроси – цената на евентуалната договорка.

Според решението на Народното събрание, тя не би трябвало да е по-малко от 1.2 милиарда лв..

Толкова заплати НЕК на съветската компания „ Атомстройекспорт “ по арбитражното дело за оборудването, което бе поръчано, само че остава неизползвано след стопирането на плана за втора нуклеарна централа. Всичко създадено за АЕЦ „ Белене “ се съхранява на площадката за нуклеарния план от 7 години насам. Това, несъмнено, е обвързвано с значително разноски.

Макар че явно ползата на страната е да пласира ненужното ѝ съоръжение при първа опция, нещата не наподобяват толкоз елементарни.

Като начало България очевидно ще търси по-висока цена от тази, която е платила на руснаците за създаденото съоръжение. Българският клон на френската одиторска компания „ Мазарс “ оцени активите на към 2 милиарда лева, защото добави в сметката плановата документи и платени такси за нейното разглеждане и утвърждение.

От отчета на Радев до енергийната комисия излиза наяве, че самата Украйна е показала предпочитание да придобие и техническата документи на плана. Също по този начин Киев е осведомен, че има детайли от оборудването, които са част от плана, само че не са поръчани от „ Националната електрическа компания “ не са създадени от „ Атомстройекспорт “. Също по този начин оборудването не разполага с така наречен „ образци-свидетели “.

Това са части от метала, от който е направен корпусът на реактора, които се употребяват за следене по какъв начин се отразяват върху него горивните акции. Това е значимо за надзор на стареенето на метала при употребата на реактора. Материали и заготовки от оборудването обаче се съхраняват в двата завода, негови производители, настояват от българското енергийно министерство.

Позицията на евентуалния покупател

Украинският президент Володимир Зеленски на два пъти удостовери интереса на страната му към оборудването на АЕЦ „ Белене “. Същото обявиха от украинското министерство, допълвайки, че завършват собствен инженерен и планов разбор за нуждата и целесъобразността на закупуването на цялостен лист на оборудването, което се намира на площадката АЕЦ „ Белене “. Все още се прецизира и от кое място и по какъв начин тъкмо ще финансира възможната договорка.

„ Наистина преглеждаме опцията да закупим двата реактора на ВВЕР-1000 и съпътстващото съоръжение, което се намира на площадка АЕЦ „ Белене “, съобщи Олександр Харебин, политически консултант на украинското енергийно ведомство, пред Mediapool.

Той изяснява, че обсъжданата опция е с него да се доизградат съвсем готовите ІІІ и ІV блок на Хмелницката АЕЦ и това да помогне за възобновяване на опустошения по време войната на Руската федерация против Украйна народен електроенергиен баланс. Също по този начин и като инструмент за частична отплата на изгубените генериращи благоприятни условия след краткотрайната съветската окупация на Запорожката АЕЦ, както и след минирането и взривяването на Каховската хидроенергийна система от страна на съветските войски, добавя Харебин.

Относно подозренията към внедряването и опциите за употреба в Украйна на създадените в Русия реактори, той отбелязва, че схваща политическата съставния елемент и вероятни последици от решението да купят оборудването за „ Белене “, само че „ украинският атомен отрасъл има голям опит в построяването и употребата на сходен вид реактори “.

Ведомството преглежда в политическия смисъл тези реактори като български, а фактът, че са създадени в Русия, има второстепенно значение. „ Предлагаме на всички да се преглежда „ съветският генезис “ на тези реактори посредством призмата на съответното право на благосъстоятелност на страните от Варшавския блок върху руското въоръжение, което Украйна получава в този момент като част от помощ от западната коалиция “, декларира политическият консултант.

„ Хипотетичната продажба и предаването на тези два реактора в Украйна ще стане съзнателен геополитически избор на България. С това решение България ще се причисли към западната енергийна коалиция, която подкрепя отбраната и защитата на Украйна, отбраната на Статута на Организация на обединените нации и на интернационалното право “, разяснява още представителят на украинското енергийно министерство.

Кой от какво се нуждае

Към момента към момента не ясно каква част от оборудването ще влезе в договорката. От АЕЦ „ Козлодуй “ са поискали да купят два от осемте доставени за „ Белене “ парогенератори. Теч мъчи VІ блок на електроцентралата и въпреки Агенцията за нуклеарно контролиране да счита, че към този момент няма потребност той да бъде сменян, тази опция се преглежда съществено от централата и държавното управление. Дори от българското енергийно министерство към този момент изследват опцията за поръчка на нов парогенератор за „ Козлодуй “ на различен снабдител, а всички налични от „ Белене “ да се продадат на украинците.

Все още се проучва кое е финансово и стопански по-изгодно – да резервира съоръжение или да продаде всички парогенератори и средствата от цялата договорка да се насочат към VІІ блок на „ Козлодуй “, а в случай че течащият парогенератор сътвори основни проблеми, да се поръчва нов.

Украйна обаче също към момента обяснява от какво тъкмо се нуждае.

„ Преди приемането на каквото и да било дефинитивно решение, би трябвало да сме наясно от какво в действителност се нуждаем, да се доуточни комплектността, наличността и/или отсъствието на всички съставни детайли в сходство на техническата спецификация “, споделя Олександр Харебин.

Неговото министерство също по този начин желае да реши по какъв начин е консервирано оборудването и по какъв начин се съхранява, има ли техническото сходство на всички модерни стандарти – както на качество, по този начин и на сигурност. Както и доста други параметри, свързани с механически въпроси и с въпросите по сигурност.

Тази пролет украински експерти към този момент са се срещнали на място на площадката по какъв начин се съхранява оборудването, само че следва още доста работа по физическото инвентаризиране и одит на техническото положение на оборудването, споделят от Киев.

От отчета на Радев излиза наяве, че доникъде на октомври се чака нова задача на украински експерти в Белене, които ще бъдат придружавани от техни сътрудници специалисти от Съединени американски щати.

А каква въпреки всичко ще е цената?

„ Разбира се, цената на това съоръжение също ще повлияе на решението дали ще се закупи изцяло или отчасти “, съобщи Харебин. По думите му съществуват разнообразни разновидности на определянето на цената.

„ Доколко обсъждаме извънредно комерсиалната цена, оставяйки настрани политическите аспекти на съглашението, тогава може да приказваме за балансова стойност, оценъчна стойност, стойност на изплатени средства съгласно арбитражно решение на съда, стойност със зачитането на инфлацията или стойност с отчитането на амортизацията, стойност на настоящо предложение от двете страни или договорна стойност от предишното. Също по този начин би трябвало да се регистрират и вероятни условия на финансирането, оферти на финансовите сътрудници, гарантите или донорите на бъдещото съглашение “, изяснява представителят на Украйна.

„ Ние доста деликатно проследихме българския избор на самостоятелен специалист за оценяване на това съоръжение. Ние добре проучихме обстановката, обвързвана с арбитража по делото за това съоръжение. Именно след цялостното схващане и координиране с българската страна на резултатите на техническия одит ще можем да приемем аргументирани оферти по отношение на цената или да дадем лични оферти “, споделя още той.

Всичко това значи, че договорката може и да не стане толкоз бързо, колкото ѝ се желае на България, чийто интерес е най-сетне да постави точка на близо 40-годишната сага със злощастния план АЕЦ „ Белене “.

Още въпроси

След като се реализира възможна договорка, физическото превозване на оборудването и неговата застраховка при транспорта са въпроси, които не е ясно по какъв начин ще бъдат решени в изискванията на продължаващата пълномащабна съветска война в Украйна.

Според Киев това е несвоевременен въпрос. От там напомнят, че опитите да се унищожи украинската транспортна инфраструктура са съвсем всекидневни и от време на време съветските удари заплашват или засягат инфраструктура на съседите на Украйна – страните членки на НАТО. „ Затова, от съображения за сигурност, този въпрос още дълго ще остане оттатък обсега на медийно разискване “, декларира Харебин.

Вероятно някакво по-съществено оживление по въпроса може да настъпи към края на годината, за което приказва и претенции от министър Румен Радев нов 90-дневен период за провеждането на договарянията с Киев.

По това време се чака към този момент да е готово изследването на американската компания „ Уестинхаус “ за построяването на VІІ блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по нейната технология AP-1000. То би трябвало да даде стопански и ценови параметри за новата нуклеарна мощ и държавното управление да реши дали да стартира този градеж. За него има площадка, издадени са част от нужните лицензи и разрешителни.

Около 2 милиарда лева (ако украинците одобряват тази оценка и вземат всичкото налично оборудване), се обмисля да отидат за започването на този нуклеарен план.

Най-общо казано, към този момент са обрисуват контурите на схемата, по която планът зомби за АЕЦ „ Белене “, генерирал големи разноски, правосъдни каузи и кавги, може да даде живот на два други плана. И да завърши също влачения с години градеж на украинската АЕЦ „ Хмелницки “, както и да стартира нова нуклеарна мощ у нас.

Инфо: narod.bg

Тагове: АЕЦ „ Белене “ Украйна руско обоорудване
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР