Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ На срещата е бил уточнен проблемът

...
Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ На срещата е бил уточнен проблемът
Коментари Харесай

Пеевски с първи думи след срещата за "Лукойл" и дерогацията ВИДЕО

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


На срещата е бил конкретизиран казусът за " Булгартрансгаз ".

С министър Асен Василев, който се е присъединил онлайн на срещата, са се разбрали да се промени закона, тъй че да се събира таксата върху съветския газ от Агенция " Митници ". " Ако " Булгартрансгаз " обаче не си получи парите от " Газпром " ще си ги търси министерството на финансите от митниците и съветската страна, с цел да няма риск върху българското сдружението ", разяснява още депутатът от Движение за права и свободи.

" В петък ще има изключително съвещание да преодолеем ветото на президента върху закона. Вече няма да има нотификация в закона за събирането на таксите, а 73-те стотинки ще бъдат прибрани в интерес на страната и ще се употребяват от фонда ", заяви още Пеевски. 

" Реално с превъзмогване на ветото ще може да ги събираме незабавно. Но ще създадем дейности с промяна да ги съберем от януари обратно, което е над 1 милиард ", добави той. 

" Ползите от тази среща са: 500 млн. лв. от налози, над 1 милиард лв. ще бъдат прибрани от " Лукойл ", които на процедура не бяха платени ", обобщи акцентите от срещата Пеевски.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев сподели, че не му е станало напълно ясно по какъв начин по този начин от 700 млн. лева налозите внезапно са станали 500 млн. " Трябва да питате финансовия министър за това ", сподели той. 

Според него обаче държавното управление е дало обещание да вкара обезщетения за жителите, в случай че цените на бензина и дизела минат 3 лв. за литър. " Така горивата няма да костват 3 лева, а 2 лв. ", сподели Добрев. 

" Под опасност за лишаване дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, признат от предишното Народно заседание. Този закон споделя, че 70% от разликата сред уралския петрол и този със вид Брент би трябвало да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на обезщетения.

В началото на август направихме изчисления какъв брой не е внесъл " Лукойл ", тъй като не се извършва закона от два следващи кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе " Лукойл ", е 622 млн. лв.. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки, които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до в този момент. И които те не получават.

Защото знаете, по какъв начин се получава разликата - има таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, а Брент коства 100 $. " Лукойл " сега прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба с помощта на дерогацията, която Бългтария им е издействала.

Имаме уверението, че след превъзмогването на ветото ще стартират да извършват закона и ще стартират незабавно да дават обезщетения на хората ", сподели депутатът от ГЕРБ Делят Добрев.

Пеевски посочи, в отговор на журналистически въпрос, че в случай че " Лукойл " извърши поставените му условия, процентът на съветски нефт, с който работи рафинерията, няма да бъде променян. 

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че държавното управление не подхваща никакви стъпки във връзка с покачващата се непрестанно цена на горивата, до момента в който тази на петрола стои непроменена.

Делян Добрев от ГЕРБ разясни, че се чакат и близо милиард да постъпят във фонда за енергийна сигурност. “Ако „ Лукойл “ не внесат тези суми - 500 млн. налози и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще желаяме лишаване на дерогацията ”, сподели Добрев.

В петък привикват изключително съвещание, с цел да преодолеят ветото на президента над закона.

Източник: blitz.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР