П арламентът прие оставката на правителството, ден след като тя

...
П арламентът прие оставката на правителството, ден след като тя
Коментари Харесай

Спор в НС, парламентът прие оставката на правителството

П арламентът одобри оставката на държавното управление, ден откакто тя беше подадена от премиера Бойко Борисов.

"За " гласоподаваха 156 народни представители.

На 15 април на съображение член 111, алинея 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно заседание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Предложението за включване на оставката в програмата на депутатите направи ръководителят на Народното събрание Ива Митева, съобщи Агенция "Фокус ".

Преди гласуването породи спор сред Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС и ръководителят на Народното събрание Ива Митева за какво тази оставка би трябвало да бъде гласувана. Депутатът от ГЕРБ-СДС Каназирева попита за какво се постанова тази оставка да се гласоподава, а Ива Митева ѝ отговори, че такива са условията на Конституцията.

Към дебата по точката се включи и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. "Хубаво е от първия ден да съблюдаваме Конституцията. Правомощията се приключват с приемане на оставката на Министерски съвет или министър-председателя ", съобщи още Свиленски. Според него освен, че оставката би трябвало да бъде гласувана, а на този стол би трябвало да пристигна този, който е подал оставка.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън! " уточни, че не е сюрпризиран, че парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили има потребност от правни съвещания.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана.

"Какво ще се случи на процедура ми кажете? Ще спре държавното управление да действа ли? Ще ви кажа метода, по който то ще спре. Направете държавно управление и незабавно Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете - ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, в случай че тази оставка бъде отхвърлена? ", попита още Тома Биков.

На парламентарната естрада в процедура по метода на водене се качи Мика Зайкова.

"Г-н Биков, вие преди малко обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката би трябвало да се гласоподава. Не можете да наричате текстовете на Конституцията - смешни ", съобщи Мика Зайкова.

Според Александър Ненков от ГЕРБ задачата на новото болшинство е да унижи Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Вие през днешния ден, каквото желаете може да извършите, каквото желаете може да решите ", сподели Ненков.

По думите му дали ще се гласоподава оставката, Конституцията споделя, че тези министър-председателят и Министерски съвет са там по волята на Българската конституция, която ги задължава да извършват ролята си, с цел да няма вакуум сред едно или друго държавно управление.

Междувременно проектът за възобновяване и резистентност бе импортиран в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Ива Митева разгласи, че е постъпило писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев по отношение на подготовка на плана на Националния проект за възобновяване и резистентност, като проектът е прибавен в писмото.

Затова Митева предложи да не се включва в дневния ред проекторешението, импортирано от Мая Манолова / "Изправи се! Мутри вън! "/, което планува Народното събрание да задължи Министерския съвет да внесе проекта в Народното събрание, защото той към този момент е импортиран.

Мая Манолова обаче настоя проекторешението да бъде включено в дневния ред. Така след спор и гласоподаване, болшинството реши да добави и тази точка към програмата за през днешния ден.

От през вчерашния ден Народното събрание има две победи - първата, че, искайки чуване, Борисов излезе в отпуск единствено за през днешния ден, с цел да не се яви в Народното събрание, а втората, че проектът, който отхвърляше да покаже в течение на месеци, въпреки всичко се оказа в Народно събрание, сподели Мая Манолова.

Проекторешението, импортирано от "Изправи се! Мутри вън! ", планува Народно събрание да задължи министър-председателя в оставка Бойко Борисов да показа Плана за възобновяване и резистентност в Народното събрание и да взе участие в разискването му. Предлага се чуването да се състои във вторник, 20 април. В програмата за през днешния ден също е планувано чуване по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР