Озоновият слой на Земята е на път да се възстанови

...
Озоновият слой на Земята е на път да се възстанови
Коментари Харесай

ООН: Озоновият слой е на път да се възстанови

Озоновият пласт на Земята е на път да се възвърне изцяло в границите на десетилетия, се схваща от нова оценка, подкрепена от Организацията на обединените народи. Тенденцията е в следствие от премахването на озононарушаващите химикали по целия свят, съобщи Си Ен Ен.

Озоновият пласт защищава планетата от нездравословните ултравиолетови лъчи . Но от края на 80-те години на предишния век учените сигнализират за дупка в този щит. Тя е породена от субстанции като хлорофлуоровъглеводороди, които постоянно се срещат в хладилниците, аерозолите и разтворителите.

Международното съдействие оказа помощ да се спрат вредите. Според оценката на експертна група използването на фреони е намаляла с 99% от влизането в действие на Монреалския протокол през 1989 година, с който стартира последователното унищожаване на тези и други нездравословни за озона химикали .

Ако световните политики се запазят, озоновият пласт се чака да се възвърне до равнищата от 1980 година до 2040 година в по-голямата част от света, се показва в оценката. За полярните региони срокът за възобновяване е по-дълъг: 2045 година за Арктика и 2066 година за Антарктика.

" Действията във връзка с озона основават казус за дейностите в региона на климата . Успехът ни в последователното унищожаване на озоноразрушаващите химикали ни демонстрира какво може и би трябвало да се направи, с цел да се откажем от изкопаемите горива, да понижим парниковите газове и по този начин да ограничим повишението на температурата ", съобщи генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР