Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко

...
Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко
Коментари Харесай

НАСА с ексклузивна информация за озоновата дупка

Озоновата дупка се сви и в атмосферата има доста по-малко хлор, в сравнение с през 2005 година, заяви в. " Индипендънт, базирайки се на проучване на НАСА.

Спътникови фотоси от предходната година демонстрират, че озоновата дупка е почнала да се затваря и изцяло ще изчезне до 2060 година
Досега не беше ясно дали намаляването на озоновата дупка е директен резултат от Протокола от Монреал, подписан от всички страни в света през 1985 година С него бяха неразрешени хлорофлуоровъглеродите, изчерпващи озона от земната атмосфера.

Дългосрочни сателитни наблюдения на НАСА в този момент демонстрираха 20-процентно понижаване на равнищата на хлора в земната атмосфера, спрямо 2005 година Това е първото доказателство, че обединените дейности в международен мащаб имат голямо влияние върху планетата ни.

Учените от галактическия център " Годард " за първи път са употребявали измервания на химическия състав в озоновата дупка, с цел да потвърдят освен че изчерпването на озона понижава, само че и че това се дължи на спада на хлорофлуоровъглеродите.

Озонът е безцветна композиция от три кислородни атома. Високо в атмосферата - на 11 до 40 км над Земята), той защищава повърхността от ултравиолетовите лъчи, които провокират рак и повреждат посевите.

Хлорофлуоровъглеродите се използваха в аерозолите, хладилниците, климатиците, опаковъчните материали. Те са толкоз нездравословни, тъй като се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата светлина от Слънцето ги разгражда и се освобождава хлор, а той унищожава озоновите молекули.

НАСА следи непрекъснато озоновата дупка със спътника " Аура " от 2005 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР