Оя Гюр, Shared Services Transition Director в Центъра за споделени

...
Оя Гюр, Shared Services Transition Director в Центъра за споделени
Коментари Харесай

Оя Гюр: Пандемията даде на компаниите неограничен достъп до талантливи професионалнисти

Оя Гюр, Shared Services Transition Director в Центъра за споделени услуги на Кока-Кола ХБК, основан в София пред „ Мениджър Нюз “ за опциите след пандемията и бъдещето на споделените услуги.

- Как рефлектира covid-кризата върху активността на Центъра за споделени услуги, който ръководите? Кой беше първият „ незабавен случай ", за който трябваше да намерите решение? Или бяхте авансово готови с спешен проект за деяние?

- Подготвени сме, имаме проект за деяние в сходни обстановки, който регулярно преглеждаме и подобряваме, само че несъмнено, в случай че би трябвало да съм почтена, световна пандемия не е била измежду рецесиите, които сме очаквали. Първото, върху което трябваше да се фокусираме, беше техническото съоръжение за работа от у дома – преносими компютри, интернет връзка, монитори, принтери и така нататък, техника, която обезпечава опцията на всички сътрудници да продължат да работят пълноценно от домовете си. Само за две седмици успяхме да се оправим с всички механически провокации и да сме изцяло функционални като организация. Работата ни продължи както нормално през цялата година – с повече натовареност в избрани сфери и по-малко в други. В тези случаи преструктурирахме екипите по този начин, че да са оптимално ефикасни. От позиция на процеси преминахме към напълно онлайн тренинги, одити, екипни срещи и така нататък Разбира се, доста значима част от процеса на акомодация е да намерим способи да останем свързани като екип, като организация. Въведохме цифрови рутини, които ни разрешават да сме постоянно на една страница във връзка с стратегическите ни цели и в това време да се поддържаме едни други и да споделяме прекарванията си в тази така наречен „ нова действителност “.

- Центърът за споделени услуги работи с всички 28 пазара на Кока-Кола ХБК. Кои са новите провокации при работата с толкоз доста и разнообразни пазари в условия на пандемия?

- Свикнали сме да работим с доста и разнородни пазари – от Швейцария до Нигерия и по време на пандемията това не се промени. Най-ключово беше да сме покрай всеки от тях и да се приспособяваме към непрестанно изменящата се конюнктура на ежедневна база. Например, Италия беше първият пазар, който вкара локдаун и главните ни ХоРеКа клиенти (хотели, заведения за хранене, кафенета) бяха затворени. Веднага въведохме характерни процеси за сътрудниците в Италия и когато и в останалите страни се случи същото, беше по-лесно за нас да ги репликираме дейно.

- Чувства ли се „ отмалялост “ от отдалечената работа измежду екипа ви? Как поддържате ангажираността и професионалния тонус на толкоз доста чиновници?

- Работата напълно от разстояние не е лесна за всички, тъй че незабавно щом беше задоволително безвредно отворихме офиса още веднъж с всички нужни ограничения за здраве и сигурност. От средата на май сътрудниците могат да избират от кое място да работят – у дома или в офиса, като следват всички наставления. Както загатнах, въведохме доста и разнообразни способи, с цел да останем свързани. Аз да вземем за пример имам онлайн срещи с моя екип всяка заран или най-малко три пъти седмично. Това ни разрешава да стартираме деня дружно, да се чуем и забележим и да обсъдим целите, за които се постанова да вземем бързи решения. Провеждаме и виртуални срещи с всички съвсем 700 сътрудници – в първите седмици на ограничаващите ограничения на седмична база, а с течение на времето преминахме към месечни такива, на които споделяме информация и насоки във връзка с ограничаващите ограничения, само че най-много им даваме опция да задават въпроси и да споделят паниките си. Въведохме и чат платформа, в която всички могат да задават въпросите си когато и да е на денонощието по всички тематики. На групово равнище Кока-Кола Хеленик вкара Програма за подпомагане на чиновниците, с цел да подкрепи всички сътрудници във връзка с персонални и професионални тематики, които биха се отразили върху благосъстоянието и осъществяването на професионалните им отговорности. Програмата се ръководи от външен снабдител и включва консултация и рекомендации за последващи дейности за сътрудниците или хората от най-близкото им фамилно обграждане.

- Появява ли се във вашия бранш като цяло и в организацията, която управлявате нужда от нови умения на работната мощ или от прегрупиране на сегашните организационни структури поради продължителната неопределеност на шока с пандемията?

- От позиция на механически умения – не, отвън това, че на всички ни се постанова да подобряваме грамотността си в тази посока, с цел да създадем отдалечената работа оптимално ефикасна. От друга страна, основните фактори са адаптивност и еластичност. Светът непрестанно се променяше и без пандемия, само че тя забърза фрапантно скоростта на измененията и тези две качества са по-важни от всеки път. Мисля, че от ден на ден организации ще разчитат на технологиите и към този момент няма значение от кое място човек прави работата си, до момента в който я прави качествено и професионално. Затова вярвам  и че търсенето на услугите на центровете за споделени услуги ще става все по-голямо.

- Очаквате ли да се родят радикално нови и разнообразни от всички познати до момента бизнес модели като отговор на „ новото обикновено “?

- Мисля, че това към този момент се случва, изключително в региона на технологиите. Всички към този момент се уверихме, че отдалечената работа е допустима и чудесна форма за извършване на професионалните задължения, а в доста случаи даже усъвършенства продуктивността. Друга позитивна наклонност и опция, която тази предизвикателна година разкри пред фирмите, е доста по-широкият избор от надарени експерти, от които могат да избират, точно с помощта на отдалечената работа – хора от разнообразни точка на света с друга експертиза могат да работят дружно. Занапред компанните нямат да имат ограничавания във връзка с това.

- В края на предходната година Кока-Кола означи 55 години от стъпването си в България с една доста докосваща акция, в която 55 вдъхновяващи персони описаха свои истории, асоциирани от марката единствено с 55 думи. Каква би била късата версия на вашата история, единствено в 5 думи?

- Петте думи, който най-добре могат да обрисуват моята Кока-Кола история, са учене, благоприятни условия, многообразие, напредък и развлечение . Много се вълнувах, когато заех позицията си в България, опознах страната и хората в нея доста. Всяка опция за интернационална работа е ужасно прекарване, изпълнено с изненади, провокации, уроци, нови неща и за хора като мен, които обичат смяната, това е чудесна опция.

" Мениджър Нюз "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР