Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се боже чедо. Кравай скача от

...
Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо.
Кравай скача от
Коментари Харесай

Осъвременени по джендърски: Как звучат политкоректно коледни стихове на Иван Вазов

Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чадо.
Кравай скача от лавица
ври в котлето кървавица.


Запей, бабо, като лани,
весело на нас да стане:
ой, Коледо, мой, Коледо,
роди ми се боже чадо!


Иван Вазов

Не мислите ли, че стихотворението “Коледа” на Вазов е окончателно остаряло в навечерието на 2020 година? След превода на новобългарски на “Под игото” безусловно неотложен е и нов прочит на детската класика, съгласуван с наболелите действителности на съвремието, написа "Труд ".

Как по този начин за какво?

“Творбата на Вазов е неправилна на толкоз доста нива”, биха споделили в присъщия си жанр радетелите на политическата уместност – тя наскърбява единствено с един размах куп хора, етноси и вероизповедания.

Да вземем двустишието “Кравай скача от полица/ври в котлето кървавица”. Защо тъкмо кравай да скача стереотипно от полицата, а не неговите етно-събратя турски геврек, еврейски бейгъл или австрийски претцел?

Как по този начин в котлето ще ври кървавица – та това е безчовечие! Обида е както за вегетарианците, които биха предпочели в бакъра да къкрят киноа или броколи, по този начин и за правозащитниците на животните – бахурът сочи недвусмислено към наскорошно обредно безчовечие с домашно прасе на двора.

Затова дано приведем Дядо Коледа в крайник с времето:

Пол – Асоциирането на Главното настоящо лице по празниците с мъжкия пол е демонстрация на сексизъм и полова дискриманация по отношение на дамите. То е еманация на вековно построявания стандарт на преобладаващия представител на мощния пол, по отношение на който женските човеци са обречени на субординантна роля – гледачки на деца, готвачки, секретарки или просто секс обекти.

Простата подмяна на Дядо Коледа с Баба Коледа обаче не би решило казуса, а единствено би го изместило в друга повърхност. Затова най-добре е Главното настоящо лице на празника да е от безпристрастен пол и да се обръщаме към него с джендър ненатовареното ТО/ТЕ.

Брада – Дългата брада на стареца буди асоциации с надвисналата терористична опасност за света и с нейни най-видни представители като Осама бин Ладен, Абу Бакр ал-Багдади и прочие Правилният коледен персонаж би трябвало да е безпрепятствено избръснат или най-вече с тридневна дизайнерска брада.

Облекло – Коланът, пухкавата яка и ръкавиците от животинска кожа са неприемливи за бранителите на животните. За тяхното основаване са били грубо убивани почтени твари и на това би трябвало да се постави край. Тези атрибути обезателно би трябвало да са от неутрална еко кожа, направена от рециклирани велосипедни гуми.

Физическа кондиция – Дядо Коледа явно е с наднормено тегло и има розови бузи – ранен симптом на високо кръвно налягане и сърдечни проблеми в резултат на систематична корист с храни и алкохол. Това дава неприятен образец на подрастващите и би трябвало на часа да се вземат ограничения – дано строгата диета и визитите на фитнесзалата от Дядо Коледа да стартират в този момент!

Лулата – Нужно ли е въобще да загатваме какъв брой неприятен образец е тютюнопушенето – даже и електронна лула не прави работа, навън незабавно!

Джуджета – Старецът впряга в насилствен труд отвесно ощетени човеци. ( “джуджета” е обидна дума и би трябвало да се размени с “Малки хора” по образеца на Г. Софкин) Те са принудени да създават стотици играчки с безчовечен труд – изискванията им на работа припомнят на жестоката употреба на детски труд в страни от Третия свят, където изцяло липсва профсъюзна отбрана. Спрете това безсрамие!

Елени – Всичките северни елени на Дядо Коледа са женски, тъй като имат рога. Този признак пада от главите на мъжките екземпляри по натурален път до края на месец ноември. Естествено, би трябвало да се вкара полово равновесие във впряга на стареца, да не приказваме какъв брой жалко е женски елен да се споделя Рудолф.

Комин – Тайното промъкване на Дядо Коледа през комина също е анахронизъм. Комините са знак на отоплението с твърдо гориво и замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Освен това в модерните европейски градове като София комините са снабдени с филтри, което прави влизането на Стареца невероятно. Да се намерения за различна доставка на подаръците – да вземем за пример в бъдеще да се популяризират посредством държавната пощенската мрежа дружно с вестниците.

Терминът

Според дефиницията на известния американски политолог и публицист Уилям Сафир “политически коректен” значи подчиняващ се на демократичните или крайнолевите възгледи по полови, расови и екологични въпроси.

Политическата уместност води началото си в страните от индустриалния Запад от 70-те години на XX век.

Целта на политическата уместност е по адрес на дадени обособени обществени малцинствени групи да се заобикаля използването на думи и изявления, които членовете на тези групи смятат или вероятно биха могли да счетат за оскърбителни, а вместо това да се употребява безпристрастен “политически правилен език”.

За него



Време е да стане полово безпристрастен

Крайно време е за сериозен спор за бъдещето на Дядо Коледа. Обществените настроения се трансформират и празниците би трябвало да бъдат в крайник с времето. А времето е такова, че от ден на ден хора са подготвени за джендър безпристрастен Дадо Коледа.

Скорошно проучване демонстрира, че 27,8% от хората в Съединени американски щати и Англия желаят Дядо Коледа да е жена или без избран пол. А в Нова Зландия към този момент показаха “женска, районна, маори, куиър” версия на Дядо Коледа.

BBC, международна медия.

Със сигурност не би трябвало да е бял мъж. Нека е пингвин



Дядо Коледа е иконичен облик, който ви се натрапва. Той е мощна културна фигура и оказва въздействие на децата по целия свят. Затова не би трябвало към този момент да е бял мъж. Трябва да се противопоставим на расистките стандарти, които владеят американската просвета. И освен. Трябва да спестим на децата, които не са бели, неудобството и срама от това да израснат с бял Дядо Коледа. Срамът, който аз нося от дребна, знаейки, че Дядо Коледа може да бъде единствено остарял бял мъж. Затова предлагам да премахнем белия мъж Дядо Коледа и да го превърнем в пингвин. Всички обичат пингвините.

Аиша Харис, активистка и прогресивна либералка



Той е реакционер


Истината е, че Дядо Коледа е реакционер. Той има вяра в отчетността и в носенето на отговорност. Има необятно сърце и може да прости, само че за него е значимо дали сте слушали. Има мощен темперамент и живее съгласно кодовете на достойнството. Вярва в постигането на резултати, в награждаването, само че и в наказването.

Франк Мионитер, създател и коментатор



Не ме плашетес брадати старци


Винаги давам Дядо Коледа за образец, когато диспутирам със мощно вярващи. Те стартират да ме плашат с адските страдания, а аз им откликвам, че да плашиш безбожник с пъкъла е все едно малко дете да каже на възрастен, че няма да получи дарове от Дядо Коледа. При всички положения, не ме плашете с брадати старци, тъй като няма смисъл.

Рики Джървейс, комедиант и създател

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР