Овощари от Сливен обявиха, че ако до 10 дни Министерство

...
Овощари от Сливен обявиха, че ако до 10 дни Министерство
Коментари Харесай

Овощари готови за протест, искат обезщетения

Овощари от Сливен оповестиха, че в случай че до 10 дни Министерство на земеделието не преведе компенсациите за 100% пропаднали площи ще стартират ефикасни протестни дейности и ще затворят автомагистрала „ Тракия “ . Пропадналите площи от овощни насаждения поради студената пролет в Сливенска област са 16 хиляди декара и огромна част от заетите в сектора няма да осъществят продукция от праскови и други овощни плодове на пазара това лято, съобщи.

Една от аргументите за протестната подготвеност на овощарите е, че Министерство на земеделието не е определило период за погашение на компенсациите , макар уверенията, че това ще стане, показа Коста Петков, ръководител на Сдружение „ Българска праскова “.

" Обещано, дадено, само че ти живееш сега. Тези служащи желаят да им платиш незабавно, сега. Ние имаме направени разноски – торове, препарати, горива, които би трябвало да се платят също сега. Никой не желае да му кажеш, че ще му платиш идната година, като вземеш пари. "

Пропадането на сезона води след себе си негативен обществен резултат в селата, откъдето са и сезонните служащи.

" Тези хора нямат работа и отиват в Англия, отиват в Холандия (Нидерландия). Получават по 50, 70, 100 евро дневно и те в никакъв случай няма да се върнат тук. "

Овощарите оповестиха, че от 30 години не им се е случвало да нямат плодове и да нямат пари за обработка, за това и се заканват, че в случай че не им провиснал компенсациите, ще стачкуват .

" Ако не се случи, имаме протестна подготвеност. Много хора сме потърпевши и има огромна маса, които ни поддържат. "

Утре предстоят две срещи на засегнатите земеделци – в Министерство на земеделието и в Народното събрание. На тях би трябвало да се вземе решение за периода, в който да им бъдат отпуснати компенсациите за пропадналите площи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР