Овладян е пожарът в сградата на бившето кино Възраждане в

...
Овладян е пожарът в сградата на бившето кино Възраждане в
Коментари Харесай

Овладян е пожарът в Син Сити

Овладян е пожарът в постройката на бившето кино " Възраждане " в София, оповестиха от пожарната. Продължават доизгасителните дейности, както и разчистването след пожара.

Огънят пламна малко след 7:00 ч. тази заран, постройката е необитаема, само че все пак догатките са, че нанесли се хора в нея са причина за пожара. При пожара няма потърпевши, оповестява Българска телеграфна агенция.
Сградата на някогашния спектакъл " Ренесанс ", по-късно известна и като кино " Възраждане ", както и Профсъюзен дом на културата " Г. Димитров ", е издигната през 1900 година

На съвещание на Националния съвет за запазване паметниците на културата от 3 юли 2003 година статутът на постройката, оповестена през 1992 година за исторически монумент на културата от " национално значение ", е преразгледан и изменен на най-ниската категория " монументи за сведение ", което не изисква опазване на цялата постройка, а единствено фасадата, и то с опцията да бъде възобновена след събарянето ѝ, като съдържа детайли от фасадата на остарялата.

От 2005 година до 2015 година в постройката се обитава дискотека " Син сити ". След 10-годишната употреба като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави инспекции и открива редица нарушавания. Част от структурите са били разрушени или демонтирани, без това да е в съгласие с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 година бившето кино да стане административна постройка с изменение в Общия организационен проект не е в съгласие с Националния институт за паметниците на културата.

Емблематичната постройка с истинската алена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 година там още веднъж има пожар, вредите и провалите от който по историческата постройка не са отстранени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР