Овладян е големия пожар в Сакар, който изпепели над 10

...
Овладян е големия пожар в Сакар, който изпепели над 10
Коментари Харесай

Овладян е големия пожар в Сакар, който изпепели над 10 000 декара

Овладян е огромния пожар в Сакар, който изпепели над 10 000 декара сред селата Присадец, Маточина и Студена. Заради стихията беше оповестено и бедствено състояние в общините Тополовград и Свиленград.

Въпреки че обстановката е по-спокойна от през вчерашния ден, работата на място продължава.

След дълга безсънна нощ хората от селата Присадец, Варник и Маточина се върнаха по домовете си, огънят през вчерашния ден е стигнал безусловно на няколкостотин метра от къщите и по тази причина тези хора превантивно бяха евакуирани.

В Присадец е била най-сложната обстановка. Именно от региона на границата е тръгнал най-големият пожар. Те бяха общо 4 във вчерашния следобяд.

Този максимален пожар се допуска, че е разпален съзнателно. Малко по-късно, откакто е горящ, в региона е арестувана и група мигранти.

Евакуират три села в Свиленградско поради пожар

Сакар пламва през вчерашния ден малко преди обяд.

„ Четири пожара, съвсем по едно и също време, в разлика от 1 час ”, изясни Пламен Петков, ОДПБЗН – Хасково.

Най-големият пожар потегля край село Присадец. Огънят пламва на самата вадичка на българо-турската граница, а малко по-късно в близката застава са открити група мигранти, за които се допуска, че са предизвикали пожара.

„ След пожара ще се направи следствие и ще се откри дали има умишлени дейности ”, съобщи Пламен Петков.

Силният вятър бързо популяризира огъня и той стига на метри от три села, където хората превантивно бяха изведени от домовете си.

Евакуираните хора са настанени в локалните читалища. Някои потеглят да гасят дружно с пожарникарите.

„ Аз през вчерашния ден помагах в гасенето на пожара, до момента в който обикаляха да предизвестяват хората. Но имах проблем с животните ми. Имам електропастир и беше мъчно извеждането им. Стресът е доста огромен всяка година тук ”, изясни Тиери Тевоно, гражданин на Присадец.

Въпреки че работата на пожарникарите продължава, огънят е надалеч от обитаемоте места и през днешния ден към този момент всички са си вкъщи. Земеделците пък потеглиха на оглед. Сред изпепелените 10 000 декара има бадемови градини и лозя, а загубите са големи.

„ Аз поставих неимоверни старания да ги изчистя тези лозя и да ги направя обикновено. Щетите са тотални. Връщат ме обратно тъкмо с към 200 000 лв. ”, съобщи Маргарита Манова - шеф на лозови масиви.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР