Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата

...
Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата
Коментари Харесай

Христо Алексиев: За октомври няма осигурени количества газ

Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата страна. изгубено е много време, в което нищо не е правено действително ", съобщи на брифинг министърът на превоза Христо Алексиев.

По думите му е значимо стабилизирането на " Булгаргаз ".

" Каквито и доставки да желаеме да осигурим те би трябвало да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим нужните количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни, търпими цени. За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива ", добави Христо Алексиев.

Той разясни, че решенията, свързани с цената, би трябвало да се вземат до края на август, началото на септември.

" Газ, обезпечен на каквато и да е цена, не прави работа на бизнеса и на популацията. Няма по какъв начин да има обезщетения сега, тъй като няма настоящо Народно заседание ", сподели Христо Алексиев.

" Интерконекторът беше оставен без контрол от предходното ръководство, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документите, заварихме цялостен безпорядък и управление, което не съдействаше за решаването на казуса. " Топлофикация София " дължи стотици милиони на " Булгаргаз " и няма вид това да завърши при настоящия метод на ръководство, в противен случай, чака се да порастват с 300 милиона на месец ", съобщи енергийният министър Росен Христов.

По думите му фокусът ще бъде ориентиран върху оптимизация на доставките от систематичен порядък.

" Газ на каквато и да е цена има в обилие, търси се оптимална цена. Получихме линеен график за интерконектора за даване на документи и довеждане докрай на останалите строителни действия. Поети са задължения, включителнон и пред президента Румен Радев, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври ", добави енергийният министър.

Росен Христов сподели, че стартират договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ.

" Относно " Топлофикация София " сътворяваме работна група от финансови и механически специалисти, с цел да намерим съществено друго решение на въпроса, т.е. цялостно реструктуриране на " Топлофикация София ", намиране на вид за вложения и модернизаця на оборудването, казусът е неефективната работа ", разяснява още Росен Христов.

Транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че са разисквани благоприятни условия за прекосяване на различни горива.

" За LPG би трябвало да се обезпечи нужната инфраструктура, както и нужната логистика, следва среща, по правилник би трябвало да понижим потреблението на природен газ с 15 %, защото моментът за дерогация беше пропуснат от предходното държавно управление ", добави Христо Алексиев.

Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), разгласи, че би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лв. за мегаватчас.

" Нямаме опция на контракта с " Газпром " в ценово отношение, разликата се мери в стотици милиони лв. месечно, които губим ", съобщи Васил Велев.

Днес се организира съвещание на Кризисния щаб по енергетика. Присъстваха браншови, синдикални и работодателски организации, напомня Българска национална телевизия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР