Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на

...
Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на
Коментари Харесай

Българско сирене и мляко от Родопите пазят дори от рак

Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото наличие на антиканцерогенни вещества и оказват помощ за предпазването от няколко типа рак.

Това откриха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след траяли 9 години проучвания, заяви Българска национална телевизия.

Българските учени, в партньорство с техни сътрудници от Германия, са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се наблюдава биологичната стойност на овчето мляко и наличието на мастни киселини.

Проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии посочи: " Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо наличие на антиканцерогенни вещества в млякото. "

 Веган сирената ускоряват организма и пазят от заболявания
Веган сирената ускоряват организма и пазят от заболявания

Тайната на продукта е в естествената хранителна квас

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава доктор Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкоз от другата локална порода родопски цигай. Ето какво изясни той:

" Каракачанската овца е устойчива на болести, доста приспособима, дневно тя изминава 15-20 километра, наложително би трябвало да върви на дълги дистанции, да пашува. "

Д-р Стойчо Данчев прибавя, че това е рецептата за дълголение в Родопите: " Нашите предци, тук в Момчиловци, са отглеждали преди време към 40 000 овце, и остарялото потомство, които са гледали, съвсем всички живееха 90-100 години. "

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото наличие на антиканцерогенни вещества в млякото на овцете, откриват учените.

Препоръката е да се употребява планинско и високопланинско мляко, от което да се прави най-вече сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този метод сезапазватбиологично дейни субстанции в другите артикули.

" Има очевидни научни доказателства, че те подтискат и са като предварителна защита срещу рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха ", добавя проф. Любомир Ангелов.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР