Оумуамуа - първият по рода си гост от друга слънчева

...
Оумуамуа - първият по рода си гост от друга слънчева
Коментари Харесай

Какво всъщност е Оумуамуа - изглежда като астероид, движи се като комета, прилича на бисквита?

Оумуамуа - първият по рода си " посетител " от друга слънчева система, не е нито комета, нито метеорит, нито има всеобщо приписваната му форма на пура. Ново изследване демонстрира, че загадъчният галактически обект евентуално е отломка от свят, наподобяващ Плутон, и е завършен като бисквита, съобщи Associated Press, представена от dariknews.bg.

Астрономи от университета на Аризона оповестяват, че странният обект наподобява е формиран от заледен азот, тъкмо като повърхността на Плутон и на Тритон - най-голямата луна на Нептун.Авторите на проучването Алън Джаксън и Стивън Деш считат, че вследствие на конфликт от ледена планета, покрита с азот, преди 500 милиона години се е откъснало парче. Тази отломка е напуснала рамките на личната си слънчева система и се е озовала в нашата.

Смята се, че червеникавият обект съставлява излишък от първичната си форма, откакто външните му пластове се изпаряват от галактическата радиация, а след това и под въздействието на Слънцето.Оумуамуа - първият по рода си пришелец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 година. На локален език наименованието му значи делегат.

След появяването му учени откриха, че загадъчният обект произлиза оттатък нашата Слънчева система, защото скоростта и пътят му допускат, че не орбитира към Слънцето или нещо друго.

Единственият различен обект, за който е доказано, че идва от друга звездна система, е кометата 21/Борисов, открита през 2019 година.

Какво в последна сметка съставлява Оумуамуа? Космическият обект не се вписва в познатите категории - наподобява като метеорит, само че се движи като комета. За разлика от кометите обаче той няма забележима опашка. Докато астрономите се колебаеха сред метеорит и комета, се появиха и догатки, че обектът може да е извънземен артефакт. " Всички се интересуват от извънземни и беше неизбежно този пришелец от друга слънчева система да провокира сходни мисли. В науката обаче е значимо да не се вършат прибързани изводи ", споделя Стивън Деш.

На базата на известни обстоятелства - бляскавост, размер, форма, изчезнала опашка, Джаксън и Деш изготвят компютърни модели, които им оказват помощ да дефинират, че Оумуамуа най-вероятно е парченце азотен лед, което последователно ерозира, сходно на смаляващ се след приложимост сапун.

Space oddity Oumuamua probably shard of Pluto-like world, scientists say
— Guardian Australia (@GuardianAus)

Не всички учени обаче са съгласни с новото пояснение.

Ави Льоб, началник на катедра Астрономия в Харвардския университет, се придържа към първичното си съмнение, че обектът наподобява по-скоро неестествен, в сравнение с натурален, и е създание на напреднала в софтуерно отношение извънземна цивилизация.

Когато е в най-близката си точка до Земята, съдейки по съотношението сред размерите му, Оумуамуа прилича бисквита " Орео ", отбелязва Деш. Понастоящем обектът се намира оттатък орбитата на Уран и мъчно може да бъде забелязан, даже от телескопа " Хъбъл ".

Поради тази причина учените ще би трябвало да разчитат на първичните наблюдения, с цел да си изяснят какво в последна сметка е обектът Оумуамуа, който, когато е забелязан за първи път, прилича бисквита, само че с отдалечаването си ще замязя на палачинка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР